Hlavní obsah

Superhrdinka ze spíže? Cibule! Zabírá proti rakovině, chorobám srdce i tloušťce

Foto: Mr Aesthetics, Shutterstock.com

Foto: Mr Aesthetics, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte ji. Pravděpodobně ji jíte každý den. Ale možná netušíte, že poslouží nejen jako skvělá pochutina. Cibule je ideální potravinou pro zhubnutí, podporu imunity i zdravého vzhledu kůže a vlasů.

Článek

Pravidelná konzumace cibule přináší kupu zdravotních benefitů. Patří mezi ně snížení rizika několika typů rakoviny, zlepšení nálady a udržení zdravého stavu pokožky a vlasů. Kromě toho příznivě působí i proti obezitě, cukrovce a srdečním chorobám. Je bohatá na vitaminy, minerály a antioxidanty. „Obsahuje palčivou látku alicin, která snižuje riziko aterosklerózy i krevní tlak, působí antitromboticky a protizánětlivě,“ dodává výživová poradkyně Jiřina Mačková.

Sexy křivky snadno a hravě

Cibule je bohatá na kyselinu listovou, vitaminy skupiny B a další živiny, z nichž si jich dle slov výživové a fitness poradkyně Kateřiny Adámkové spoustu uchová i po tepelném zpracování. Díky nízké kalorické hodnotě je navíc skvělým pomocníkem při hubnutí a hodí se i při detoxikaci: „Pročišťuje ledviny a močové cesty a pomáhá vylučovat kyselé odpady z těla ven,“ vysvětluje Jiřina Mačková.

A co je na tom nejlepší? Že zahrnutí cibule do jídelníčku je velmi jednoduché, s pestrým rozsahem způsobů, jak ji připravit a vařit každý den. Jako správný základ na guláš, omáčku či vývar poslouží cibule žlutá, na dušení a pečení zase červená. Ta se ale hodí i do pomazánek a salátů, stejně jako bílá či jarní, které využijete ve studené kuchyni. Ostřejší chuť dodá šalotka.

S čím vším vám tedy takřka zázračná cibule pomůže?

Přírodní lék na nemoci horních cest dýchacích

Cibulový sirup působí protizánětlivě na kašel, bolesti v krku a rýmu. Tento přírodní lék mohou užívat i nejmenší děti. Jeho výhodou je nízká cena a snadná příprava. „Stačí smíchat jednu nakrájenou cibuli s pořádnou lžící medu a nechat přes noc vyluhovat,“ radí Jiřina Mačková. Užívejte několikrát denně po lžičkách.

Proti rakovině

Cibule je, díky působení organických sírových sloučenin, které obsahuje, skvělým preventivním prostředkem proti vzniku rakoviny, a to zejména tlustého střeva, žaludku a prostaty. Přesný mechanismus, jímž rakovinu nutí k ústupu, není znám, ale hypotézy mluví o inhibici růstu a mutagenezi nádoru a prevenci tvorby volných radikálů, které jsou známými původci rakoviny. S nimi pomáhá bojovat vitamin C, jehož bohatým zdrojem je právě cibule.

Foto: Karpenkov Denis, Shutterstock.com

„Kvůli afrodiziakálním účinkům cibule se na svatbách dříve místo knedlíčkové polévky podávala cibulačka,“ usmívá se Kateřina AdámkováFoto: Karpenkov Denis, Shutterstock.com

Zářivá pleť, lesklé vlasy

Vitamin C, jehož cibule obsahuje dostatek, je rovněž nezbytný pro stavbu a udržení kolagenu. A ten zase zodpovídá za strukturu pokožky a vlasů. „Kromě vitaminu C můžeme v cibuli nalézt ještě několik dalších vitaminů a minerálních látek. Třeba hořčík, vitamin B6, draslík. Ty velmi aktivně působí na vlasovou pokožku a zlepšují kvalitu a pružnost vlasů,“ doplňuje Kateřina Adámková.

Lepší nálada i spánek

Folát (přirozená aktivní forma vitaminu B9) nacházející se v cibuli může pomoci snižovat depresi. V těle totiž reguluje množství aminokyseliny homocysteinu. Její nadbytek narušuje produkci hormonů serotoninu, dopaminu a norepinefrinu, které regulují nejen náladu, ale i spánek a chuť k jídlu. Podle Kateřiny Adámkové se cibuli přisuzují i afrodiziakální účinky. I proto byla dříve podávána při svatbách, místo dnešní slavnostní knedlíčkové polévky, právě cibulačka.

Tak na jaký způsob si dnes připravíte cibuli vy?

Reklama

Načítám