Hlavní obsah

Dietní tabu: Na tahle „zdravá“ jídla při hubnutí zapomeňte!

Foto: Undrey, Shutterstock.com

Foto: Undrey, Shutterstock.com

Reklama

Myslíte, že s müsli a nízkotučnými jogurty zaručeně zhubnete? Omyl! Právě tyto rádoby dietní potraviny mnohdy obsahují obrovské množství skrytých cukrů, kvůli kterým můžete naopak ještě přibrat! Víme, čeho se vyvarovat, aby šla kila úspěšně dolů.

Článek

Jíte černé pečivo a dietní jogurty, máte stále hlad a kila stejně nejdou dolů? Možná kupujete jen reklamu, která vám k lepší postavě nepomůže. Jestli toužíte po lepší postavě, vyhněte se následujícím potravinám.

Nízkotučné neznamená dietní

Dopřáváte si nízkotučný jogurt? Jeden kelímek někdy obsahuje stejné množství cukru, jako kdybyste si dali čokoládovou tyčinku nebo třeba plechovku koly. Hlavní úskalí není v jogurtu samotném, ale v ovocné složce – v jednom jogurtíku je nezřídka až třetina doporučeného denního příjmu cukru. Jestli ovocný jogurt milujete, jednoduše si do bílého přidejte ovoce čerstvé. Cukr se však skrývá i třeba v salátových dresincích nebo rajčatových polévkách a omáčkách.

Pozor na tmavé pečivo

Myslíte, že co je černé, je automaticky celozrnné a zdravé? Firmy reagují na současný trend zdravé výživy a sázejí na to, že lidé půjdou právě po barvě. Tmavé pečivo proto často není celozrnné, ale uměle obarvené, nebo jen upražené žito a ječmen. Po takovém rohlíku určitě nezhubnete a zažívání se vám také nezlepší. To samé platí i u hnědého cukru: někdy to není nic jiného než rafinovaný bílý cukr dobarvený karamelem.

I zdravější verze mají kalorie

Hnědý cukr, med a různé sirupy jsou trochu zdravější variantou slazení, ale pozor na množství. Při dietě byste se měli vyhnout raději i jim, protože obsahují velké množství sacharidů. Vždy si dobře přečtěte etiketu a složení daného výrobku, než ho koupíte.

Foto: K-Smile love, Shutterstock.com

Tmavá barva vám nezaručí, že je pečivo zdravější! Vždy se informujte o jeho složeníFoto: K-Smile love, Shutterstock.com

Müsli, kaše a tyčinky: cukrová bomba

Některé potraviny se jako zdravé či dietní jen tváří: sypané müsli, snídaňové cereálie, müsli tyčinky nebo různé instantní kaše mohou být plné přidaných cukrů i tuků. Máte-li rádi ovesnou kaši nebo müsli, pak si je připravte z čerstvých surovin: postačí vám vločky, oříšky, semínka dle chuti a čerstvé ovoce.

„Při vybírání potravin se zaměřte především na složení a nenakupujte automaticky produkty, které jsou označeny jako ‚fitness‘, ‚light‘, ‚zdravé‘... I ty totiž mohou obsahovat přidané látky a jsou velmi často doslazovány glukózovo-fruktózovým sirupem, který může zapříčinit vznik obezity a mnohé zdravotní problémy. Různé müsli, granoly, ochucené mléčné výrobky a proteinové tyčinky obsahují i spoustu jednoduchých sacharidů, které způsobí rychlý nárůst hladiny krevního cukru a budete mít po nich rychleji hlad,“ vysvětluje fitness trenérka a výživová poradkyně Alena Vídeňská.

Fitness drinky raději ne

Iontové nebo proteinové nápoje také nejsou při hubnutí vždy vhodné – většinou obsahují spoustu cukrů a soli. Některé pomáhají růstu svalů a regeneraci – využívají je vytrvalostní sportovci a v klasickém obchodě je většinou neseženete. Tam najdete pouze velmi kalorické a naprosto nedietní náhražky. Podobně na tom jsou i dietní limonády. Sice v nich není žádný cukr, zato jsou plné umělých sladidel, která stimulují chuťové receptory a vás pak bude o to víc honit mlsná…

Doplnit po náročném tréninku ionty a proteiny trenéři doporučují, ale jde to i jinak – a hlavně levněji. Než do sebe cpát drahé proteinové tyčinky, dejte si k večeři zeleninový salát, plátek krůtího masa a vajíčko natvrdo: zajistíte si všechny důležité živiny a naprosto bez „chemie“.

Foto: Aleksey Korchemkin, Shutterstock.com

Proteinové nebo iontové nápoje mohou být dost kalorické a navíc plné „chemie“Foto: Aleksey Korchemkin, Shutterstock.com

Ovoce v neomezené míře?

Dalším mýtem je, že při dietě můžete jíst ovoce co hrdlo ráčí. Je to rozhodně zdravější než bonbony a zmrzliny, ale s cukrem na tom budete skoro stejně. Ideální je konzumovat víc zeleniny a ovoce si dopřát hlavně dopoledne. ,,Chcete-li zhubnout, vyvarujte se i sladkého ovoce typu banán či hroznové víno. Naopak citrusy pomáhají trávení urychlovat. Vhodný je také zelený čaj, který zároveň eliminuje nadýmání. Trávení zrychluje také jablko, které má i hodně vlákniny nezbytné pro správné zažívání,“ doporučuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Sečteno, podtrženo: žádné polotovary ani instantní a uměle dochucované potraviny hubnutí nezaručí – nebývají příliš zdravé ani dietní. Zaměřte se raději na jídla z čerstvých surovin, ve kterých bude obsaženo vše, co tělu prospěje, a to bez zbytečných skrytých cukrů, soli a chemikálií. Svůj jídelníček tak budete mít pod kontrolou.

Znáte nějaké další zabijáky diet?

Reklama

Načítám