Hlavní obsah

Termální sprej: Hojí, chrání a zmatňuje vaši pleť

Foto: AntonMaltsev, Shutterstock.com

Foto: AntonMaltsev, Shutterstock.com

Reklama

Máte pocit, že voda ve spreji se dá používat jen v letních parnech k osvěžení? Omyl! Pokud se jedná o tu termální, má mnoho účinků, za které vám vaše pleť poděkuje. Pojďme se na to podívat.

Článek

O síle přírodních zdrojů v kosmetickém průmyslu dobře vědí, a využívají jí od pradávna. Včetně termální vody. Její prameny bývají, na rozdíl od vod minerálních a artéských, mnohem hlouběji, a proto je doslova nabitá minerály a stopovými prvky. Většinou se jedná o vodu teplou až horkou, a čím je pramen hlubší, tím je i větší koncentrace blahodárných látek.

Zatímco minerální vody, které v sobě mají méně minerálních solí, je lepší pít, termální voda se používá spíš na pleť, protože je schopná proniknout i do jejích hlubších vrstev.

Foto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Koupel v termálních pramenech je nejen příjemná, ale působí zázračně na celé tělo. Když ale lázně nemůžete navštěvovat často, pořiďte si miniaturního pomocníka ve spreji a používejte ho alespoň na obličejFoto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Najděte si tu pravou

Pokud máte citlivou, nebo nějak poškozenou pleť, hledejte odlehčenější verze, které by měly obsahovat do jednoho gramu minerálních solí na litr vody. Ty s větším obsahem minerálů jsou pak vhodnější pro kůži mastnou nebo extra pevnou.

Při výběru si můžete také všimnout, že každá z vod obsahuje i jiný podíl dalších prvků, jako je například vápník, selen, sodík nebo zinek. Od toho se také trochu liší jejich účinky. Zinek lépe hojí a uklidňuje, takže je vhodnější pro problémovou pleť, vápník jí zase pomáhá zmatnit a selen je znám svými antioxidačními účinky.

Společné ale mají to, že uklidňují, hydratují a obohacují kůži kyslíkem. Výsledným efektem je pak zářící, zdravá pleť s vyrovnaným tónem.

Foto: ipag collection, Shutterstock.com

Nanášet sprej můžete jakkoliv často. Držte lahvičku 20 až 30 centimetrů od obličeje a užívejte si osvěžující vláhu. Termální voda je skvělá i na vlasy a díky ní by neměly elektrizovatFoto: ipag collection, Shutterstock.com

Proč a jak ji používat

Úkolem termálního spreje není vaši pleť zcela hydratovat. Na vyprahlou, vysušenou a dehydrovanou kůži zabere jen speciální péče, kterou poskytují denní a noční krémy a séra. Voda je tu proto, aby během dne pomohla hladinu hydratace především udržovat.

Nejlépe ji využijete v případech, kdy je pleť zatěžována – v letadle, v klimatizovaných místnostech, v úmorných vedrech, ve městě, kde je plno prachu a výfukových plynů, nebo po cvičení. Nejlepší je začít hned ráno a nastříkat si ji na vyčištěný obličej ještě před tím, než nanesete krém, ale nezapomínejte na to ani během dne, dá se použít úplně v klidu i na make-up. Nepoškodí ho a část látek přitom pronikne i přes vrstvu líčidel. Přestříkávat si obličej a jiné části těla můžete dle vlastních potřeb a pocitů, nemusíte se bát, že byste to přehnala.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Termální voda vhodná i pro kojence a děti s vápníkem a hořčíkem, Uriage (prodává Notino), 229 Kč/300 ml. Termalní voda ve spreji Eau Thermale se selenem pro citlivou i alergickou pleť, La Roche-Posay, 239 Kč/300 mlFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Termální voda Eau Thermale, klidní kožní zarudnutí a podráždění, Avène, 89 Kč/50 ml. Mineralizující termální voda Eau Thermale pro všechny typy pleti, Vichy, 185 Kč/150 mlFoto: Archiv firem

Je termální voda ve spreji zařazená do vaší běžné beauty rutiny, nebo jste ji ještě nezkoušela?

Reklama

Související témata:

Načítám