Hlavní obsah

Téměř polovina žen se sexu vyhýbá kvůli nadýmání

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Květen, lásky čas. Mazlení a polibky jsou sice ve vzduchu, ale určitě ne pro každého. Proč se některé ženy do milování nehrnou a jak dlouho drží své nepříjemné tajemství pod pokličkou? A čemu se před sexem vyhnout?

Článek

Na poli sexu je to samé překvapení. Zatímco celorepublikový průzkum sexuálního chování a spokojenosti realizovaný společností STEM/MARK ve spolupráci se Sexuologickým ústavem odhalil, že nejčastější českou výmluvou je u obou pohlaví únava, teď se objevuje problém, o kterém se příliš nehovoří. Téměř polovina žen trpí symptomy dráždivého tračníku, což je choroba klasifikovaná jako jedna z funkčních gastrointestinálních poruch.

Touto nemocí trpí převážně ženy, u nich hrají hlavní roli hormony. S tím souvisí fakt, že syndrom dráždivého tračníku, který bývá označován zkratkou IBS, se často zhorší v období menstruace. Ale ani jindy to není procházka růžovou zahradou. Nadýmání a zácpa si vybírají svoji daň nejen v běžném, ale i v sexuálním životě. Kolik takových žen je?

Dráždivý tračník a sex

Podle nové studie portálu Healthista se až 41 procent žen potýká se symptomy dráždivého tračníku. Vyplynulo to z ankety, které se zúčastnilo 1600 britských žen ve věku 25 až 65 let. Jde o funkční poruchu hybnosti tlustého střeva. Dráždivý tračník se může projevovat zácpou či průjmem, nadýmáním, kolikovými bolestmi břicha, pocitem tlaku, plnosti a kručením v břiše. A pozor, jedna z pěti žen uvádí, že některá z těchto poruch negativně ovlivňuje sexuální život natolik, že milování není možné vůbec. Přitom sex zaručuje spokojený vztah. Víte, jak často byste se měli milovat? 

Simon Smale, gastroenterolog z Výukové nemocnice v britském Yorku, k danému tématu podotkl, že mnoho žen, se kterými se setkává, je touto situací znepokojeno. „Výsledkem je, že se dotyčné často obávají dopadu střevních symptomů na partnerské vztahy. A není se co divit. My všichni usilujeme o jakýsi intimní vztah a pro ženy je myšlenka, že mohou během intimních chvilek ztratit kontrolu nad svými střevy, velmi stresující,“ popisuje zmíněný odborník s tím, že riziko nadýmání způsobuje ty největší rozpaky.

Koneckonců, je nepříjemné něco takového řešit se stávajícím partnerem, natožpak s někým novým. Proto až 30 procent nešťastnic při předehře vyloženě trpí a zadržuje větry tak dlouho, až cítí nesnesitelnou bolest.

Foto: Dmitri Ma, Shutterstock.com

Ženy se stydí říct i svému letitému partnerovi, že je trápí nadýmání, natožpak někomu novémuFoto: Dmitri Ma, Shutterstock.com

Už před sebou prdíte?

„Rozpaky nad plynatostí jsou zkrátka kulturní záležitost. Ve skutečnosti je to tak, že většina lidí tají své střevní problémy minimálně tři měsíce po seznámení. Podle našich interních zjištění sedm procent jedinců toto tajemství chrání déle než rok,“ dále uvádí Simon Smale s tím, že plynatost obvykle způsobuje kvašení cukrů v tlustém střevě. Na vině přitom bývají i šumivé nápoje, které jsou doménou hlavně letního období. Tak pozor na ně! A co když už je nejhůř? Pokud se do nepříjemné situace dostanete, zvažte, zda není lepší si o tom s partnerem otevřeně promluvit (věděli jste, že páry, které se hádají, bývají desetkrát šťastnější?).

Odborníci, ke kterým patří například americký psycholog Morton L. Katz z Houstonu, zastávají názor, že pokud se na sex z výše uvedených důvodů necítíte, řekněte milenci, že dnes nic nebude. Je to lepší, než při něm trpět. „Nezapomeňte, že existují způsoby, jak lidé mohou sexuální intimitu prožívat i bez pohlavního styku. Cítíte se nafouklí? Vraťte se k líbání, masážím nebo společné masturbaci,“ nabádá psycholog.

Na zaražené větry pomáhá fenykl

„Položte se na záda, dejte nohu přes nohu a snažte se kolena přitáhnout k hrudníku. To vám pomůže uvolnit plyny. Nebo jednoduše běžte na všechny čtyři jako do „střechy“, propněte se v loktech, obličej přitiskněte k podložce a pozadí vyšpulte vzhůru,“ radí gastroenterolog, podle kterého jsou největší hrozbou nejen výše uvedené šumivé nápoje, ale i kofein a alkohol. Pro zmírnění projevů nadýmání a zácpy si ideálně tak dvě hodiny před plánovanou milostnou schůzkou dopřejte semena fenyklu se sklenkou teplé vody. Pomáhá také zázvorový čaj s kapkou medu nebo čaj mátový. A jak je to s fyzickou aktivitou?

„Cvičení, které vás zbaví dechu, jako je třeba běhání nebo rychlá chůze prováděná půl hodiny několikrát týdně, jednoznačně napomáhá lepší funkci střev,“ dál radí Simon Smale. Přidejte k tomu pravidelnost v jídle a vyhýbejte se cibuli, čočce, žitu, zelí, brokolici, růžičkové kapustě, fazolím a sušenému ovoci. Na svůj jídelníček naopak zařaďte probiotika, která jsou v mléčných výrobcích nebo kysaném zelí.

A jak to máte vy? Už se vám někdy při milování stala „nehoda“? A jaké jsou další nejčastější trapasy na rande?

Reklama

Načítám