Hlavní obsah

Svačiny vs. zdraví dětí: Které jim (ne)kupovat?

Foto: thinkstock

Víte, že správná svačina může pomoci vašemu dítěti i k lepšímu soustředění ve škole?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakoupili jsme sedm druhů svačin, které možná i vy dáváte občas svým dětem, a nechali je posoudit nutriční poradkyní. Nedopadly moc dobře – řekneme vám proč.

Článek

„Je velmi důležité, jestli dítě svačí, ale také co. Pokud je to svačina nabitá tuky, dítě spíš unaví. Špatnou volbou jsou i sušenky, oplatky a čokoládové tyčinky. Obsahují hodně jednoduchých cukrů, po kterých nastupuje rychle hlad. Ideální svačina by měla obsahovat trojkombinaci živin – bílkovin, sacharidů a tuků,“ říká Hana Knížková, DiS., nutriční terapeutka Poradenského centra Výživa dětí.

Kde tyto tři složky hledat?

  • Bílkoviny– jogurt, mléko, kefír, vejce, tvaroh a tvarohové pomazánky, pomazánky z luštěnin, rybí pomazánky, sýr, šunka (95 % masa).
  • Tuky– margarín, máslo, olej, smetanové jogurty, tučné sýry.
  • Sacharidy – celozrnné a bílé pečivo, müsli a cereálie, ovoce a zelenina.

Čtyři zásady přípravy zdravé svačiny

Na co si dát při přípravě svačin pozor? Pomůže vám následující čtveřice zásad.

1. Znejte míru: Dopolední svačina by měla dětem dodat 15 % denního množství energie, tedy asi 1125 kJ (pro mladší 10 let) do asi 1500 kJ v případě starších školáků. Samozřejmě sportujícímu dítěti klidně přidejte. Zásadou je, že děti nemají hladovět, ale ani se přejídat.

2. Vyhněte se cukrovinkám:Děti ke svému růstu a vývoji cukr a sladkosti vůbec nepotřebují. „Asi se nepodaří jim je zcela odepřít, ale naučte je vybírat si ,zdravější', mezi které patří v první řadě ovoce. Také i müsli tyčinky bez polevy, kvalitní víceprocentní čokoláda, sušené ovoce, nepražené a nesolené ořechy. Ale i tvarohové zmrzliny a koláče s čerstvým ovocem,“ radí Hana Knížková.

Foto: Thinkstock

Čím dřív dítě naučíte, aby ocenilo ovoce a zeleninu, tím jistěji vyhrajete nad démonem obezityFoto: Thinkstock

3. Pozor na tuky:Vyhněte se přílišnému používání másla, ale i tučných sýrů a uzenin.

4. Hlídejte sůl:Nadměrné solení zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, zadržování vody v těle či potíží s ledvinami. „Ke svačině se nehodí uzeniny, chipsy, křupky, solené oříšky a popcorn, hranolky, ale ani slané pečivo a některé minerální vody s vyšším obsahem sodíku,“ říká Hana Knížková.

(Ne)zdravé svačiny z obchodu

Přiletěli jste domů a zjistili, že došlo pečivo – tak co dát dětem ke svačině? Nakoupili jsme sedm produktů, po kterých často rodiče v podobné situaci sáhnou, a požádali nutriční terapeutku Hanu Knížkovou, aby posoudila, jak vhodné jsou.

Big Corny Dark chocolate, hmotnost: 50 g

Je namáčena v hořké čokoládě, což je plus. Bohužel jediný – jinak obsahuje hlavně cukr, mouku a tuk. Energetická hodnota je příliš vysoká, u dětí mladšího školního věku tvoří přibližně 80 % z doporučené dávky energie pro dopolední svačiny, u starších je to asi 66 %. Nenabízí tedy moc možností ji doplnit něčím dalším.

Kitkat, hmotnost: 33 g

Nekupujte svým dětem výrobky, v jejichž složení je na prvním místě cukr, protože pak tvoří největší část výrobku. Ideální není ani to, že obsahuje téměř 10 g tuku, tedy skoro jednu třetinu. Celková energie je opět příliš vysoká, u mladších školních dětí tvoří asi 64 %, u starších asi 48 % energie určené na dopolední svačinu.

Maxi Nuta Pražené mandle, hmotnost: 35 g

Ořechy patří mezi nutričně velmi hodnotné potraviny, pro množství vitaminů, minerálních látek, a hlavně nenasycených mastných kyselin – ideálně ale v přírodní formě, tedy nesolené, nepražené, bez polev. V této tyčince jsou bohužel částečně pražené, spojené cukrem a zalité kakaovou polevou. Pokud ji dítěti chcete dát, pak spíš výjimečně a stačila by polovina.

Kinder Mléčný řez, hmotnost: 28 g

Tento obsahuje poměrně velké procento čerstvého mléka, což je chvályhodné. Další položky již nepochválíme – je to hlavně cukr a tuk, kterého je více než třetina celkové hmotnosti. Nedá se tedy považovat za vhodnou svačinu.

Mysli na zdraví Ovesné sušenky oříškové, hmotnost: 60 g

I když má výrobek nejvyšší energetickou hodnotu, jeho složení patří k těm nejlepším. Téměř polovinu hmotnosti tvoří ovesné vločky, najdete v něm pšeničnou mouku, cukr a řepkový olej. Obsah nasycených mastných kyselin i jednoduchých cukrů je nízký. Je tedy vhodný jako součást dětské svačiny. Nikoli však celé balení, ale jen polovina, nejlépe v kombinaci s ovocem a neslazeným polotučným mlékem.

Pribináček vanilka, hmotnost 80 g

Přesto, že se jedná o mléčný výrobek, k pravidelné konzumaci ho nelze doporučit. Obsahuje poměrně velké množství smetany, a tím pádem i tuku. Smetanové jogurty či dezerty by se měly v dětském jídelníčku objevovat spíše výjimečně právě kvůli velkému množství tuku – jejich zvýšený příjem je totiž spolu s nedostatkem pohybu jednou z hlavních příčin obezity.

Tatranka s lískovými oříšky, hmotnost 47 g

Energetická hodnota je velmi vysoká. V případě, že byste ho chtěli zařadit jako dopolední svačinu pro školáky, nezbude vám už téměř žádný prostor pro kombinaci s dalšími potravinami. Složení výrobku též není ideální: mouka, cukr a tuk. Velké procento zastoupení jednoduchých cukrů, tuků a neuvěřitelných 7,3 g nasycených mastných kyselin. Takový výrobek pro děti rozhodně vhodný není.

Děláte dětem svačinu, nebo také občas koupíte nějakou sušenku v obchodě? Napište nám!

Reklama

Načítám