Hlavní obsah

Švestkové knedlíky s mákem

Hodnocení:
(56)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Receptů na švestkové knedlíky jsou spousty, tenhle ale vyniká vskutku netradiční ingrediencí: sladkými bramborami neboli batáty. Mají podobné vlastnosti jako naše brambory, tak proč těsto tentokrát neosladit právě jimi?

Ingredience pro:
4 porce
Na knedlíky
  • 400 g batátů
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku dětské krupičky
  • 30 g měkkého másla
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1 žloutek
  • 12 vypeckovaných švestek
K podávání
  • 2 lžíce mletého máku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • moučkový cukr
  • citronová kůra
Článek

Postup

Krok 1: Batáty oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte úplně doměkka. Slijte, rozšťouchejte na kaši a nechte trochu vychladnout. Přidejte mouku, krupičku, máslo, žloutek a cukr a vymíchejte hladké těsto. Mouky může být potřeba o něco více, záleží, jak moc mokré uvařené batáty zůstanou. Nechte asi patnáct minut odležet.

Krok 2: Mezitím vypeckujte švestky a dejte vařit velký hrnec plný vody. Těsto rozdělte na dvanáct částí a do každé zabalte švestku. Knedlíky vařte asi dvacet minut, dokud nevyplavou na povrch.

Krok 3: Mletý mák smíchejte s cukrem, skořicí a rozpuštěným máslem. Ve vzniklé směsi knedlíky ihned po dovaření obalte a podávejte poprášené moučkovým cukrem a trochou čerstvě nastrouhané citronové kůry.

Už jste zkoušeli batáty využít podobným způsobem? Jestli jste je zatím neochutnali, začněte něčím méně náročným, třeba plněnými batáty s mrkví a fetou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama