Hlavní obsah

Test nanuků: Obsahují nezdravé tuky a šizenou čokoládu!

Foto: Greta Blumajerová

Chcete znát výsledky těchto testovaných nanuků?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tropická vedra letošního léta jsou za námi. Neznamená to však, že si už nepochutnáte na zmrzlině – teplo ještě přijde! Víte, co odhalil náš test nanuků? Spoustu nezdravých tuků i šizenou čokoládu.

Článek

V obchodech najdete velké množství nejrůznějších zmražených krémů, ať už smetanových nebo s rostlinným tukem. Ty nejsou určeny pro každodenní konzumaci, a to především proto, že jsou kalorickou bombou a obsahují nasycené mastné kyseliny, které jsou rizikové pro naše zdraví.

Nakoupili jsme šest druhů zmrazených krémů na špejli, všechny s čokoládovou polevou. Čtyři z nich patří k těm vydatným, které dostatečným množstvím surovin slibují skutečně lahodnou chuť. Tomu odpovídá většinou i jejich cena. Dva výrobky patří do levnější kategorie a dá se předpokládat, že budou méně kalorické. Nanuky jsme odvezli na Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, aby v laboratořích provedli jejich rozbory.

Výsledek testů je pro zákazníky velmi příznivý – u žádného z výrobků nebylo zjištěno porušení právních předpisů, všichni výrobci uvádějí na obalu veškeré povinné a pravdivé informace. Všechny výrobky měly správně deklarovanou hmotnost, která byla dodržena. Celkové obsahy tuku v dřeni se pohybovaly od 8,2 % do 12 %.

Pegas Almond

Výrobek: Pegas s mandlemi – vanilkový v čokoládě – mražený krém s rostlinný tukem s vanilkovou příchutí v mléčné čokoládě s mandlemi

Cena:24,90 Kč (120 ml)

Složení: Sušina: min. 25 %; Tuk: min. 10 %; Složení: voda, čokoládová poleva mléčná: (min. 20 %) (cukr, rostlinný tuk, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, kakaová hmota, máslo, emulgátor: sojový lecitin, čokoládové aroma), cukr, smetana, rostlinný tuk, sušené odstředěné mléko, sušený mléčný výrobek (laktóza, rostlinné a mléčné bílkoviny, rostlinný a živočišný tuk, sušený kukuřičný sirup, mléčné aroma), kousky mandlí (min 2 %), emulgátor E471, stabilizátor: E410, E412, želatina, vanilkové aroma, barvivo: beta-karoten, vanilkové lusky mleté. Výrobek je vhodný pro nemocné celiakíí.

Výrobce:Nowaco Opava s. r. o.

Prodejce: Tesco

Co ukázaly testy: Ze všech testovaných výrobků má Pegas Almond nejvyšší podíl tuku (12,03 g/100 g). Dřeň obsahuje kokosový, mléčný a další tuk – výrobce na obalu však uvádí pouze tuk rostlinný, což je sice povolené, ale pro spotřebitele nepřesné. Poměrně vysoký je celkový obsah nasycených mastných kyselin (72,4 %), navíc ve složení se objevily také transmastné kyseliny (1,6 %). Poleva obsahuje značné množství kokosového tuku a velmi nízký podíl kakaového másla.

Hodnocení:Nanuk Pegas Almond získal v našem testu trojku, a to především kvůli nízkému podílu kakaového másla v polevě, vysokému obsahu nasycených mastných kyselin a vzhledem k ostatním výrobkům i vyššímu podílu transmastných kyselin. Transmastné kyseliny mají prokazatelně za následek zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění, která v České republice patří mezi nejčastější příčiny úmrtí. Je však třeba říct, že 1,6 % transmastných kyselin nepředstavuje téměř žádné zdravotní riziko. Lepší by však bylo, kdyby ta procenta byla téměř nulová. Navíc tvrzení o vhodnosti výrobku pro celiatiky je přinejmenším zavádějící – vzhledem k obsahu mléka, jehož konzumace se v počátcích bezlepkové diety nedoporučuje, a dokonce v případě vážnějších stádií onemocnění může vyloženě škodit.

Magnum Almond

Cena: 33,90 Kč (120 ml)

Výrobek:Magnum mandle. Mražený krém s rostlinným tukem vanilkový v mléčné čokoládě (28 %) s mandlemi 5 %)

Složení: odtučněné mléko, cukr, kakaové máslo, rostlinný olej, kousky mandlí, sušené odtučněné mléko, glukózo-fruktózový sirup, máselný tuk, sušená syrovátka, kakaová hmota, glukózový sirup, emulgátory (E471, E442, E476), stabilizátory (E410, E412, E407), kousky vanilkových lusků, aromata, barvivo ( E160a). Stopy jiných ořechů a arašídů. Certifikováno Rainforest AllianceTM.

Výrobce: v EU

Prodejce:Unilever ČR spol s. r. o.

Co ukázaly testy:Magnum má sice nejnižší podíl tuku ze všech testovaných výrobků (8,16 g/ 100 g), ale nejvyšší procento nasycených mastných kyselin (83,2 %), převažují mastné kyseliny s krátkým řetězcem (laurová a myristová). Ve výrobku je převážně kokosový tuk, který opět není uveden jako konkrétní rostlinný tuk na obalu. Výrobce tím neporušuje žádnou normu, ale nepřesně informuje zákazníky. Poleva obsahuje vysoký podíl kakaového másla a žádný kokosový tuk.

Hodnocení: Nanuk Magnum získal v našem testu trojku. Hlavním důvodem je vysoký podíl nasycených mastných kyselin, nepřesné informování zákazníků o složení, zbytečně velký počet éček a také vysoká cena. Chuťově Magnum určitě nezklame. Ovšem nevíte, co přesně jíte, a v žádném případě nesmíte přehánět konzumaci této pochoutky, protože výrobky s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin jsou vnímány jako výživově méně vhodné.

Gelatelli Almond

Cena: 12,90 Kč (120 ml)

Výrobek: Zmrzlina s rostlinným tukem s příchutí Bourbon-vanilky s polevou z mléčné čokolády (28 % hm.) a s kousky mandlí (6 % hm.)

Složení:odtučněné mléko, cukr, palmový a kokosový tuk, sladká syrovátka, kakaové máslo, kousky mandlí (6 % hm.), glukózový sirup, kakaová hmota, sušené odstředěné mléko, sušené plnotučné mléko, máselný tuk, rostlinný extrakt (mrkev), emulgátory: mono- a diglyceridy mastných kyselin, polyglycerin-polyricinoleát, sójový lecitin; stabilizátory: karubin, guma guar; přírodní aroma bourbon-vanilky, mleté vanilkové lusky. Může obsahovat stopy arašídů a jiných suchých skořápkových plodů.

Výrobce: v Německu

Prodejce: Lidl

Co ukázaly testy: Gelatelli Almond obsahuje pouze o něco méně nasycených mastných kyselin než Magnum (82 %), takže oba výrobky jsou srovnatelné. Podíl tuku je poměrně vysoký (10,31 g/100 g). Výrobek v souladu s popisem složení obsahuje převážně kokosový tuk. Poleva obsahuje velké množství kakaového másla a jen minimum kokosového tuku.

Hodnocení: Nanuk Gelatelli Almond získal v našem testu dvojku, a to především pro vysoký podíl nasycených mastných kyselin. Je korektní však také říct, že u nanuků, které jsou energeticky bohaté, musíme vždy s vysokým podílem nasycených mastných kyselin počítat. V podstatě to znamená, že výrobce nanuk „neošidil“. Svým složením i chutí je nanuk Gelatelli Almond téměř totožný s nanukem Magnum. Lepší známku však získal především proto, že v popisu na obalu informuje zákazníky o palmovém a kokosovém tuku, a pak za svou zcela bezkonkurenční cenou.

Vanilla

Cena: 29,90 Kč (120 ml)

Výrobek: Mražený krém s rostlinným tukem vanilkový s mléčnou čokoládou

Složení: Informace pro alergiky: Výrobek obsahuje mléko a sóju. Může obsahovat stopové množství suchých skořápkových plodů a arašídů. Složení: obnovené odtučněné mléko, mléčná čokoláda (28 %) (cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, kakaová hmota, rostlinný tuk, mléčný tuk, emulgátor (sojový lecitin), vanilin), voda, cukr, glukózový sirup, rostlinný tuk, mléčné bílkoviny, sušená syrovátka, emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin), zahušťovadla (guma guar, karob), semínka vanilky, aroma, barvivo (beta-karoten).

Výrobce:v Polsku

Prodejce:Tesco Stores ČR a. s.

Co ukázaly testy: Mražený krém Vanilla obsahuje 10,24 g/100g tuku. Podíl nasycených mastných kyselin je v tomto nanuku poměrně příznivý (62,8 %), nepřekračuje tedy doporučenou hranici 70 %. Ve složení v laboratořích našli mléčný a kokosový tuk. Mléčný tuk přitom na obalu uvedený je, kokosový je opět ukrytý pod obecným označením rostlinný tuk. Poleva je převážně z kakaového másla s minimálním množstvím kokosového tuku.

Hodnocení: Mražený krém Vanilla získal v našem testu dvojku, a to především pro nepřesné informování zákazníků, vyšší podíl tuku a vzhledem ke složení kvůli poměrně vysoké ceně. Složením tuků je tento nanuk velmi podobný mnohem levnějším výrobkům.

Ballino Ice cream Vanilla

Cena: 9,90 Kč (120 ml)

Výrobek: Vanilková zmrzlina s polevou z mléčné čokolády s rostlinným tukem

Složení: Obsah tuku min. 8,7 % hm. Složení: pitná voda, poleva z mléčné čokolády 28 % hm. (cukr, kakaové máslo, kakaová hmota, sušené plnotučné mléko, kokosový tuk, dehydratovaný mléčný tuk, emulgátor: E322; aroma: vanilín), cukr, kokosový tuk, glukózový sirup, mléčná bílkovina, sušené odstředěné mléko, sušená syrovátka, emulgátor: E471; Zahušťovadla: E412, E410; vanilka mletá, aroma, barvivo: beta-karoten. Obsahuje výrobky ze sóji. Může obsahovat stopy arašídů a jiných suchých skořápkových plodů.

Výrobce: v Německu

Prodejce: Lidl

Co ukázaly testy: Nanuk Ballino Ice cream Vanilla obsahuje 9,20 g/ 100 g tuku. Nasycené mastné kyseliny dosahují 62,1 %, takže jsou pod doporučeným limitem. Dřeň obsahuje mléčný a kokosový tuk, což výrobce správně uvádí na obalu. I poleva obsahuje převážně kakaové máslo s minimálním podílem kokosového tuku.

Hodnocení: Ballino Ice cream Vanilla získal v našem testu jedničku. Tu si vysloužil za přijatelné množství nasycených mastných kyselin, vhodné složení polevy, správné informování zákazníka o složení a také za velmi příznivou cenu. Pro pořádek ale je třeba uvést, že tento nanuk patří k těm méně energeticky náročným, lehčím, a vzhledem k obsahu nasycených mastných kyselin zdravějším. Prostě je v něm méně kokosového tuku než například v Magnum Almond nebo Gelatelli Almond.

Maxx Vanilla K-Classic

Cena: 12,90 Kč (120 ml)

Výrobek: Zmrzlina s rostlinným tukem s příchutí Bourbon-vanilky s polevou z mléčné čokolády (28 % hm.) a s kousky mandlí (6 % hm.).

Složení: Obsah kakaové sušiny v mléčné čokoládě nejméně 30 %. Složení: mléčná čokoláda 30 % (cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, mléčný tuk, sušené odstředěné mléko, syrovátkový výrobek, rostlinný tuk, emulgátory (sójový lecitin, polyglycerol- polyricin-oleát), odstředěné mléko, smetana, syrovátkový výrobek, glukózo-fruktózový sirup, cukr, glukózový sirup, emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin (z jedlých tuků), stabilizátory (karubin, guma guar), extrakt z Bourbon vanilky, extrakt z mletých vanilkových lusků, rostlinný extrkt (mrkev). Výrobek může obsahovat stopy arašídů, jiných skořápkových plodů, vajec a lepku.

Vyrobeno: privátní značka, výrobce neuveden

Prodejce: Kaufland Česká republika v. o. s.

Co ukázaly testy:Maxx Vanilla K- Classic obsahuje 9,98 g/100 g tuku. Tento výrobek obsahuje skutečně mléčný tuk, takže je pravděpodobně vyroben opravdu ze smetany. Podíl nasycených mastných kyselin je pod doporučenou hranicí, tedy 65,9 %. Poleva obsahuje 62,8 % nasycených mastných kyselin, což je nejvíc ze všech testovaných výrobků. Tento nanuk obsahuje také nejvyšší podíl transmastných kyselin (1,8 %).

Hodnocení: Tento nanuk získal v našem testu dvojku. Hlavním důvodem je přítomnost trans- kyselin, které mají vysloveně škodlivý účinek na srdce a cévy, a jsou dokonce horší než nasycené tuky. Z tohoto důvodu byla například v USA uzákoněna povinnost uvádět na potravinách obsah transnasycených kyselin, což ale u nás ani v Evropské unii neplatí. Přesto bychom se potravinám s transkyselinami měli spíše vyhýbat. Opět platí, že množství, které v laboratořích našli v tomto výrobku, je vzhledem k jiným potravinám nízké, ale bylo by lepší, kdyby bylo téměř nulové.

Pár rad závěrem

Rostlinné tuky, které se používají v recepturách většiny zmrzlin, obsahují vysoké procento nasycených mastných kyselin, a někdy i transmastných kyselin. Ty zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Mají však vhodné technologické vlastnosti pro výrobu mražených krémů i polev, a proto se používají.

Pokud se tedy rozhodnete, že si chcete pochutnat na zmrazeném krému, musíte se rozhodnout, co vlastně chcete koupit. Pokud vám nevadí kalorická bomba a chcete si pochutnat, sáhněte po produktu, jako je například Gelatelli Almond. Je cenově výrazně příznivější než Magnum Almond a dostanete za podstatně méně peněz vlastně totéž. Pokud chcete méně kalorickou variantu za dobrou cenu, potom sáhněte například po nanuku Ballino Ice cream Vanilla.

Vždy však musíte počítat s tím, že všechny uvedené zmrzliny obsahují nasycené mastné kyseliny, jejichž vysoký příjem může zvyšovat některá zdravotní rizika. V závislosti na zdravotním stavu a fyzické aktivitě by jejich reálný příjem neměl přesáhnout 10 % energie získané z potravy. My však běžně tuto hodnotu překračujeme, a tak nasycený tuk tvoří kolem 15 % celkové přijaté energie.

A proto platí i u zmrzlin – všeho s mírou.

Reklama

Související témata:

Načítám