Hlavní obsah

Tajemství diety, podle které zhubla Adele

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Celý svět obdivuje proměnu Adele (31). Z oplácané zpěvačky je žena se štíhlým pasem a mírami blížícími se mírám modelky. Za vším je prý sirtfood dieta. Díky ní má dole 45 kilogramů. Na jakém principu dieta funguje?

Článek

Je sirtfood opravdu takový zázrak, díky kterému budou lidé hubnout jako na běžícím pásu, nebo jde o nafouknutou bublinu, která může v konečném důsledku poškodit zdraví? Odbornice na výživu nám prozradily, co si myslí o stravování, díky kterému zhubla zpěvačka Adele.

Za knihou The Sirtfood Diet, která vyšla v roce 2016, stojí farmaceut Aidan Goggins a nutriční specialista Glen Matten. Jejich teorie je prý založena na letech společného výzkumu. Lidé, kteří se sirtfood dietou řídí, si mohou dopřát i čokoládu a červené víno, a přitom stále hubnout. To vypadá slibně, co říkáte?

Zázračné sirtuiny?

Stravovací program vyzdvihuje některé potraviny. Konkrétně ty, které obsahují takzvané sirtuiny – bílkoviny v rostlinných potravinách. Ty mají pozitivní vliv na zrychlení metabolismu a oddálení stárnutí. Mezi potraviny s vyšším množstvím této látky patří například jahody, borůvky, kadeřávek, rukola, čokoláda s vysokým obsahem kakaa, červené víno, citrusy, káva, sója, kurkuma, pohanka nebo zelený čaj.

Háček je ovšem v tom, že zkoumání vlivu sirtuinů bylo v době vydání knihy provedené pouze na zvířatech a za další čtyři roky nebyl učiněn žádný významný pokrok. Na prokázání skutečného účinku na člověka by bylo potřeba udělat dlouhodobější a početné studie. Autoři diety zkoumali jen 39 lidí, u kterých prokázali, že se jim touto dietou podařilo zhubnout.

Odborníci jsou ovšem skeptičtí. Většina bílkovin (a tedy ani sirtuiny) totiž nepřežije působení žaludečních kyselin. Pravděpodobnějším vysvětlením je, že lidé nezhubli působením sirtuinů, ale proto, že omezili kalorický příjem  a často až hladověli.

Foto: KatyaPulina, Shutterstock.com

V podstatě skoro nejíte. Začnete třemi šťávami a jedním jídlem, bohatým na sirtuiny, denněFoto: KatyaPulina, Shutterstock.com

Dvě fáze diety

Jak vypadá dieta v praxi? Skládá se ze dvou fází o celkové délce tři týdny. Ty lze následně podle potřeby opakovat, dokud nedosáhnete vysněné váhy. První fáze trvá sedm dní. První tři dny jsou kalorie omezené na 1000 kcal na den, přičemž to znamená vypít tři šťávy z ovoce a zeleniny a sníst jedno jídlo bohaté na sirtuiny. Po zbytek týdne se kalorický příjem zvedne na 1500 kcal, což jsou dvě šťávy a dvě jídla.

Druhá fáze trvá dva týdny a spočívá v tom, že pijete jednu šťávu a jíte tři jídla se sirtuiny denně. Není ovšem stanovená kalorická hranice, kterou nesmíte překročit. O moc vyššího čísla ale nejspíš nedosáhnete, jedna šťáva ubude a přibude jeden lehký pokrm.

Jídelníčkem k jojo efektu

Výživová poradkyně Michaela Tkadlecová není zastánkyní toho, aby se hubnoucí ženy držely striktního jídelníčku, který vylučuje určité potraviny. „Problém také je, že lidé často opakují první fázi, a druhou, kde už je kalorický příjem vyšší, ani nezařadí, a to může posléze vést k jojo efektu.“

Co se týče konkrétních jídel, na talíři se vám může v rámci sirtfood diety objevit například kuřecí se salátem nebo třeba pečená brambora s cizrnou. Nevýhodou je, že v receptech se stále opakují stejné ingredience bohaté na sirtuiny. A tak můžete přijímat méně rozmanité druhy minerálních látek, vitaminů, a podobně.

Foto: Jacek Chabraszewski, Shutterstock.com

Sirtfood dieta povoluje kuřecí salát, ale moc na výběr vám nedáváFoto: Jacek Chabraszewski, Shutterstock.com

Dieta se špatnou pověstí

Sirtfood dieta je tedy poněkud rozporuplná. Určitě z ní lze načerpat dobrou inspiraci, ale snižování energetického příjmu na minimum, bez ohledu na potřeby těla, a vyloučení určitých potravin, může vést ke zdravotním problémům (5 nejslavnějších anorektiček).

„Mezi zdravotní komplikace spojené s nedostatečnou výživou patří anémie, osteoporóza, snížená kvalita zubů, úzkosti, deprese nebo nepříjemné kožní projevy,“ vyjmenovává problémy nutriční terapeutka Nikola Homzová.

Odbornice, které jsme oslovili, z dlouhodobého hlediska sirtfood dietu nedoporučují. U jakékoli hubnoucí diety založené na striktním omezování je riziko, že ji člověk dříve nebo později poruší a shozené kilogramy se mu vrátí zpátky.  

Reklama

Načítám