Hlavní obsah

Sýrové kuličky s domácí tatarkou? Nesmí chybět na žádném večírku!

Foto: Marcel Rozhoň

Sýrové kuličky jsou výbornou chuťovkou k vínuFoto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čekáte hosty? Pak je příprava dobrot určitě v plném proudu. Přichystejte pro ně i rychlé, ale skvěle chutnající sýrové kuličky. V kombinaci s domácí tatarkou jsou dokonalé!

Článek

Na povrchu zlaté, při kousnutí křupnou a uvnitř vás čeká lahodná sýrová chuť. Pokud se nechcete pouštět do smažení, můžete kuličky péct v troubě na plechu při vysoké teplotě. Obě varianty jsou skvělé!

Sýrové kuličky

Na 4 porce budete potřebovat: 200 g nastrouhané goudy, 2 vejce, 1 až 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, strouhanku na obalování, olej na smažení. Na tatarku: 150 ml slunečnicového oleje, 2 žloutky, šťávu z poloviny citronu, 1 lžíci dijonské hořčice, sůl, pepř, 1 cibuli, 1 kyselou okurku, 2 lžičky kaparů

Postup: Do mísy nastrouhejte sýr, přidejte jedno vejce, mouku, sůl a pepř podle chuti a vypracujte polotuhou hmotu. Těsto by mělo být takové, aby bylo možné z něho tvarovat kuličky. Hotové kuličky pak namáčejte do rozšlehaného vejce a obalujte ve strouhance. V rozpáleném oleji je smažte dozlatova. Usmažené kuličky skládejte na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk.

Nyní pojďme na majonézu, ze které budete dál připravovat tatarku. Olej, žloutky, citronovou šťávu a hořčici dejte do vysoké sklenice a vložte do ní tyčový mixér. Zapněte, pomalu táhněte nahoru a majonéza je hotová za několik vteřin. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, okurku, kapary a nakonec podle potřeby tatarku osolte a opepřete. Usmažené kuličky podávejte s tatarkou.

Tip: Do sýrové směsi můžete přidat nasekanou petrželku, pažitku nebo pikantní koření.

Chcete, aby na vašem večírku hrál hlavní roli sýr? Zkuste skvělé domácí preclíky se sýrovou pomazánkou nebo lehký koláč s ricottou!

Jaké připravujete doma sýrové specialitky?

Reklama

Načítám