Hlavní obsah

Test hovězích bujonů: Ze kterého vařit?

Foto: Petr Makovička

Hovězí bujony pro vás tentokrát otestovala naše redakceFoto: Petr Makovička

Reklama

V nemalém množství receptů narazíte na formulku „přidejte 2 dl hovězího vývaru“. Jenže vařit dvě hodiny kosti kvůli 2 dl se nikomu nechce. V dnešním velkém redakčním testu hovězích vývarů z kostky jsme pro vás vyzkoušeli, který je ten nejlepší!

Článek

Pro porovnání jsme přichystali 6 vzorků: 5 vývarů z kostky a jeden poctivý z hovězích kostí. Všechny vývary jsme připravili podle návodu na obalu a přidali zvlášť uvařenou zeleninu a zavářkové těstoviny, aby si byly polévky vzhledově co nejpodobnější. Aby byl test spravedlivý, nikdo předem nevěděl, který vývar je který, a zároveň jsme žádný z nich nedochucovali. Tedy až na ten poctivý z kostí, který jsme přece jen mírně dosolili.

Jak tedy jednotlivé „kostky“ hovězích vývarů dopadly?

Zlatý hovězí bujon

Maggi, 6 kostek/3 l, 19,90 Kč

Na první pohled bylo znát, že jde o vývar z kostky – jak Michal hned v úvodu hlásil: byť polévka zchladla teprve nepatrně, na krajích už začínaly tuhnout nehezké kousky tuku (bývá ve formě margarínů i v kostkách). Vyznačoval se typickou glutamátovou chutí, ale jinak všem chutnal, naše editorka Jana Netopilová dokonce tvrdila, že je ze všech nejchutnější.

Masox

Vitana, 6 kostek/4,5 l, 23,90 Kč

Pamatujete reklamu, která před několika lety hlásala, že „na počátku byl masox“? U nás na počátku nebyl, chuťově se ale mezi umělými vývary umístil na druhé nejvyšší pozici. V podstatě všichni se shodli na tom, že je opravdu dobrý, i na tom, že chuť mu dává ale především jeho slanost.

Bohatý hovězí bujon gelový

Knorr, 4 kalíšky/3 l, 29,90 Kč

Tenhle gelový bujon, „připravený pozvolným vařením“, jak tvrdí výrobce na obalu, zachutnal ze všech nejvíc šéfredaktorce Kamile. Jak se ale shodly Jana N. i redaktorka Jana Ch., voněl opravdu skvěle, jen pro polévkové použití by bylo lepší naředit jej trochu více, aby polévka nebyla tak slaná. Co oproti dvěma předcházejícím postrádal, byl glutamát (ochucovadlo se specifickou chutí), což je rozhodně jeho velké plus.

Koncentrovaný hovězí vývar

Marks, 210 g/6 l, 130 Kč

Výrobek v našem hodnocení nedopadl úplně nejlépe, a možná trochu neprávem. Rozpuštěný samotný ve vodě se zeleninou a těstovinami sice opravdu nechutnal nic moc (slovy Kamily: „tenhle nebrat“), je to ale zřejmě dáno tím, že na rozdíl od ostatních testovaných výrobků neobsahuje žádné zeleninové výtažky ani žádné konzervanty. Ostatně, Kamila při vaření používá výhradně bujony Marks, Michal ho používá tak často, že ho podle chuti dokonce poznal. Svojí jemností sám o sobě tento bujon neobstojí, díky ní ale ani neovlivní chuť výsledné omáčky či polévky jinak než zesílením masové chuti.

Natur hovězí s kořenovou zeleninou

Vitana, 6 kostek/3 l, 25,90 Kč

Jestli nějaký bujon nezabodoval, tak to byl vývar Vitana Natur. Nijak extra dobře nevoněl, většina ochutnávajících dokonce konstatovala, že je vyloženě cítit „umělotinou“, přitom glutaman, který to může připomínat, vůbec neobsahoval. Jako plus lze ovšem brát fakt, že narozdíl od ostatních testovaných bujonů obsahuje sůl mořskou, a ne kamennou. Na přípravu omáček se tak díky svému o něco zdravějšímu složení hodí o fous víc než jeho chuťově výraznější konkurenti.

Pravý hovězí vývar

Jana Ch., 3 litry/80 Kč

Poctivý vývar z kostí a kořenové zeleniny všichni ochutnávající poznali na první pohled, na povrchu totiž nechyběla typická mastná oka a ani jeho barva nebyla tak nahnědlá, jako u většiny ostatních vývarů. Všichni se shodli na tom, že některé umělé náhražky mu sice lehce konkurují, polévku si ale po dnešní zkušenosti o to víc nedovedou představit jinak než poctivou. Jen Kamila s Luckou by prý nejdřív sesbíraly nadbytečný tuk z povrchu, s čímž nejde než souhlasit.

Výsledné résumé

A jak jsme tedy vývary vyhodnotili celkově? Poctivý vývar všichni bez mrknutí oka poznali. Mezi těmi z kostky zvítězil Zlatý hovězí bujon od Maggi a o druhé místo se podělily Masox od Vitany a Bohatý bujon gel od Knorru, který navíc vítězi konkuruje nepřítomností glutamátu, a na dochucení omáček či rizota jednoznačně doporučujeme koncentrát z Marks, který není nijak kořeněný, a tudíž nezmění jejich chuť nebo slanost.

Jana Ch. a Michal pro vás navíc mají jednu radu na závěr: Vývar si stačí udělat jednou za čas a zamrazit si jej do tvořítek na kostky ledu. Podle potřeby pak vždy vyndáte z lednice jen kostku či dvě, a máte vystaráno i bez chemie!

Jak řešíte přípravu omáček a polévek vy? Používáte vývary v kostce? A který z nich byste doporučili ostatním? Napište nám do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám