Hlavní obsah

Svěží citronové bábovičky se zakysanou smetanou

Hodnocení:
(153)
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Suché dusivé buchty dnes přenecháme jiným‎, my si dáme raději extrémně vláčné citronové bábovičky. Kombinují jemné těsto z kysané smetany se sladkokyselým sirupem a celé jsou ochuceny citronem. Prostě ideální osvěžující dezert!

Ingredience pro:
12 báboviček
Na těsto
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 špetka soli
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 citron
  • tuk na vymazání
Na polevu
  • 1 citron
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

Krok 1: Olej nebo rozpuštěné máslo (používám hrnek o objemu 250 ml) prošlehejte s cukrem a solí a postupně zapracujte vejce, kelímek (150 až 200 g) kysané smetany, šťávu i kůru (ovšem jen její žlutou část) z jednoho citronu a mouku s jedlou sodou.

Krok 2: Asi 12 muffinových formiček (nebo jednu velkou bábovkovou) vymažte olejem nebo máslem, naplňte těstem a pečte přibližně 25 minut při 180 °C, bábovku asi o 20 minut déle.

Foto: Marianna Bartková

Co takhle místo jedné bábovky upéct více malých?

Krok 3: V rendlíku přiveďte k varu šťávu a kůru z dalšího citronu, máslo a cukr. Povařte do rozpuštění a vychladlé koláčky ještě horkým sirupem přelijte, aby pěkně nasákly. Uchovávejte v lednici.

Foto: Marianna Bartková

Díky sladko-kyselému sirupu jsou koláčky parádně vláčné

Pořídili jste si formu na minibábovičky? Upečte v ní i jahodové koláčky se zakysanou smetanou nebo makové bábovičky s kefírem!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.