Hlavní obsah

Test ručních vysavačů. Které zvládly slalom mezi drobky nejlépe?

Foto: sebra, Shutterstock.com

Foto: sebra, Shutterstock.com

Reklama

Zvládnou ze stolu odstranit drobečky po snídani, z kuchyňské linky rozsypaný cukr nebo čočku, která se vám rozletí ze sáčku po stole? To jsme zjišťovali hned u pěti značek ručních vysavačů.

Článek

Když se vám nechce štrachat se s velkým vysavačem nebo vyklepávat ubrus, měl by vám pomoci malý akumulátorový ruční vysavač. Posvítili jsme si tedy na pět modelů, které můžete najít na trhu.

Jak probíhal test

Po vybalení z krabic jsme je všechny dali na 12 hodin do nabíječky. Poté jsme jim nabídli „překážkovou dráhu“: tedy stůl, na který jsme vysypali materiály různé hrubosti a velikosti: sůl, kmín, cukr, čočku, strouhanku a škrob.

Foto: Archiv redakce

Testování může začít, pět vysavačů na startuFoto: Archiv redakce

Jedním pomalým tahem jsme je všemi vysavači přejeli a zkoumali jsme, nakolik se co podařilo vysát. Potom jsme všechny vysavače uvedli do chodu a sledovali, za jak dlouho jim začne docházet dech.

Ty, které jsou určené i pro mokré vysávání, jsme prohnali loužičkou na kuchyňské lince a sledovali, jak se s ní poperou.

Foto: Archiv redakce

V testu musely vysavače zvládnout čočku i škrobFoto: Archiv redakce

SilverCrest SAS 7,4 Li B1

Foto: Lidl

Vysavač SilverCrest má 7,4 V, zaručuje stejnou intenzitu sání od nabití po úplné vybití, ze ho použít na suché i mokré vysávání, má držák k zavěšení na zeď, kontrolku dobíjení a nabití, příslušenstvím je hubička na mokré vysávání a štěrbinový nástavec, držák na zeď a instalační materiál. Cena: 499 KčFoto: Lidl

Vysávání: Vrstvami surovin se prokousal docela obstojně, až do chvíle, kdy se pod sací otvor dostala čočka. Nepřiléhal kvůli tomu ke stolu a nezvládl vysát všechen škrob. Mokré vysávání zvládl v pohodě. Ocenili jsme, že se dobře drží, není příliš těžký. Výhodou je, že tlačítko chodu nemusíte při práci držet. Po testovacím vysávání vydržel bez ztráty výkonu ještě 11 minut.

Čištění filtru: Oddělit zásobník na nečistoty od motorové části je snadné, ale po vyndání filtru se na nás vysypala část škrobu, která se dostala i za těsnění filtru. Případné omytí a osušení nádoby vám nebude dělat potíže, ostatně ani následné sestavení zpět.

Celkové dojmy: Přístroj rozhodně nezklame, oceňujeme i jeho relativně tichý chod, pohodlí při obsluze.

Sencor SVC 220 SL

Foto: Sencor

Sencor má 4,8 V, hodí se na suché i mokré vysávání, nabíjecí základna se může dát na zem i na stěnu, příslušenstvím je štěrbinový nástavec a hubička na mokré vysávání, má kontrolku dobíjení. Cena: od 499 KčFoto: Sencor

Sencor má 4,8 V, hodí se na suché i mokré vysávání, nabíjecí základna se může dát na zem i na stěnu, příslušenstvím je štěrbinový nástavec a hubička na mokré vysávání, má kontrolku dobíjení. Cena: od 499 Kč

Vysávání: Ačkoli zvládl vysát velmi dobře, hodně přitom prášil. Zvlášť patrné to bylo při vysávání škrobu. Mokré vysávání pro něj nebyl problém. Při práci se dobře drží. Tlačítko chodu musíte po celou dobu držet stisknuté. Vyndávání a věšení do základny jde dobře. Výrobce doporučuje dobíjet 14 hodin, při testu délky sání vydržel 10 minut.

Čištění filtru: Oddělení zásobníku na prach nebyl problém, ale i u tohoto modelu se jemné částečky škrobu vysypaly. Vymytí nádobky je snadné, stejně jako vysušení. Následné sestavení zvládne také každý.

Celkové dojmy:Přístroj má ladné a hladké tvary, které se příjemně drží, vytknout mu ale musíme vyfukování jemných částeček při vysávání a docela dlouhou dobu nabíjení. Je také o trochu hlučnější než předešlý typ.

Electrolux Rapido ZB6106

Foto: Electrolux

Electrolux Rapido má 7,2 V a cyklónovou jednotku, je určen jen na suché vysávání, má dvě rychlosti, příslušenstvím je polohovací dobíjecí základna, integrovaná štěrbinová koncovka a kartáček, má kontrolku dobíjení i vybití. Cena: od 2199 KčFoto: Electrolux

Vysávání: První, co vás překvapí, je, že si zvukem nezadá s klasickým podlahovým vysavačem. S vysáváním si poradil bez problémů, v případě škrobu dokonce nejlépe – a to i na nižší rychlost. Gumová kolečka práci usnadňují, i když je nejtěžší z testovaných. Po zapnutí není třeba tlačítko držet. V testu výdrže jsme naměřili ještě 14 minut, pro dobíjení potřebuje 4 hodiny.

Čištění filtru: Oddělení zásobníku nebyl problém, ale rozebrání filtru ano. Jeho princip jsme bohužel nepochopili ani po opakovaném studování kresleného postupu. Když se to nakonec (spíš náhodou) povedlo, bylo čištění už bez obtíží.

Celkové dojmy: Pomyslné body odčítáme za složitě rozebíratelný filtr, možná i za hlučnost. Naopak je dáváme za vzhled, kvalitní vysátí a skvělý poměr délky nabíjení a výdrže.

Eta Carsha

Foto: Eta

Eta má 14,4 V, má HEPA filtr, hodí se na suché i mokré vysávání, příslušenstvím je štěrbinová koncovka a kartáček, balení obsahuje i dobíjecí stanici s instalačním materiálem, má kontrolku nabíjení. Cena: od 1999 KčFoto: Eta

Vysávání: Rozhodně ho nepřehlédnete – je to rytíř v lesklé zbroji. I když je na něm vidět každé sáhnutí, po otření je zas pryč. Jeho výkon v suché i mokré části testu byl na jedničku. Je lehký, dobře se drží a ani s umístěním či sundáním z dobíjecí stanice jsme neměli problém. Podle výrobce se dobíjí 14–16 hodin, za což se má odvděčit výkonem po dobu 15–20 minut. My jsme mu naměřili 18 minut akce bez ztráty výkonu. Tlačítko chodu musíte držet.

Čištění filtru: Oddělení sběrné nádoby je bezproblémové, oceňujeme, že jemný prach zůstal v záhybech filtru a poslušně se odporoučel až při vyklepávání do odpadu! Údržba nádobky je snadná, stejně jako její návrat k tělu vysavače.

Celkové dojmy: Kromě efektního vzhledu zaujme i tichým chodem a dlouhou dobou v akci. Patřil rozhodně k vítězům testu.

Philips Mini Vac

Foto: Philips

Philips má 4,8 V, hodí se na mokré i suché vysávání, má kontrolku nabíjení, příslušenstvím je dobíjecí stanice na zem nebo zeď s instalačním materiálem, štěrbinová koncovka, kartáček a stěrka. Cena: od 1199 KčFoto: Philips

Vysávání: Výrobce radí dobíjet 16–18 hodin, za což by měl nabídnout 9 minut práce. To není až tak příznivý poměr. Jinak je velmi tichý, velmi uspokojivě výkonný, tlačítko chodu nemusíte držet. Při testu se osvědčil v mokré i suché variantě. Umístění či vyjmutí z dobíjecí základny není problém. Po testovacím vysávání vydržel bez ztráty výkonu ještě 8 minut.

Čištění filtru: I v jeho případě zůstal jemný prach tam, kde měl – tedy uvnitř filtru. Demontáž i zpětný návrat sběrné nádoby není problém, zvládnete ji hravě. Omytí je také snadné a potěší, že ho lze svěřit i myčce.

Celkové dojmy: Až na opravdu dlouhou dobíjecí dobu vlastně nemáme co vytknout. Přístroj patří mezi menší, a tím pádem lehčí typy, což se ale neprojeví na výkonu.

Závěr: Při nákupu ručního vysavače je dobré se dívat na dobu nutnou k nabití a dobu, po kterou pak vydrží. A také bychom uvítali možnost, vyzkoušet si, jak se s ním manipuluje při čištění a vysypávání.

Máte zkušenosti s tím, jak kvalitní práci ruční vysavače odvádějí? Napište nám o tom!

Reklama

Načítám