Hlavní obsah

Švestková marmeláda. Krásně voní po skořici a rumu!

Hodnocení:
(290)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Až do letoška u nás ze švestek letěla hlavně povidla (a koláče!). Poté co jsme vyzkoušeli kořeněnou švestkovou zavařeninu, asi změníme názor. Její příprava je mnohem rychlejší, má lehčí konzistenci a přitom si barvou ani chutí s povidly v ničem nezadá.

Ingredience pro:
4 skleničky
  • 1 kg vypeckovaných švestek
  • 300 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 10 hlaviček hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1 citron
  • 4 lžíce alkoholu
Článek

Postup

Krok 1: Den nebo alespoň večer předem švestky vypeckujte, zvažte a na každé kilo počítejte 300 g cukru. Pokud jsou plody dobře zralé a sladké, stačí určitě i méně, ale pozor – cukr konzervuje.

Krok 2: Švestky rozmixujte nebo nadrobno pokrájejte. Přímo v hrnci, v kterém budete zavařeninu vyrábět, je smíchejte s cukrem a kořením a nechte do druhého přikryté odležet. Ovoce krásně pustí barvu i šťávu a nebude ho třeba podlévat.

Krok 3: Druhý den za občasného míchání bez pokličky asi půl hodiny povařte, až má směs požadovanou hustotu – můžete trochu kápnout na vychlazený talířek a konzistenci vyzkoušet.

Krok 4: Mezitím si ve dřezu nebo hlubokém pekáči rozložte saponátem omyté skleničky a víčka a celé je propláchněte vroucí vodou z konvice.

Krok 5: Když je džem dostatečně hustý (nezapomeňte, že po vychladnutí ještě zatuhne), vmíchejte citronovou šťávu a alkohol (dala jsem klasický tuzemák, ale výborné je i sherry nebo koňak), ještě chvilku povařte a okamžitě lijte do vymytých sklenic.

Krok 6: Skleničky ihned co nejpevněji zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte takto vychladnout. V chladu a temnu marmeláda vydrží určitě rok. Pro delší trvanlivost nebo pro jistotu můžete skleničky ještě v hlubším pekáči s vodou asi 10 minut při 100 °C v troubě sterilovat.

Zavařujete? Inspirujte se v naší sekci Marmelády & džemy!

ynezorPumanzeSaNyknalC