Hlavní obsah

Tady jde o život! 4 nebezpečné signály těla, se kterými musíte hned k lékaři

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

„To bude v pořádku. Ono to nakonec přejde.“ Říkáte možná často hrdinsky. Ne vždy je ale tento nadhled rozumný. Některé bolesti a nepříjemné stavy mohou znamenat jak banalitu, tak i velmi vážné zdravotní nesnáze. Tyhle čtyři signály, nepřehlížejte!

Článek

Určitě nechceme podporovat u čtenářů sklony k hypochondrii. Pravda, že běhat s každou prkotinou k doktorovi, je možná zdravotní problém sám o sobě. U některých symptomů ale přece jenom platí, že je lepší vyvolat planý poplach než situaci podcenit, a to zejména pokud je vám nad 50 let. Na tyto si dávejte pozor:

Bolestivé oteklé lýtko

Jak se to projevuje: Postižená končetina je v lýtku oteklá, bolestivá, horká na dotek, má zarudlou až nafialovělou barvu. Při chůzi a doteku se bolest zhoršuje.

O co jde: S velkou pravděpodobností se bude jednat o trombózu žil dolních končetin, což znamená vznik krevních sraženin v hlubokém žilním systému. Nemoc postihuje často ženy, nezřídka je spojována s těhotenstvím nebo užíváním antikoncepce. Nejnebezpečnější komplikací trombózy je plicní embolie. Ta vzniká, když se kus krevní sraženiny neboli trombu utrhne a je krevním oběhem zanesen do plic, kde zablokuje některou z cév. To může v nejhorším případě způsobit smrt.

Co dělat: V případě podezření na trombózu by lékař měl neprodleně indikovat ultrazvukové vyšetření, které umožní vidět celý žilní systém a nalézt případné sraženiny. Následovat bude podávání léků na ředění krve a klid na lůžku.

Foto: PhotoMediaGroup, Shutterstock.com

I na toaletě můžete odhalit leccos o svém zdravíFoto: PhotoMediaGroup, Shutterstock.com

Krev v moči

Jak se to projevuje: Občasný nebo pravidelný nález krve v moči, často bez doprovodné bolesti.

O co jde: Pokud krev v moči doprovází bolesti břicha vystřelující až do třísla, nejspíš půjde o močové kameny. Když při močení cítíte navíc pálení a řezání, může jít o infekci močových cest. V případech, kdy jediným projevem je krvavá moč a ještě ke všemu „jen“ občasná, paradoxně za tím může stát nejvážnější příčina. Krev v moči je často jediným symptomem rakoviny ledvin nebo močového měchýře, které často postihují zejména muže.

Co dělat: Určitě neotálejte a zajděte za lékařem. Ten v první řadě pomocí laboratorního papírku ověří přítomnost krve v moči. Dle výsledku pak budou následovat další vyšetření.

Silná bolest na hrudi

Jak se to projevuje: Silná pálivá bolest lokalizovaná za hrudní kostí doprovázená pocením, někdy také zvracením nebo dušností.

O co jde: Bolest na hrudi je bohužel mimo jiné oblíbeným symptomem hypochondrů. Slabá bolest může znamenat téměř cokoli a obvykle se skutečně jedná o banalitu. U silné bolesti blížící se popisu výše ale může jít o obávaný infarkt myokardu. Zjednodušeně se jedná o poškození buněk srdeční svaloviny způsobené náhlým nedostatkem kyslíku. Jeho nejvážnější komplikací je náhlá srdeční smrt.

Co dělat: Sobě či komukoliv dalšímu s těmito projevy bez prodlení zavolejte záchrannou službu.

Slabost na jedné straně těla

Jak se to projevuje: Slabost v paži, noze nebo i tváři lokalizovaná na jedné straně těla. Často doprovázená ztrátou rovnováhy, závratěmi i zhoršením zraku.

O co jde: Tyto specifické projevy jsou typické pro mozkovou mrtvici neboli cévní mozkovou příhodu. Jedná se o náhlou poruchu funkce mozku, za kterou stojí poškození mozkových buněk nedostatkem kyslíku. Princip je tedy podobný jako u infarktu.

Co dělat: Volejte sanitku, případně postiženého co nejrychleji dopravte k lékaři. Jako první pomoc je totiž možné podat léky rozpouštějící krevní sraženiny. Ty mohou významně snížit riziko trvalé invalidity, musejí být ale podány zhruba do čtyř hodin od prvních příznaků.

Setkali jste se s některým z těchto zdravotních problémů u sebe nebo svých blízkých?

Reklama

Načítám