Hlavní obsah
3,3
(89)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

V gruzínských horách byla údajně tradiční verze chačapuri s medvědím masem a konopím (dodneška si nikdo z účastníků naší výpravy není jistý, z jakého že masa naše večeře vlastně byla), ale nejčastější náplní jejich chlebové placky je přece jenom sýr. Vyzkoušejte tuto vláčnou dobrotu, k podzimnímu polévkování je ideální.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 placky
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru moučka
  • 125 ml mléka
  • 3 ks vejce
  • 50 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 ks vejce
Náplň
  • 450 g sýra
  • 1 plátek másla
  • 1 hrst čerstvých bylinek
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Naše verze je poněkud poctivější než tradiční gruzínská, ale trochou másla a vajec se ještě nic nezkazilo. Místo jejich sýru sulguni můžete použít samozřejmě i nějaký u nás dostupnější – já jsem dala 200 gramů balkánu a dvě mozzarelly, ale zkusit můžete i fetu, brynzu nebo kombinaci s eidamem.

Foto: Jakub Jurdič

Na chačapuri nic dalšího nepotřebujeteFoto: Jakub Jurdič

02.

Do velké mísy prosejte mouku, udělejte do ní důlek a rozdrobte do něj droždí. Posypejte ho cukrem a zalijte asi třetinou teplého mléka. Tuto část promíchejte a nechte v teple asi deset minut vzejít. Když jsou na povrchu bublinky, přidejte vajíčka.

Foto: Jakub Jurdič

Kvásek připravte klidně přímo v míse s moukouFoto: Jakub Jurdič

03.

Osolte a vmíchejte rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Hněťte rukama, až vznikne hladké nelepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu v teple kynout. Na to dobře funguje lehce vyhřátá a vypnutá trouba.

Foto: Jakub Jurdič

Rukama vše zpracujte na hladké těstoFoto: Jakub Jurdič

04.

Mezitím si připravte náplň: sýry nastrouhejte, přidejte bylinky a dobře propracujte. Někdo přidává i kousky másla. Jako náplň ale můžete použít i orestované mleté maso s cibulí nebo rozmačkané ochucené fazole.

Foto: Jakub Jurdič

K sýrům můžete přidat i čerstvé bylinky, jako je estragon, petržel, pažitka či libečekFoto: Jakub Jurdič

05.

Vykynuté těsto rozdělte na polovinu, udělejte z něj kuličku a na pomoučeném vále lehce rozválejte. Rozložte na něj polovinu sýru jako na snímku tak, aby vám zbyly okraje, které půjdou přehnout do středu.

Foto: Jakub Jurdič

Polovinu vykynutého těsta rozválejte, rozložte na ni polovinu náplně a okraje přehněte dovnitřFoto: Jakub Jurdič

06.

Těsto ze stran uzavřete jako měšec, střed dobře spojte a nejdřív rukama a poté válečkem zploštěte na jedno- až dvoucentimetrovou placku. Nebojte se, těsto je pružné a netrhá se. To stejné proveďte s druhou polovinou těsta.

Foto: Jakub Jurdič

Vytvořte něco jako měšec a těsto uprostřed dobře spojte. Rukama a válečkem poté znovu rozválejte na tenkou plackuFoto: Jakub Jurdič

07.

Placky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, několikrát propíchejte vidličkou, aby z nich unikal vzduch, potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 15 minut při 250 °C dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Před pečením placku propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vajíčkemFoto: Jakub Jurdič

08.

Ihned po vytažení z trouby placky potřete trochou másla, aby zůstaly měkké. Podávejte teplé nebo studené jen tak, případně jako přílohu k salátům (klasický gruzínský je z cibule, rajčat a okurky) nebo hustým polévkám.

Foto: Jakub Jurdič

Když placky ihned po upečení potřete trochou másla, zůstanou pěkně měkkéFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vidíte, že na chačapuri není nic těžkého a jde to i bez medvěda!Foto: Jakub Jurdič

Líbí se vám jednoduchý gruzínský recept? Naučte se i jejich plněné masové knedlíčky kinkali nebo do této nádherné země rovnou vyrazte!

Reklama

Související témata:

Načítám