Hlavní obsah

Teplejší počasí je tu: 5 důvodů, proč spát nazí

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odborníci nám často říkají, abychom z ložnice vyhodili telefony a notebooky a vrátili se ke starému dobrému tulení, nejlépe bez zbytečných překážek, tedy bez prádla. Nahota totiž lidskému tělu prospívá v několika směrech. Co všechno získáte, pokud si v posteli odložíte?

Článek

Plocha kůže u dospělého člověka dosahuje 1,6 až 1,8 m², což z ní dělá největší orgán lidského těla. Její hmotnost představuje 7 % celkové tělesné hmotnosti. Jelikož teplejší počasí klepe na dveře, nezahalujte ji, ale naopak nechte dýchat. Budete mít z toho jenom užitek.

1. Usnete mnohem rychleji

Podle americké Národní nadace pro spánek (National Sleep Foundation) platí, že čím rychleji usnete, tím lepší kvality spánku se dočkáte. A jedním ze způsobů, jak zkrátit dobu potřebnou k tomu, abyste se dostali do hlubokého spánku, je snížení tělesné teploty. Díky sundání pyžama tedy usnete mnohem rychleji, ale také zlepšíte celkovou kvalitu spánku. Tím to ale jenom začíná.

Vědci si stojí za tím, že vydatnější spánek, který přichází právě s nižší tělesnou teplotou, krotí hladiny kortizolu, tedy hormonu stresu. Asi není nutné dodávat, že právě stres je velmi toxický. Podle všeho narušuje činnost mozku, ohrožuje imunitní systém, způsobuje vysoký krevní tlak i nízký sexuální apetit. Je tedy nutné držet si ho dál od těla, vždyť sex udržuje štěstí ve vztahu. Kolik by ho mělo být?

2. V chladu se lépe hubne

Pamela Peeke, výzkumnice a odborná asistentka medicíny na univerzitě v americkém Marylandu, tvrdí, že snížení tělesné teploty zároveň podporuje hubnutí (5 největších chyb dietářek). Prý je však důležité aspoň dvě hodiny denně strávit při 18 °C, což v posteli jde hravě splnit. Holandští vědci dokonce potvrdili, že když se lidé pohybují v místnosti, kde se teplota sníží z 21 °C na 15 °C, spálíte o 6 % tuku navíc! Takže, košilky dolů.

3. Přijdete na chuť sexu

Kontakt dvou nahých těl pomáhá podpořit produkci „dobrých chemikálií“, ke kterým se řadí oxytocin, hormon mazlení. Tím, že budete třít pokožku o pokožku, dostanete se do hýčkací nálady a zatoužíte po sexu mnohem častěji, než když se zahalíte do flanelového hábitu. Koneckonců, výsledky studie publikované v odborném časopise Plos One dokládají, že pravidelný sex snižuje úzkost. Proto si odložte, získáte i další benefity.

Foto: NIKITA TV, Shutterstock.com

Lidé, kteří spí nazí, se častěji milujíFoto: NIKITA TV, Shutterstock.com

4. Spěte nahé a předejdete vaginální mykóze

Těsné spodní prádlo je živnou půdou pro bakterie, které způsobují infekce (trápí vás vaginální mykóza?). Nicole Prause, vědecká pracovnice z Kalifornské univerzity v Los Angeles, řekla magazínu Medical Daily, že „nahý spánek“ snižuje schopnost těchto bakterií přemoci normální a zdravou vaginální flóru. Vyšší tělesná teplota, které v pyžamu dosáhnete, také brání uvolňování melatoninu a růstového hormonu – dvou hlavních bojovníků proti stárnutí. Ostatně, růstový hormon neboli HGH (anglicky Human Growth Hormone) je považován za elixír dlouhověkosti a zdraví, jenž regeneruje buňky. Další důvod, proč odložit pyžamo, co říkáte?

5. Vlasům pocení neprospívá

S příchodem teplejších dní i nocí se všichni připravují na pocení. Množství soli v potu negativně působí na kvalitu vlasů, které jsou dehydratovány. V podstatě platí, že jakýkoliv druh vlhkosti způsobuje, že vlasy jsou náchylnější k poškození. Snižte tělesnou teplotu, poťte se méně a v dlouhodobém horizontu tím budete udržovat svoje vlasy v kondici.

A už jste slyšeli o takovém nahém vaření? Amatérské kuchařky (i kuchaři) po celém světě vaří tak, že když se fotí nebo natáčí, jsou jim vidět zadnice nebo ňadra. Několik podnikavců si na tomhle nápadu postavilo i kariéru. Zkusíte to, až budete grilovat?

Máte problémy s usínáním? Víme, jak být v limbu do dvou minut. 

Reklama

Načítám