Hlavní obsah

Takhle vypadá rakovina kůže! Nepodceňujte varovné příznaky

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Projevy melanomu mohou být v počátcích velmi nenápadné. Dokážete-li tato výstražná znamení včas identifikovat, můžete si zachránit život. A to doslova.

Článek

Ročně končí s diagnózou melanomu mnoho lidí. Jedná se o nejčastější a také nejnebezpečnější formu rakoviny kůže. Nádory mohou být velmi malé, ale prorůstají hluboko do kůže a snáze se tak šíří. Včasná detekce melanomu je proto podle odborníků klíčem k léčbě i přežití.

Seznamte se s nepřítelem

Melanom vzniká nekontrolovatelným růstem melanocytů. To jsou kožní buňky, které tvoří melanin – hnědý pigment dodávající pleti barvu a způsobující opálení, když je pokožka vystavena slunci. A právě slunce, spolu se soláriem, patří k největším rizikovým faktorům ovlivňujícím vznik melanomu. Ten se nejčastěji objevuje na částech těla vystavených slunci, včetně pokožky hlavy, pod nehty nebo dokonce i v očích.

Jsou v ohrožení i děti, nebo se jich problém netýká?

Podle MUDr. Xenie Kučerové ze Skin Care Liberec lidé ochranu před slunečním zářením často podceňují. „Každý by měl přizpůsobit délku pobytu na slunci svému fototypu a celoročně používat krém s vysokým ochranným faktorem. Nejzranitelnější je dětská pokožka. Každé její spálení poškozuje DNA buněk a je potenciálním spouštěčem vzniku melanomu v dospělosti,“ uvádí.

Podle MUDr. Marie Finsterlové, dermatoložky z Čáslavi, jsou dále nejvíce ohroženi jedinci s mnohačetnými pigmentovými znaménky různého vzhledu, onkologičtí pacienti užívající léky, které narušují jejich imunitu či ti, kdo mají melanom v rodině. I když to není časté, může se melanom vyskytnout i u dětí, nejčastěji v pubescentním věku. „Měli jsme tu ale třeba i šestiletou holčičku,“ podotýká doktorka Xenie Kučerová. Melanom se vyskytuje častěji u mužů a to zpravidla na zádech. U žen jsou nejběžnějším místem nohy.

Foto: yurakrasil, Shutterstock.com

Mezi nejrizikovější faktory rakoviny kůže patří pobyt na slunci a v soláriu. Podcenění ochrany vás může stát životFoto: yurakrasil, Shutterstock.com

Jak poznat potenciální melanom

Lékaři doporučují kontrolovat stav znamének minimálně jednou měsíčně a všímat si jakýchkoliv změn. Udělejte si čas, abyste se prohlédli od hlavy až k patě – je-li to nutné, vezměte na pomoc zrcadla, abyste dohlédli i na záda a další špatně viditelná místa. Nebo někoho požádejte, aby vám pomohl. Podle lékařky Xenie Kučerové byste ale neměli sledovat pouze znaménka. Až 70 procent melanomů totiž vzniká na dosud zdravé kůži. „Proto je důležité věnovat při kontrole pozornost kůži na celém těle a nepodcenit žádnou její změnu,“ radí odbornice.

Dvakrát ročně byste potom měli zajít na kontrolu k dermatologovi. „Ten totiž znaménka nekontroluje pouze pohledem, ale používá speciální přístroj dermatoskop, jímž dokáže pigmentovou lézi vyšetřit ještě podrobněji,“ vysvětluje lékařka Marie Finsterlová a dodává, že mu v tom navíc pomáhá znalost všech typů pigmentových znamének a různých výrůstků na kůži.

Foto: Kalamurzing, Shutterstock.com

Dvakrát ročně byste si měli nechat znaménka zkontrolovat dermatologem, který využívá nejen znalostí, ale i speciálního vybaveníFoto: Kalamurzing, Shutterstock.com

Čeho si tedy všímat? Pokud zaznamenáte jakékoliv změny týkající se těchto oblastí, navštivte svého praktického lékaře. Ti jsou podle Xenie Kučerové plně edukovaní a pokud se jim cokoliv nezdá, posílají pacienta přímo k dermatologovi.

1. Asymetrie

Zdravá znaménka bývají symetrická. Až polovina melanomů není.

2. Ohraničení

Melanom může mít nepravidelné, vyklenuté nebo špatně definované hranice. Běžná znaménka mají ostré a pravidelné kraje.

3. Barva

Hraje vaše znaménko různými barvami od černé přes hnědou, červenou nebo lehce modrou? Potom zbystřete. Běžná znaménka mají obvykle pouze jednu nebo dvě barvy, které jsou po jejich povrchu rovnoměrně rozloženy.

4. Průměr

Průměr větší než 6 milimetrů může být rizikový. Ačkoliv některé melanomy jsou malé a pravidelné, stále platí, že typický melanom je velký a nepravidelný.

5. Bolesti

Pokud znaménko zarudne, opuchne, bolí, svědí, nebo dokonce krvácí, s návštěvou lékaře neotálejte.

A jak často si kontrolujete stav kůže vy?

Reklama

Načítám