Hlavní obsah

Táta děti nehlídá, není to chůva, ale rodič!

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Reklama

Názory, že otcové děti hlídají a matky jsou sobecké, když od dětí odcházejí, jsou běžné i v dnešní době. Tátové se bouří, že nejsou žádné chůvy, ale rodiče. A mámy bojují s výčitkami, když nechtějí úplně přerušit kariéru nebo si potřebují vyčistit hlavu.

Článek

Přijde muž do práce a kolegové se ho ptají: „Kdo ti hlídá?“ Dovedete si takovou situaci představit? Asi těžko! A počet mužů, kteří ji reálně zažili, se limitně blíží nule. Opačně se to ale děje neustále. Ať jde máma malých dětí do práce, cvičit, nebo na kávu s kamarádkou, okolí zajímá jediné: jaké hlídání má zajištěné. A ona neví, co říct, protože děti jsou přece s tátou – a ten je nehlídá, stejně jako je nehlídá ona. Oba jsou rodiče, ne chůvy.

Otcové jako schopní pomocníci?

O mužích se často hovoří s despektem jako o hlídačích v době matčiny nepřítomnosti. Na jednu stranu jsou velebeni, jak to s dětmi umějí a jak se zapojují do výchovy, ale zároveň se o nich mluví jako o pomocnících, kterým se musí vše předem nachystat. A dělají se vtipy, že po dni s tátou jsou děti zralé na řádnou koupel. A pak je tu pověstný mateřský instinkt, který otcům prostě chybí...

Jakými předsudky vůči mužům společnost stále trpí, v čem je jejich výhoda oproti chůvě a proč je důležité mít čas pro sebe a dětem dopřát chvíle jen s tátou?

Nejčastější předsudky proti otcům

Dříve ženy pracovaly podobně jako muži, ale náležela jim i domácnost a péče o potomky. Zejména u nejmenších dětí se otcové moc nezapojovali. Dnešní tátové jsou aktivnější a hrdě se hlásí k tomu, že obstarají potomky už od miminka, a mluví se proto o přechodu od tradičního otcovství k modernímu. Přesto jsou muži stále podceňovaní. Co se o nich říká?

  • Hlídají, jsou to pomocníci - Žena má s dítětem více zkušeností, nastavený režim a okamžitě pozná, co potomka trápí. To z muže nedělá pomocníka: stačí chvíle a na dítě a jeho potřeby se naladí.
  • Potřebují servis a udělají bordel - Když chce žena dítě „opustit“, musí vše nachystat. Pánové ale nejsou nesvéprávní tvorové, kteří zvládnou maximálně chlebovou pochoutku a ratolest nechají jít ven v pyžamu. Byt možná není jako klícka, ale jsou vyhraní a vysmátí do zásoby. Ani ženy nemají po celodenní šichtě náladu na úklid!
  • Nemají mateřský instinkt - Speciální instinkt matek vědci zkoumají dlouho. A stále si nejsou jistí, zda existuje. Nebo jde o množství času, které s dítětem žena tráví? Těžko se to srovnává, neexistuje dostatečný počet domácností, kde je doma s dětmi otec. Ve skutečnosti muži nezvládnou jen kojit...
Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Budeš to zase číst různými hlasy, tati? To je největší legrace!Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

„Nechat“ děti tátovi? Výhra pro všechny

Občas se zdá, že žijeme v době, kdy je přípustná jen dokonalost. A speciálně ženy se tím umějí nechat semlít. Jen se jim narodí děti, objeví se pocit, že by měly být neustále přítomné, protože bez nich to nejde. A dávají tak najevo, že otcové je plně nenahradí. Obrovský omyl. Všichni tím získají. Mámy, tátové i děti!

  • Mateřská role není jediná - Ženy by neměly zapomínat, že jsou nejen matkami, ale i partnerkami, kamarádkami, dcerami a mají ambice, milovaný sport nebo rády čtou. Rodičovská dovolená není rozhodně relax - malému dítěti se během dne (někdy i v noci) věnujete, zodpovíte tisíce otázek, nemůžete vypnout. Čas pro sebe je osvěžující a můžete i mlčet!
  • Práce není všechno, táto - Nebýt vzácnost a vidět potomky vyrůstat, to je, oč tu běží. Děti nezajímá výplatní páska, milují srandu a dobrodružství s tátou. A bezelstný dětský pohled je velmi obohacující!
Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Taky se děti nemohly dočkat, až za tebou zaklapnou dveře a začne sranda s tátou?Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Otec není chůva

Děti by určitě mohli hlídat různí lidé: chůva, prarodiče nebo kamarádi. S tátou je to jiné! Ten ukazuje dítěti další pohled na svět. Možná tolik nedbá na čisté oblečení nebo k večeři udělá párky, ale ukáže, jak se skládá skříň, vysvětlí, že pády z kola bolí, ale neměly by odradit od jízdy, je to silák a hrdina. A expedice, kam mají mámy vstup zakázán, bývají nezapomenutelné!

Otec má oproti chůvě spoustu benefitů, nejen to, že jste si společně užili výrobu dětí. V čem ještě strčí hlídačku hravě do kapsy?

  • Je zdarma - Platit chůvě dvě stě korun na hodinu, když si chcete jít zacvičit nebo probrat s kamarádkou drby, domácímu rozpočtu zrovna neprospívá. Táta je s dětmi zdarma a rád.
  • Dítě ho miluje - Stačí se potomka zeptat, s kým je raději... Chůva nevychovává, jen vás zastupuje a nastaví dítěti mantinely, co lze a co ne. Táta je celoživotní parťák, vzor a jistota, která po hlídání nikam neodejde!
  • Po „hlídání“ je váš - Kromě toho, že ho nemusíte vozit večer na metro, můžete si jej legálně odvést do ložnice.

Máte vtipné historky, jak to dopadlo, když byly děti jen s tátou? A víte, jak to vypadá, když lidem hrábne po narození děti?

Reklama

Načítám