Hlavní obsah

Tipy na víkend: Čeká vás Jizerská 50, ale i farmářské trhy!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Na horách je sněhu ještě až až a nevypadá to, že by měl v nejbližších dnech roztát. Zato v nížinách se o víkendu nepatrně oteplí. Máme pro vás tedy tipy, jak dvou volných dnů využít nejen na horách, ale i ve městech.

Článek

Zatímco v týdnu padaly teploty na většině republiky tak hluboko, že by i lední medvěd uvítal šálu, o víkendu se oteplí. Na některých místech se rtuť teploměru vyšplhá dokonce až k deseti stupňům. V sobotu se teploty přes den v nížinách budou pohybovat kolem 4 až 8 °C, v neděli vystoupají k 7 až 11 °C. Počítejte ale s tím, že se v sobotu místy objeví přeháňky, nad 500 metrů sněhové. Polojasno by mělo být jen na jihu republiky. V neděli ještě místy někde sprchne. Sice by na výlet mohlo být ještě trochu lépe, ale nějaký malý určitě zvládnete! Ideálně takový, kde máte šanci se někde schovat.

Skol!

Nemusíte být zrovna vášnivý fanda běhu na lyžích, abyste si závod Jizerská 50 zamilovali. Atmosféra, která kolem tohoto tradičního závodu po celý víkend panuje, je totiž naprosto strhující i pro přihlížející. Ba dokonce vás to možná navnadí si po letech lyže opět nazout. Tak si udělejte výlet do Bedřichova, na Jizerskou magistrálu, kudy vede trasa 52. ročníku závodu, a fanděte jak nejlepším světovým běžcům na lyžích, tak „hobbíkům“. Mnozí z nich sem totiž přišli hledat svoji skrytou sílu a odhodlanost. Sledovat závod můžete i ze stadionu, kde uvidíte na vlastní oči protnutí cílové pásky a vyhlášení vítězů. Závody jsou už od pátku, ovšem ten hlavní se koná v neděli od 9 hodin. Autem se ale do Bedřichova nedostanete – použijte kyvadlovou dopravu z Liberce či Jablonce nad Nisou.

Foto: Profimedia.cz

Závod Jizerská 50 stojí za to i z pohledu diváka Foto: Profimedia.cz

Rodina a jiné katastrofy

Občas to na člověka působí, jako kdyby už nevycházelo nic jiného než samé detektivky a thrillery a napínavé příběhy. Prostě nic, u čeho by si člověk odpočinul, vydechl a neměl z toho noční můry. Naštěstí v půlce ledna vyšla kniha „Rodina a jiné katastrofy“ autorky Alexandry Borowitz. Hlavní hrdinka Emily se vdává a po nějaké době se na svatbě má setkat s celou rodinou. Její matka je terapeutka, která se jí snažila dávat dobré rady už od dětství, setra ortodoxní feministka a bratr čerstvě rozvedený. Asi si umíte představit, co si Emily a její nastávající David od takových lidí vyslechne. Kniha není nikterak náročná na čtení, plná dialogů, takže ideální odpočinek!

Foto: Nakladatelství JOTA

Kniha „Rodina a jiné katastrofy“ je ideální na odreagování Foto: Nakladatelství JOTA

Zima na hradě

Hrady touto dobou většinou spí zimním spánkem. Neplatí to ale třeba o hradu Kašperk, který leží pár kilometrů od městečka Kašperské Hory. Je to nejvýše položený český hrad, takže se musíte připravit na to, že se při cestě nahoru trochu zapotíte. Čeká vás tam ale odměna v podobě nejen krásných výhledů (pokud vám to počasí umožní), ale také prohlídkového okruhu „Život na hradě“ se zimní tematikou.

Dozvíte se, jak zde dříve lidé v chladných měsících přežívali, jak trávili volný čas, čím se živili a podobně. Občerstvení, ať už na posílení nebo na zahřátí, je tu samozřejmě připraveno i pro vás. Pokud ale stojíte o opravdový kulinářský zážitek, projděte se až do Kašperských Hor a navštivte restauraci hotelu Nebespán, která se umístila v Top10 podle hodnocení Grand Restaurant.

Foto: Skrypachov Kyrylo, Shutterstock.com

Hrad Kašperk je nejvýše položeným v České republice Foto: Skrypachov Kyrylo, Shutterstock.com

Sestrojte si robota

Všichni nadšenci do moderních technologií a robotů by měli o víkendu vyrazit do Brna do science centra Vida!. Celý pátek a sobotu se zde totiž koná akce „Vida! Roboti“ která, jak její název napovídá, se bude týkat robotů a všeho kolem nich. Návštěvníci mohou buď pouze obdivovat technické vymoženosti, anebo si klidně sami nějakého robota vyrobit. Bude tu připraveno několik workshopů, soutěží, a dokonce i trenažér Formule 1, kde si můžete na chvíli vyzkoušet, jak se cítí při závodech profesionální závodník.

Foto: Profimedia.cz

Centrum Vida! tento víkend hostí roboty Foto: Profimedia.cz

Ochutnávka jara 

Na jaro si sice musíte ještě několik týdnů počkat, atmosféru ale můžete začít pomalu nasávat na farmářských trzích. V Praze na Náplavce u Palackého mostu na Rašínově nábřeží  totiž sezonu zahájily už první únorový víkend a budou se zde opět pravidelně konat vždy v sobotu od osmi hodin ráno do dvou odpoledne. Jestli jste na nich ještě nikdy nebyli, pak to vyzkoušejte, a dost možná si je zamilujete! Obzvlášť pokud si jejich návštěvu spojíte třeba se snídaní, kterou si zde koupíte, a následnou procházkou kolem Vltavy třeba až k Národnímu divadlu, anebo ještě dále na Karlův most. V sobotu dopoledne tu ještě neproudí takové davy a budete si moct užít poklidně plynoucího času.

Foto: Profimedia.cz

Jaro je sice ještě daleko, jeho atmosféru si ale můžete přivodit na farmářských trzích Foto: Profimedia.cz

Kam vyrazíte o víkendu vy? Nezapomeňte sledovat počasí

Reklama

Načítám