Hlavní obsah

Test robotů: Tyhle neušlehají sníh!

Foto: Thinkstock

Nečekejte od kuchyňských robotů zázrakyFoto: Thinkstock

Reklama

Jste na všechno to předvánoční hnětení, šlehání, sekání a mixování sami a nezvládáte to? Pořiďte si někoho spolehlivého na výpomoc! Takový kvalitní domácí robot zvládne spoustu věcí za vás. Ale pozor, některé přístroje neumí takovou základní věc, jako je ušlehat sníh nebo nastrouhat mrkev či sýr. Kterých se to týká? Zde jsou výsledky nezávislého testu.

Článek

Časopis dTest

Na trhu se objevuje stále více menších přístrojů, které nezabírají příliš mnoho místa, ale dokážou uspokojit základní potřeby méně náročných kuchařů jako krájení zeleniny, sekání cibule nebo strouhání sýra. Na druhé straně spektra stojí stále populárnější velké a silné roboty, zpravidla s horním výklopným ramenem, napodobující americký KitchenAid. Ty lze koupit i u nás a časopis dTest je do srovnání také zařadil.

Mezi roboty s horním ramenem se řadí i Bosch MUM, jeho předchůdce testovaný v roce 2002 se umístil mezi prvními v tehdejším testu. A nejinak je tomu letos, MUM 4655 se s odstupem let umístil opět na prvním místě.

Sníh – slabá stránka mnoha přístrojů

Roboty by měly být univerzální přístroje, které zvládnou zpracovat množství druhů různých ingrediencí a potravin. Rozsáhlými možnostmi se chlubí všechny, některé ovšem v dílčích zkouškách selhávají. Vorwerk Thermomix není schopen ušlehat sníh z bílku, i když má na předváděcích akcích vychvalovanou metlu speciálního „motýlkového“ tvaru. Jiné příslušenství na šlehání nemá. Sníh se ovšem ukázal být slabou stránkou mnoha dalších robotů od značek Clatronic, Eta, Bosch a Philips.

Robot Vorwerk se naopak nejlépe osvědčil při přípravě třeného těsta. Piškot z něj upečený patřil k jedněm z nejlepších v testu. Stejně dobré ale byly i přístroje Bosch MCM 4100 a Philips.

Pro vyznavače zdravého životního stylu a zeleniny se hodí přístroje, které mají množství příslušenství na krájení, strouhání a sekání; mezi testovanými se osvědčil především Bosch. S Vorwerkem zeleninu pouze rozsekáte. K některým přístrojům je možné objednat praktické válce na strouhání zeleniny nebo nástavce na domácí výrobu těstovin.

Foto: Thinkstock

Některé roboty mají problém i se šlehánímFoto: Thinkstock

Otevřené mísy: praktické, nebo nebezpečné?

Některé přístroje, typicky ty s horním ramenem, umí míchat nebo hnětat při otevřené míse. To umožňuje pohodlně přidávat jednotlivé ingredience. Na druhou stranu hnětací háky nebo metly jsou volně přístupné, což je důvod, proč je bezpečnost těchto přístrojů hodnocena pouze jako uspokojivá.

Dalším rizikem pro prsty je výklopné rameno. U robotu KitchenAid hrozí při jeho sklápění skřípnutí prstů. S bezpečností souvisí také hlučnost. Průměrná hlučnost testovaných přístrojů je okolo 87 decibelů, maximum je 91 decibelů. Je to stejné, jako kdybyste stáli na kraji dálnice. Mezi nejtišší přístroje patří model KitchenAid.

A pozitivní zpráva na konec? V zátěžových zkouškách obstály všechny přístroje, žádný motor se nespálil. Ale pozor, tepelnou pojistku má jen robot Zelmer, který není níže v přehledu uveden. Při přehřátí se sám vypne a je ho možné zapnout až po vychladnutí motoru, zhruba po čtvrthodině. Další roboty disponují aspoň světelnou signalizací přehřátí. Pokud se rozsvítí, přístroj rychle vypněte a nechte vychladnout. U jiných musí být opatrný majitel.

Robot, který i vaří

Relativní novinkou jsou roboty, které kromě míchání, hnětení, sekání nebo mixování zvládnou i vaření. Pomocí indukčního ohřevu vaří přímo v pracovní míse, mohou tak zastat funkci vařiče. Časopis dTest zkoušel dva z nich – Vorwerk Thermomix a Kenwood Cooking Chefu. Kromě robotických funkcí také porovnával, jak vaří ve srovnání s klasickými sporáky. A výsledek? Ve vzájemném souboji těsně zvítězil moderní elektrický sporák. Roboty neprokázaly žádné zázračné výhody a jsou navíc velmi drahé.

Jak dopadl test?

V testu se hodnotilo 12 kuchyňských robotů, z toho jeden multifunkční s funkcí vaření. Na celkovém hodnocení se podílely funkce 40 %, obsluha 20 %, návod k použití 5 %, vybavení 10 %, zátěžové zkoušky 10 %, hlučnost 10 %, bezpečnost 5 %.

Zde je výběr 6 nejzajímavějších výrobků z 12 testovaných!

Bosch MUM 4655EU

Cena: 4000 Kč Celkové hodnocení kvality:dobře (2,1) Z výsledku testu:Celkově nejlepší model v testu, s výkyvným ramenem. Vyniká velmi dobrými schopnostmi při mixování i sekání masa nebo při přípravě kynutého těsta, dobrý je při krájení i strouhání. Pouze průměrný pro šlehání šlehačky. Bosch MUM 4655EU se dobře obsluhuje, má dobré vybavení, obsahuje mimo jiné mlýnek na maso. Nevýhodou je poměrně vysoká hlučnost.

KitchenAid 5KFPM770 Food Processor

Cena: 12 490 Kč Celkové hodnocení kvality: dobře (2,3) Z výsledku testu: Druhý nejlepší model v testu. Velmi dobře mixuje, krájí uzeniny a šlehá bílek, dobrý je při sekání zeleniny, ovšem není vhodný pro delší zeleninu a širší zeleninu je třeba nakrájet. Tento robot se dobře osvědčil i při přípravě těsta. Pouze průměrný je při strouhání či sekání masa a ještě o stupínek horší při šlehání šlehačky. KitchenAid 5KFPM770 Food Processor se dobře obsluhuje. Jeho vybavení je pouze uspokojivé, nevyniká žádným zvláštním příslušenstvím. Je tišší než ostatní roboty.

Philips HR 7620

Cena:1550 Kč Celkové hodnocení kvality: uspokojivě (2,8) Z výsledku testu:Tento přístroj se velmi dobře osvědčil při mixování a rovněž při krájení uzenin, dobrý je při přípravě třeného těsta a sekání mandlí a zeleniny. Průměrný je při sekání masa a strouhání mrkve. Selhává ovšem při přípravě šlehačky či sněhu z bílku. Philips HR 7620 se uspokojivě obsluhuje. Jeho vybavení je hodnoceno jako dostatečné, nevyniká žádným zvláštním příslušenstvím. Nevýhodou je poměrně vysoká hlučnost.

Eta 0027 Bross

Cena: 3190 Kč Celkové hodnocení kvality: uspokojivě (3,2) Z výsledku testu: Přístroj se skvěle osvědčil při mixování, dobrý je i při sekání masa či mandlí a krájení. Hnětení těsta je zdlouhavé, nicméně výsledek je dobrý. Nehodí se ovšem na šlehání ani sekání cibule. Eta 0027 Bross se dobře obsluhuje, jeho vybavení je uspokojivé, k přístroji je možné dokoupit další vybavení jako mlýnek na mák či maso. Nevýhodou přístroje je jeho vysoká hlučnost.

Clatronic KM 3099

Cena:2410 Kč Celkové hodnocení kvality: dostatečně (3,7) Z výsledku testu:Přístroj je vhodný pouze pro malé množství potravin. Nemixuje rovnoměrně a nedokáže ušlehat pevný sníh a šlehačku. Pouze průměrný je při strouhání, sekání zeleniny či mixování. Dobře se osvědčil při přípravě těsta, nicméně těžká těsta nezvládá. Clatronic KM 3099 se uspokojivě obsluhuje, jeho vybavení je pouze dostatečné a nedisponuje žádným zvláštním příslušenstvím. Motor přístroje se velmi zahřívá a nevýhodou je i vysoká hlučnost přístroje.

Vorwerk Thermomix TM 31

Cena:34 600 Kč Celkové hodnocení kvality: uspokojivě (3,2) Z výsledku testu: Přístroj patří mezi větší přístroje. Velmi dobře se osvědčil při mixování. Dobrý je i pro přípravu těsta, nicméně uhněte pouze 1 kilogram. Selhal při šlehání bílku a průměrné až podprůměrné schopnosti prokázal i při strouhání mrkve a sýru. Dobré výsledky ovšem prokázal při vaření pokrmů. Vorwerk Thermomix TM 31 se dobře obsluhuje, je uspokojivě vybaven, byť neoplývá žádným zvláštním příslušenstvím. Ve zkouškách hlučnosti ovšem neobstál a je zařazován mezi velmi hlučné přístroje.

Na www.dtest.cz jsou k dispozici výsledky testů více než 5200 různých výrobků. Přístup k výsledkům všech testů po zaplacení měsíčního nebo ročního předplatného. Bližší informace na www.dtest.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám