Hlavní obsah

Test pomazánkových másel: Která jsou nej?

Foto: Greta Blumajerová

Tahle másla jsme pro vás senzoricky otestovaliFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomazánková másla jsou oblíbená, protože se snadno roztírají a oproti máslu mají nižší obsah mléčného tuku. Chcete si být ale jisti, že kupujete opravdu kvalitní a dobré výrobky? Máme výsledky testu!

Článek

Pomazánkové máslo se vyrábí z mléka a jeho hlavní složku tvoří smetana. Jedná se vlastně o mléčnou pomazánku s obsahem sušiny minimálně 42 % a tuku minimálně 31 %.

Na trhu se objevuje velké množství výrobků, které je možné mazat na chleba nebo je použít do pomazánek či krémů, a to pod nejrůznějšími názvy. Pokud však výrobce používá název pomazánkové máslo, neměly by se v něm objevit rostlinné tuky. Pojem máslo znamená, že ve výrobku je tuk mléčný. V případě, že se v něm objeví rostlinný tuk, jedná se o podvodné chování výrobce.

Výrobky z rostlinných tuků jsou pochopitelně levnější než pravá pomazánková másla, ale často obsahují zároveň větší množství transmastných kyselin. Podle odborníků nahrazovat klasická másla či pomazánkové máslo rostlinnými tuky není žádná výhra, protože tělo nemá enzymy na odbourání transmastných kyselin. Proto se usazují do tukové tkáně a zvyšují riziko aterosklerózy, zatěžují cévy a zvyšují riziko infarktu či cévní mozkové příhody. Odborníci v posledních letech vyvracejí rozšířenou představu, že rostlinný tuk je vždy zdravější než živočišný. Škodlivé transmastné kyseliny jsou pochopitelně i v mléce a mléčném tuku, ale většinou jen v malém množství.

Proto se určitě vyplatí sáhnout při nákupu po pomazánkovém másle, které může být dobrou volbou i pro ty, kteří si hlídají svou váhu.

My jsme nakoupili šest různých neochucených pomazánkových másel a na VŠCHT v Praze provedli analýzu těkavých látek, zjišťovali podíl tuku a také provedli senzorické hodnocení.

Výsledek testu potěší ty, kteří pomazánková másla pravidelně používají. U všech zakoupených pomazánkových másel výrobci dodržují předepsaný minimální limit pro obsah tuku, tedy 31 %, některá mají tuku nepatrně více, všechna pomazánková másla se vyrábějí ze smetany, a to buď ze zakysané, nebo z pasterované s přídavkem mléčné kultury. Obojí je možné, jde pouze o rozdílnou recepturu.

Rozdíly mezi jednotlivými výrobky jsou především v chuti, což prokázaly senzorické zkoušky. 10 vybraných posuzovatelů se při pokojové teplotě zaměřilo na vnímání chuti a vůně. Naše dnešní známkování vychází tentokrát především ze senzorické zkoušky, protože kromě těchto parametrů nebyly mezi hodnocenými výrobky žádné podstatné rozdíly. Hodnotilo se bodováním, přičemž minimum bylo 10 bodů, maximum 60 bodů. Čím méně bodů, tím lépe.

Pilos Pomazánkové máslo klasik

Cena:200 g/17,90 Kč

Složení: pasterovaná smetana, sušené odstředěné mléko, bramborový škrob, jedlá sůl 0,7 %, smetanová kultura

Výrobce: Agro Tami a. s., Cabajská 10, 95022 Nitra

Prodejce: Lidl ČR

Co ukázaly testy:Pomazánkové máslo Pilos má poněkud jiné složení a způsob výroby než ostatní pomazánková másla. Ukazuje to zastoupení těkavých látek přítomných v aromatu. V tomto výrobku dominovala kyselina octová a hladina acetoinu byla velmi nízká. Tyto rozdíly lze přičíst rozdílné receptuře, protože Pilos obsahuje pasterizovanou smetanu a smetanovou kulturu, na rozdíl od použité zakysané smetany u ostatních vzorků. Toto pomazánkové máslo obsahuje 31 % tuku, splňuje tedy normu.

V senzorickém hodnocení obstálo pomazánkové máslo Pilos nejlépe. Při hodnocení dostávaly výrobky čísla, čím nižší, tím lépe. Pilos získal od všech hodnotitelů dohromady 25 bodů.

Hodnocení: Pomazánkové máslo Pilos získalo v našem testu na základě senzorické zkoušky jedničku. Toto pomazánkové máslo má bílou barvu, je nejbělejší ze všech výrobků, je hladké, lehčí a jemné. Celková chuť je mírně slaná, mírně kyselá a jako jediný výrobek nemá žádnou sýrovou chuť.

Vadou na kráse by mohla být skutečnost, že na výrobcích dodaných na VSČHT v Praze nebylo zřetelně čitelné datum spotřeby. Vzhledem k tomu, že jsme si namátkou v obchodech ověřili, že jde spíše o výjimku a také vzhledem k výsledkům senzorické zkoušky si Pilos jedničku udržel. Určitě by však tato nečitelnost data spotřeby měla být pro výrobce inspirací na zlepšení. A ještě jedno plus – ačkoli hodnotitelům toto pomazánkové máslo nejvíce chutnalo, patří k nejlevnějším.

Choceňské pomazánkové máslo

Cena: 200 g/26,90 Kč

Složení: zakysaná smetana, sušené mléko, sušená syrovátka, bramborový škrob, sůl (max. 1%)

Výrobce: Choceňská mlékárna s. r. o., Kollárova 481, 56501 Choceň

Prodejce: Billa

Co ukázaly testy: Choceňské pomazánkové máslo je na rozdíl od značky Pilos vyrobeno ze zakysané smetany a z těkavých látek převažuje acetoin, který je charakteristický pro mléčný zákys. Ve výrobku je 33 % tuku, splňuje tedy požadavek na minimální množství tuku, nepatrně tento požadavek převyšuje. Senzorické zkoušky ukázaly, že Choceňské pomazánkové máslo je světle žluté, hrubší, hutnější, je mírně slané, smetanové a oproti ostatním výrobkům s výraznější sýrovou chutí. Hodnotitelé dali tomuto výrobku 28 bodů.

Hodnocení: Choceňské pomazánkové máslo dostalo u nás dvojku, a to především kvůli počtu bodů od hodnotitelů. Samozřejmě tady záleží na chuti spotřebitele. Kdo očekává od pomazánkového másla, které je neochucené, spíše sýrovou chuť, potom je toto pomazánkové máslo dobrou volbou. Pokud chce zákazník použít máslo třeba do krémů, tak by sýrová chuť mohla být na překážku. Cenově je toto pomazánkové máslo nejdražší, je o 9 korun dražší než Pilos, i to byl důvod, proč získalo dvojku.

K Classic Pomazánkové máslo neochucené

Cena: 200 g/17,90 Kč

Složení:smetana (91,5 %), sušené mléko, bramborový škrob, sůl (0,5%)

Výrobce: vyrobeno v SK – blíže neuvedeno

Prodejce:Kaufland ČR

Co ukázaly testy: Pomazánkové máslo K Classic obsahuje největší podíl acetoinu ze všech výrobků, mělo by být tedy chuťově nejsmetanovější. Odpovídá to složení, protože obsahuje 91,5 % smetany. Toto pomazánkové máslo dodržuje zcela přesně stanovený limit tuku, tedy 31 %. Pomazánkové máslo K-Classic je bílé barvy, hladké, lehčí, jemné. Chuťově nevýrazné, spíše tvarohové, s minimální sýrovou chutí. Od hodnotitelů získalo 34 body.

Hodnocení:Pomazánkové máslo K Classic získalo v testu ještě dvojku. Jen trochu pokulhává za Choceňským pomazánkovým máslem, ovšem stejnou známku dostává pro svou dobrou cenu, je o 9 korun levnější než to choceňské. Zhoršený stupeň má především kvůli své chuti, která působí tvarohově. Výrobek je ze Slovenska, bohužel, výrobce na první pohled nepoznáme, a to také není pro zvědavého zákazníka dobrou vizitkou.

Pomazánkové máslo neochucené, Karlova Koruna

Cena: 200 g/17,90 Kč

Složení:zakysaná smetana, sušené mléko, sušená syrovátka, bramborový škrob, sůl (max. 1%)

Výrobce: Choceňská mlékárna s. r. o., Kollárova 481, 56501 Choceň

Prodejce: Penny

Co ukázaly testy: Pomazánkové máslo Karlova Koruna patří do skupiny výrobků ze zakysané smetany a vyrábí ho stejná mlékárna jako Choceňské pomazánkové máslo, jen pro jiný obchodní řetězec. Karlova Koruna má o něco méně acetoinu než Choceňské pomazánkové máslo, také má méně tuku, pouze 30,5 %, v rámci přípustné nejistoty výsledku analýzy stále limit splňuje. Senzoricky je toto pomazánkové máslo světle žluté, hrubší a hutnější. Chuťově je slanější, s mírnou pachutí po oleji, celkově mírně do žlukla. Taky má slabou chuť sýra. Karlova Koruna získala od hodnotitelů 36 bodů.

Hodnocení: Toto pomazánkové máslo získalo v našem testu trojku, a to pro svou hrubší, hutnější strukturu a slanější chuť s olejovitou pachutí. Je zajímavé, že tento produkt vyrábí stejná mlékárna, která vyrábí také Choceňské pomazánkové máslo. To chuťově vychází sice mnohem lépe, ale jeho cena je také výrazně vyšší. Přitom složení obou výrobků je úplně stejné.

Clever Pomazánkové máslo neochucené

Cena: 200 g/17,90 Kč

Složení: zakysaná smetana, sušené mléko, sušená syrovátka, bramborový škrob, sůl (max. 1%)

Výrobce: Choceň

Prodejce: Billa

Co ukázaly testy:Na základě analýzy těkavých látek a číselného kódu výrobního podniku bylo zjištěno, že i toto pomazánkové máslo bylo rovněž vyrobeno v Choceňské mlékárně. Jde o výrobek určený přímo pro obchodní řetězec Billa – tedy takzvanou privátní značku. Profilem těkavých látek je Clever Pomazánkové máslo velmi podobné ostatním výrobkům z Choceňské mlékárny. Výrobek má 33 % tuku, takže patří k těm o něco tučnějším. V senzorickém hodnocení získalo toto pomazánkové máslo 38 bodů, tedy druhé nejhorší hodnocení. Clever Pomazánkové máslo je světle žluté, hrubší, hutnější, s mírně nakyslou chutí a je vnímáno jako nejslanější ze všech zakoupených výrobků.

Hodnocení: Clever Pomazánkové máslo získalo v testu čtyřku. A to především pro nejslanější chuť a nakyslost. Toto pomazánkové máslo má výrazně sýrovou chuť, takže opět platí, že se příliš nehodí do krémů. Senzoricky získalo druhé nejhorší hodnocení, tedy 38 bodů, což znamená, že hodnotitelům chutnalo poměrně málo. Toto pomazánkové máslo má úplně stejné složení jako ostatní pomazánková másla vyrobená v Choceňské mlékárně. Celková chuť i struktura výrobku může být ovlivněna jeho stářím, dále skladováním přímo v obchodě a v neposlední řadě použitím méně kvalitní suroviny.

Tesco Pomazánkové máslo

Cena: 200 g/22,90 Kč

Složení: zakysaná smetana, sušené mléko, sušená syrovátka, bramborový škrob, sůl (max. 1%)

Výrobce: Choceňská mlékárna s. r. o., Kollárova 481, 56501 Choceň

Prodejce: Tesco Stores ČR

Co ukázaly testy: Pomazánkové máslo, které Choceňská mlékárna vyrábí přímo pro Tesco. Opět úplně stejná receptura i složení, stejné těkavé látky jako u ostatních výrobků z této mlékárny. Ačkoli podle složení jde o úplně stejný výrobek jako například Pomazánkové máslo Clever, má méně tuku, tedy 31,2% a jako všechny výrobky splňuje limit. V senzorické zkoušce dostalo toto pomazánkové máslo 41 bodů, tedy nejhorší hodnocení. Toto pomazánkové máslo je světle žluté, velmi hutné a chuťově nevýrazné, s lehce sýrovou chutí.

Hodnocení:Kvůli nevýrazné chuti a hutnosti dostalo Tesco Pomazánkové máslo čtyřku. Kromě toho, že hodnotitelům většinou tolik nechutnalo, mu však není co vyčíst, stejně jako v ostatních případech. I v tomto případě může jít o ne příliš vhodné skladování výrobku, eventuálně o použití méně kvalitních surovin. Zajímavé je, že stojí o 5 korun více než pomazánková másla, která chuťově dopadla lépe.

Na co si dát pozor

Pokud si kupujete pomazánkové máslo, měli byste se podívat na složení. Když najdete zakysanou smetanu nebo prostě smetanu, můžete být spokojeni. Pomazánkové máslo je výrobek čistě živočišného původu a nesmí obsahovat žádné rostlinné tuky a oleje. Pak už si jenom vyberete to, které vám bude chutnat. Ukázalo se, že nejdražší výrobek nemusí být nejchutnější, proto se nemusíte bát koupit si levnější pomazánkové máslo, musíte ovšem důsledně sledovat datum spotřeby a zda prodejce nabízí tyto výrobky v řádně zchlazeném stavu.

Pokud se pomazánkové máslo stalo součástí vašeho jídelníčku, vězte, že není určené k tepelné úpravě, určitě na něm nemůžete smažit, protože na pánvi bude silně prskat a připálí se.

Jak je to ve vašem případě? Máte radši klasické máslo, nebo to pomazánkové?

Reklama

Související témata:

Načítám