Hlavní obsah

Tajné tipy trenérů: Tyhle cviky a pomůcky opravdu fungují!

Foto: Thinkstock

Trenéři vám doporučují to nejlepší, co objevili. Třeba vás inspirují...Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zeptali jsme se zkušených trenérů, na jaký cvik, pomůcku či typ cvičení nedají dopustit a považují je za nejlepší. Zde jsou jejich tipy! Můžou se stát i vašimi nej?

Článek

Nejeďte stále ve stejných kolejích, a zkuste do svého životního stylu vměstnat i nějaké změny. Ty pomáhají k lepší fyzičce, ale i zlepšení hubnutí. Inspirujte se nejúčinnějšími tipy… Jaké to jsou?

Štěpán volí dobrou techniku

„Jsem přesvědčen, že se dá cvičit téměř s čímkoli a kdekoli, a to i s tím, co nebylo prvoplánovitě vyvinuto pro fitness a cvičení,“ říká trenér hardcore kruhových tréninků Štěpán Ginzel. „Žádná, ani ta nejlepší pomůcka či posilovací stroj samy nezajistí kvalitní a platný trénink. To umí jen správná technika prováděných cviků, která se řídí především tím, jakou má sval funkci a rozsah pohybu.

Foto: Hardcore-Tréninky.cz

Štěpán Ginzel vám předvádí, co všechno se dá na bradlech dělatFoto: Hardcore-Tréninky.cz

Pokud mám vybrat náčiní, tak jsou to Suprfit Equalizér bradla. Když se na nich, vedle nich, nebo pod nimi naučíte správně cvičit, tak nejenže procvičíte kvalitně celou horní i spodní část těla, ale i zaměstnáte opomíjené a důležité hluboké svaly. A také zkvalitníte dynamiku u výskoku přes ně nebo koordinaci a rychlost, když jsou položené…“

Radka doporučuje tělo

Jaký je výběr osobní trenérky Radky Vandasové z Wellness centra FitTop? „Za nejlepší cvičební pomůcku považuju vlastní váhu těla – nejefektivnější způsob procvičení s minimálním rizikem zranění. Z cviků jednoznačně dřep-tlak s jednoručními činkami, což je komplexní cvik na posílení spodní, horní části trupu a středu těla s vysokou spotřebou kyslíku, velkými energetickými nároky a technickými požadavky. Výborně zatíží svalový aparát i srdečně dýchací systém,“ doporučuje Radka s tím, že první fáze cviku je klasický dřep, při zvedání nahoru zvednete činky a odtud zase zpět.Typem cvičení, který u ní vyhrává, je intenzivní intervalový trénink.

Foto: Jakub Šula

Radka Vandasová vám ukazuje dřep-tlak s jednoručními činkamiFoto: Jakub Šula

Dana lobuje za běh

Že hledáte něco zábavného, co vás nebude stát peníze? Vsaďte na běh. „Z vytrvalostních sportů je časově nenáročný a má řadu pozitivních vlivů na lidský organismus,“ uvádí běžecká trenérka Dana Šatrová, s níž jsme o běhání natáčeli video. „Zlepšuje fyzickou kondici, zvyšuje aerobní kapacitu, posiluje kardiovaskulární systém, pozitivně ovlivňuje psychiku, pomáhá při redukci váhy. Navíc jde o pohyb na čerstvém vzduchu, funguje jako zábava i na odreagování se. A také umí odhalit vaši současnou kondici, kterou pak můžete dále rozvíjet…“

Radkův tip je dřep

Fitness trenér Radek Mirovský považuje za nejúčinnější cvik v oblasti tvarování těla dřep. „Důvodem je jeho komplexnost, protože pokud jej provádíte správně, tak zapojujete ty největší svalové partie. Provádíte velké množství práce, a tím pádem to musí mít velký vliv na formování postavy,“ vysvětluje svoji volbu.

„Za top typ cvičení bych pak zvolil běh – aerobní činnost je pro redukci tělesného tuku nejefektivnějším typem zátěže,“ potvrzuje slova běžecké trenérky Dany. „A pokud mám jmenovat jednu pomůcku, kterou považuji za nejoblíbenější, pak je to malý gumový míč overball. Skvěle se na něm zpevňují břišní svaly.“

Foto: Energy studio.cz

Václav Krejčík nedá dopustit na pozici prkna. Zde v jeho nízké variantě, ta vysoká je na napnutých pažíchFoto: Energy studio.cz

Vašek a jeho prkno

Cvik, který doporučuje lektor powerjógy Václav Krejčík z Energy studia, najdete i v jiných typech cvičení: atletice, fitness, bodybalance… „Prkno je pozicí, která buduje celkovou sílu těla a také vůli – rozhodnutí, že to uděláte,“ říká Václav Krejčík. Výchozí pozice je na čtyřech končetinách, jako byste chtěli dělat klik. Prsty vám ale směřují dopředu, paže máte napnuté, hlavu i ramena v přímce a zpevněný střed těla, který vás v pozici drží. „Pohybovat se prknem nahoru a dolů, co více si přát pro střed těla, silné paže – bez visících tricepsů a komplexní sílu nohou? Zde musíte spojit tělo dohromady, jinak se rozpadne."

Petr nedá dopustit na plavání

„Plavání je aktivita, která se uskutečňuje pro člověka v méně tradičním prostředí, než v kterém prožije většinu času. Navíc vleže!“ uvádí trenér plavání dospělých Petr Valeš z Etrialonu. „Správné provedení plaveckých pohybů rovnoměrně rozvíjí pohybový aparát, nezpůsobuje otřesy, přináší výraznou psychickou úlevu, ale dokáže vám pomoci i zbavit se bolestí zad, kloubů či svalů,“ dodává Petr, podle jehož rad jste se mohli učit plavat zde.

Tak co si zvolíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám