Hlavní obsah

Test antiperspirantů: Které značky obstály?

Foto: Thinkstock

Používáte antiperspiranty? Podívejte se na výsledky testůFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kupujete-li si antiperspirant, určitě na něj máte specifické nároky. Chcete, aby vás nebo vašeho partnera zbavil zápachu, omezil tvorbu potu nebo dodal příjemnou vůni. Které z antiperspirantů na českém trhu to ale skutečně dokážou? Podívejte se na výsledky testu dvou unisexových a tří pánských antiperspirantů časopisu dTest a zjistěte, které značky obstály!

Článek

Časopis dTest

Nejen v létě je pot každodenním strašákem mnoha z vás. Vždyť ani opakovaná sprcha a čisté oblečení nezabrání tvorbě potu. Pomohou antiperspiranty, deodoranty s účinkem proti pocení? Jak ukázal test, ne všechny umí efektivně omezit zápach a potlačit pocení!

Stejně jako ostatní kosmetika, jsou antiperspiranty předmětem intenzivní reklamy, zejména v letním období. Ty současné slibují ochranu až po dobu 48 hodin, kdy mají umět zabránit pocení a bojovat proti zápachu. A jaká je pravda? Spreje, které vydrží účinně působit celých 48 hodin, existují. Ovšem, jak jistě tušíte, ne každá lahvička, která se honosí 48hodinovým účinkem, jej také nabízí.

Testovalo se v terénu i ve speciální místnosti

Abychom zjistili, zda a jak deodoranty fungují, muselo se jít přímo za zdrojem potu, za ženami a muži a jejich podpažími. Celkem 360 testujících docházelo pravidelně do laboratoře. Každý si před aplikací musel umýt podpaží mycím roztokem, vysušit a poté si na něj ze vzdálenosti 15 centimetrů po dobu 3 až 4 sekund nastříkat sprej. Druhé podpaží zůstalo neošetřené, aby bylo účinek s čím srovnávat. Po osmi, dvaceti čtyřech, respektive čtyřiceti osmi hodinách nastoupili profesionální „čichači“ ke zhodnocení míry zápachu. V druhé části testu se testující museli jít zpotit do speciální místnosti, aby bylo možné zvážit množství potu, které se jim v podpaží vytvořilo.

Jak to funguje?

Antiperspiranty, na rozdíl od deodorantů, umí nejen navonět, ale díky použitým účinným látkám potlačit tvorbu potu. Mezi účinné látky patří především soli hliníku (ve složení aluminium chlorhydrate); stahují póry potních žláz, a tak zabraňují nadměrnému pocení v místech, kde se pot hůře odpařuje a působením bakterií vytváří nepříjemný zápach. Pro rakovinotvorné účinky hliníkových solí neexistují žádné důkazy. Samy o sobě či ve spojení s alkoholem ovšem mohou dráždit pokožku citlivějších jedinců.

Při nákupu je třeba věnovat pozornost tomu, co kupujete. Především mezi výrobky ve spreji lze nalézt množství deodorantů (tzn. sprejů, které jen voní, ale neúčinkují proti potu, například veškerý sortiment Axe v ČR); jsou pochopitelně levnější, ale nelze od nich čekat nic víc než omezení zápachu (zejména obsahují-li alkohol, pomáhají redukci množství bakterií způsobujících zápach, ale aktivně omezit pocení neumí).

Lepším postupem, chcete-li nejen „nezapáchat“, ale i aktivně „vonět“, je použití antiperspirantu proti zápachu a následně aplikace koncentrované vůně – toaletní nebo parfémové vody na místa, odkud se vůně může rozvinout (krk, zápěstí).

Co podráždění a skvrny?

Mezi další z populárních tvrzení na obalech – a nutno říci, že i negativních zkušeností spotřebitelů – patří skvrny na oblečení. Pro testované výrobky to neplatí. Nikdo z testujících si na skvrny na oblečení nestěžoval a zcela záměrně vytvořené fleky na bavlně, syntetice a hedvábí se podařilo bez problémů a poškození textilií vyprat. Dodejme ale, že směs agresivního potu a látek obsažených v antiperspirantech může při dlouhodobém kontaktu oblečení poškodit; samotný pot to ovšem zvládne také.

Výběr antiperspirantů z provedeného testu:

Garnier Mineral Deodorant Ultra Dry

  • Obsah: 150 ml
  • Cena: 80 Kč
  • Celkové hodnocení kvality: dobře (1,7)

Z výsledků testu: Garnier Mineral se ukázal jako nejlepší z testovaných antiperspirantů. Zalíbení v něm mohou nalézt i ženy, neboť se jedná o unisex vůni. Antiperspirant velmi dobře zabraňuje zápachu, úspěšně snižuje pocení a ocenili jsme i jeho kosmetické vlastnosti.

Rexona Men Sport Defence

  • Obsah: 150 ml
  • Cena: 78 Kč
  • Celkové hodnocení kvality: dobře (1,8)

Z výsledků testu: Také Rexona si vede dobře v boji proti zápachu, a to i po 48 hodinách. I v dalších ohledech vykazuje podobné vlastnosti jako vítězný Garnier: přípravek je vhodný pro snížení pocení a také jeho kosmetické vlastnosti jsou dobré.

Adidas Action 3 Pro Invisible

  • Obsah: 150 ml
  • Cena: 100 Kč
  • Celkové hodnocení kvality: dostatečně (4,5)

Z výsledků testu: Ačkoli se jednalo o nejdražší výrobek v testu, jeho kvalita tomu zcela neodpovídala. Ukázalo se, že výrobek sice dobře zabraňuje zápachu (byť ne celých 48 deklarovaných hodin), ale nedostatečné hodnocení získal ve zkoušce snížení pocení, což mu přineslo celkové hodnocení dostatečně.

Dm / Balea Men Active Dry

  • Obsah: 200 ml
  • Cena: 30 Kč
  • Celkové hodnocení kvality: dostatečně (4,5)

Z výsledků testu: Přestože se jindy přípravky z řetězců drogerií a diskontů objevují i na předních příčkách, v testu antiperspirantů tomu tak nebylo. Antiperspirant z drogerie dm získal nedostatečnou známku ve zkoušce snížení pocení, a proto ani výsledné hodnocení nemohlo být o mnoho lepší, ačkoli kosmetické vlastnosti a schopnost zabránit zápachu byly kvalifikovány jako dobré.

Lidl / Cien Bodycare Sport

  • Obsah: 200 ml
  • Cena: 30 Kč
  • Celkové hodnocení kvality: dostatečně (4,5)

Z výsledků testu: Další unisexový přípravek v testu, který se ale ve svých účincích nedá s prvním uvedeným srovnávat. I zde se klíčová vlastnost pro antiperspiranty – tedy schopnost snížit pocení – prokázala jako nedostatečná, a výrobek jsme tedy nemohli hodnotit lépe než dostatečně. Kosmetické vlastnosti tohoto výrobku jsou vynikající a dobrých výsledků dosahuje i při zabraňování zápachu.

V srpnovém testu časopisu dTest bylo testováno devět antiperspirantů. Více informací naleznete na www.dtest.cz/antiperspiranty.

Reklama

Související témata:

Načítám