Hlavní obsah

Tahle tři jídla s čočkou vás nadchnou! Ochutnejte salát, ragú i polévku

Foto: Jan Přibylský

Lehký salát, polévka, co zahřeje, nebo lahodné ragú? Čočka vám zachutná!Foto: Jan Přibylský

Reklama

Co takhle zkusit čočku? Tváří se tak nenápadně, ale v kombinaci s kari, zázvorem, bylinkami nebo s rajčaty z ní připravíte opravdové lahůdky. A navíc vás to bude stát jen pár kaček.

Článek

Staré ruské přísloví praví: čočka na stole – zdraví v rodině. Existuje mnoho druhů čočky a každá má svůj specifický způsob přípravy a užitečné vlastnosti. Jejím zařazením do jídelníčku zajistíte tělu přísun mnoha vitaminů i minerálů. Čočka má navíc velmi nízkou kalorickou hodnotu, takže je ideální pro přípravu dietních pokrmů.

Salát s černou čočkou

Na 4 porce potřebujete: 200 g černé čočky, 200 g tofu, ½ červené papriky, ½ zelené papriky, 1 lžíci sušených rajčat, 1 lžičku šťávy z limetky, 1 cibuli, sůl, pepř, 2 snítky tymiánu, 1 stroužek česneku, olivový olej

Foto: Jan Přibylský

Teplý čočkový salát zasytí i zahřejeFoto: Jan Přibylský

Postup: Čočku uvařte v osolené vodě do měkka, trvá to asi 20 minut. Na oleji orestujte nakrájenou cibuli a prolisovaný stroužek česneku. Pak přidejte na proužky nakrájené papriky, sušená rajčata a nakonec přidejte na pánev na kousky nakrájeného tofu a lístky tymiánu. Vše ještě krátce opečte a stáhněte z ohně. Pak do pánve přimíchejte uvařenou čočku, podle chuti osolte, opepřete, promíchejte, zakapejte šťávou z limetky a podávejte.

Tip: Do salátu přimíchejte hrst čerstvého nasekaného koriandru.

Ragú z červené čočky

Na 4 porce potřebujete: 400 g červené čočky, 1 konzervu loupaných rajčat, 2 řapíky celeru, 2 mrkve,1 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžičku kari, olej, vývar podle potřeby

Foto: Jan Přibylský

Příprava červené čočky je rychlá a v kombinaci s kari chutná skvěle!Foto: Jan Přibylský

Postup: Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisované stroužky česneku. Pak přidejte na kousky nakrájený řapíkatý celer a na kolečka nakrájenou mrkev. Vše krátce opečte, přidejte kari a nechte ho provonět. Vlejte loupaná rajčata, promíchejte a přilejte asi 700 ml vývaru a přisypte čočku. Směs vařte, dokud čočka není měkká. Podle potřeby přidávejte v průběhu vaření trochu vývaru. Ragú nakonec podle chuti osolte, opepřete a podávejte samotné nebo se špagetami.

Tip: Tento pokrm chutná skvěle i v tortille. Stačí přidat listy salátu, lžíci bílého jogurtu, vrstvu ragú a zatočit.

Čočková polévka s kokosovou smetanou

Na 4 porce potřebujete: 300 g hnědé čočky, 2 mrkve, 2 brambory, 1 lžíci kari koření, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 l vývaru, 150 ml kokosové smetany, kousek zázvoru ,olej

Foto: Jan Přibylský

Tahle polévka vydá i za lehkou večeři. Ochutnejte ji i vyFoto: Jan Přibylský

Postup: Na oleji orestujte na jemno nasekanou cibuli. Pak přidejte kari a ještě krátce opékejte. Základ zalejte vývarem a přidejte propláchnutou čočku. Vše vařte asi 30 minut. Pak do polévky přidejte na kostičky nakrájené brambory, na kolečka nakrájenou mrkev, nastrouhaný zázvor a prolisované stroužky česneku. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Hotovou polévku podle potřeby ještě osolte, opepřete a vmíchejte do ní kokosovou smetanu.

Tip: Každou porci polévky můžete před podáváním dozdobit do křupava opečenou slaninou.

Jak chutná čočka u vás doma? Jste pro klasiku s opečeným párkem, nebo experimentujete? Podělte se s námi o vaše nejlepší recepty.

Reklama

Související témata:

Načítám