Hlavní obsah
3,0
(100)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Jaké saláty přikládáte k jídlu v tomhle období? Malá miska kvašené zeleniny je výborná, stejně tak mrkvový salát s jablkem „jako od maminky“, nakládaná řepa...Skvělý je také tento jednoduchý salát inspirovaný vietnamskou kuchyní. Je ze sezónní zeleniny, výrazný a voňavý, díky arašídům také krásně křupe. Zkuste ho třeba ke karbanátkům, nebo pečenému masu.

20 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 hrst arašídů
  • 1 stroužek česneku
  • 5 lžic jablečného octa
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kedlubny
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky cukru
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Článek

Postup

01.

Na pánvi nasucho opražte hrst arašídů a odložte na chvíli bokem. Dvě rady - sesypte je z pánve hned, jak budou mít tu správnou barvu, jinak se zbytkovým teplem spálí. Oloupejte stroužek česneku a naložte ho do octa.

02.

Oloupejte zeleninu a nastrouhejte ji na delší hrubší nudličky. Prosolte, promačkejte rukama a nechte stát asi půl hodiny. Zelenina zkřehne a pustí vodu. Poté ji na sítku dobře propláchněte studenou vodou a přebytečnou vodu vymačkejte.

03.

Dejte zeleninu do mísy, přidejte 3 lžíce česnekového octa, lžičku cukru, promíchejte, ochutnejte a případně dolaďte dalším octem a špetkou soli.

04.

Salát nechte rozležet v lednici. Před podáváním posypte opraženými arašídy (můžete je lehce podrtit v hmoždíři) a čerstvým koriandrem.

Tip

Pokud máte rádi ostrá jídla, přidejte chilli papričku - můžete ji naložit společně s česnekem do octa.

Co takhle zkusit nějaký teplý salát? Třeba s makrelou a ranými bramborami? Vynikající je také teplý salát s mungo klíčky. A komu by to nestačilo, může přidat k salátu i maso.

Reklama

Související témata:

Načítám