Hlavní obsah

Tabulky versus děti: Kdy mají sedět, lézt či chodit?

Foto: Trendsetter Images, Shutterstock.com

Foto: Trendsetter Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Učíme se jak řídit auto, ale manuál na dítě nám nikdo nedá. Přitom je jeho správný psychomotorický vývoj pro život zcela zásadní. Co by kdy mělo umět – samozřejmě jen orientačně?

Článek

Než nasednete do auta, složíte řidičské zkoušky. Než začnete operovat, vystudujete medicínu. Ale než začnete pečovat o dítě? Jak se připravit na tuto náročnou úlohu? Jedna z cest je vychovávat citem, řídit se intuicí a nechat věcem volný průběh.

Eva Kiedroňová, odbornice na psychomotorický vývoj dítěte, ve své knize Rozvíjej se, děťátko (2010) píše: „Bez potřebného vzdělání, přípravy, nácviku a dodržování základních pravidel má péče o dítě stejná rizika jako řízení auta s citem, ale bez znalostí pravidel silničního provozu.“ Podobného názoru je i Simona Lazzari (54), autorka knihy Vývoj dítěte v 1.–3. roce (2012): „Kromě rodičovské lásky, instinktu a trpělivosti jsou třeba i fundované a ověřené informace.“

Řidičák na dítě

Zejména první rok s dítětem je v tomto ohledu náročný – potomek se mění doslova před očima a dělá každý den obrovské pokroky. Naštěstí se už dnes dá v rodičovství a péči o dítě vzdělávat, třeba právě díky kurzům Evy Kiedroňové.

Vývojové tabulky a návody jak s dítětem pracovat vám pomohou se zorientovat. Ale mějte na paměti, že každé dítě má svoje tempo a ne vždy do vývojových tabulek pasuje, i když je naprosto zdravé. Uváděná data tedy berte spíš orientačně.

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Pasu koníky a držím hlavu, co tam máte dál, milí rodičové?Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Dítě kolem třetího měsíce

V knížce Evy Kiedroňové se dozvíte, že kolem třetího měsíce na sebe dítě začíná poutat pozornost okolí úsměvem, brouká si a dělá nejrůznější obličeje. Na bříšku by mělo trávit co nejvíce času a už by mělo hezky vzpřímeně držet hlavičku.

Kolem půl roku

V půl roce by mělo mít dítě vypilované přetáčení ze zad na bříško, pase koníky jako profesionál a to je jeden z velkých milníků, co se týče pohybu. Občas vás překvapí slabikami a směje se nahlas.

Pokud se k přetáčení nemá, lze ho motivovat hračkou nebo jiným zajímavým předmětem mimo dohled a dosah, které ho budou lákat.

Mezi 9. a 10. měsícem

Dítě by již mělo mít zvládnuté koordinované lezení a můžete mu to zpestřit i lezením přes překážky, dát mu do cesty velkého plyšového medvěda a podobně. Umí vzpřímeně sedět a začíná se stavět. Dobře již vidí i drobné hračky, sbírá je a hází do nádoby s menším otvorem. S nejbližšími komunikuje pomocí „znakové řeči“. Je to ideální doba na dětské říkanky, které pomáhají vývoji řeči.

Okolo prvního roku

Batole začíná stát bez opory a učí se bezpečně slézat z pohovky. Velmi dobře chápe, co znamená „ne“, a samo také umí dát najevo svůj nesouhlas. Staví malé komíny z kostek.

Rodiče kolem roku začínají číhat na první samostatné kroky a měli by mít na paměti, že dokud dítě opravdu samostatně nechodí, není připraveno! Takže žádné vodění za ručičku.

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Sledovat tvůj rozvoj je lepší než všechny seriály světaFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Když nemáte tabulkové dítě...

Srovnávání se člověk neubrání, a když máte doma pohodáře, který v půlroce začal teprve přemýšlet, že by se přetočil na bříško nebo kousek popolezl, a v okolí vidíte vrstevníky, kteří jedou ve zběsilém tempu a v půl roce se staví kolem nábytku, znejistíte.

Můžete zkoušet různé triky a finty. Například když chcete dítě přimět k lezení, posunujte mu  křupky po podleze. Ještě nestojí? Můžete mu pořídit hrací stolek, na kterém si, když se postaví, pustí písničku, a to ho motivuje. Na trhu je i spousta promyšlených hraček podporujících sensomotorické učení, ale upřímně, není kam spěchat, každé dítě má svůj vlastní rytmus.

A co dělat, když máte strach, že něco opravdu není v pořádku? Pak je dobré neváhat, vypnout internet, mateřská diskusní fóra, omluvit se „odborníkům“ z rodiny a konzultovat vše s dětským lékařem. Buď se vám dostane uklidnění a doporučení na rozvíjecí aktivity (například cvičení Vojtovy metody), nebo vás objednají na další vyšetření.

Víte ale, co je ze všeho nejdůležitější? Zda je dítě komunikativní, veselé a spokojené.  Vězte, že chodit začne nakonec skoro každý a první slůvka si pro sebe taky nechá málokdo. Dát dětem prostor, a nejen v prvním roce života, je jeden z nejtěžších úkolů každého rodiče. Výsledky se nezapisují do tabulek, ale jsou součástí vzpomínek.

Jste zastáncem tabulek a srovnávání, nebo spíše přirozeného vývoje? A víte, co dělat, když chcete porodit malého génia?

Reklama

Načítám