Hlavní obsah

Tipy na víkend: Oslavy 30 let od revoluce nebo Noc divadel

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Několik týdnů žije Česká republika připomínáním jedné z nejvýznamnějších událostí v naší historii. V neděli uplyne 30 let od sametové revoluce. Akce se konají po celé zemi, ale znatelné jsou i dozvuky svatomartinských oslav a konají se divadelní noci. Bude to nabité.

Článek

Před námi je výjimečný víkend. V neděli 17. listopadu si připomeneme události roku 89, jinde budou akce spojené ještě se svatomartinskými slavnostmi, hus a vína ještě nebylo dost. A zkrátka nepřijdete ani vy, kdo milujete kulturu a divadlo. Konají se totiž Noci divadel.

Martin na bílém koni letos nepřijel, nestihl to o jeden den. Čeká nás o víkendu stavění sněhuláka? Zdá se, že ne. A nebude ani mrznout. V sobotu bude zataženo až oblačno, od západu místy občasný déšť. Nejnižší noční teploty klesnou na 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 11 až 15 °C.  A co čekat v neděli? Počasí na chlup stejné jako v sobotu.

30 let od sametové revoluce

Připomenout si 17. listopad můžete o víkendu napříč republikou a oslavy jsou pojaté velmi různorodě. Olomoucké Muzeum umění pořádá výstavu dobových fotografií a dokumentů. V Liberci se zajděte podívat na videomapping – na boční straně Evropského domu uvidíte v neděli od 19.30 do půlnoci tematickou světelnou projekci.

Foto: Profimedia.cz

„Ochutnejte“ atmosféru zlomových okamžiků roku 1989 například v OlomouciFoto: Profimedia.cz

V Praze půjde průvod z Albertova přes Národní třídu až na Václavské náměstí. Během něj se budou konat různá menší představení, ať už divadelní či hudební. V listopadu 1989 stálo v pozvánce na studentskou manifestaci na Albertově „Vezmi si s sebou květinu” – vezměte si ji i letos a připomeňte si atmosféru doby, která dala do pohybu cestu ke svobodě.

A již poosmé projde Prahou satirický karnevalový průvod Sametové posvícení, který organizují studenti. Aktuální ožehavá témata přetvářejí do vizuálně hravých a provokativních forem. Motto letošního ročníku je „Ulítli ti včele?“. Tyto akce jsou součástí Festivalu svobody.

Foto: Profimedia.cz

Festival svobody byl založen v roce 2016 a jeho programem jsou akce pořádané k 17. listopaduFoto: Profimedia.cz

Svatomartinské hody pokračují

Husy a mladá vína se servírovaly už minulý víkend, ale pokud jste tyhle dobroty prošvihli, nezoufejte! V neděli v pražském Karlíně začnou zimní radovánky a při té příležitosti se oslaví i 30 let svobody dobrou svatomartinskou husou, nejmladším vínem a bohatým kulturním programem na Karlínském posvícení. Těšit se můžete na kreativní dílny, malování na obličej nebo stánkový prodej tematických předmětů.

A co na Moravě? Vyrazte na zlínské Svatomartinské hody. V sobotu úderem jedenácté hodiny se zde otevře první láhev letošního svatomartinského vína. A bude kuchařská show, výstava „Vinařův rok" a bohatý program i pro děti.

Foto: wineofczechrepublic.cz

Ve Zlíně ochutnejte vína významných moravských vinařů i pečenou husuFoto: wineofczechrepublic.cz

Do divadla? Ano, ale na noc!

V sobotu proběhne již posedmé Noc divadel a letošní ročník Divadlo a svoboda je věnován listopadovým událostem. České divadlo se v týdnech po 17. listopadu 1989 stalo komunikačním nástrojem a nositelem morálního apelu. Jde o největší divadelní svátek v Evropě, na programu bude přes 500 akcí, jako jsou workshopy, prohlídky zákulisí či diskuse s herci, scénografy a režiséry. To vše zdarma, nebo za symbolické vstupné.

Foto: nocdivadel.cz

Jedno z divadel, které chystá zajímavý program, je i královéhradecké Klicperovo divadloFoto: nocdivadel.cz

Elsa s Olafem v Mníšku

V kinech bude mít za pár dní premiéru druhý díl Ledového království. Jestli se už vaši potomci nemůžou Elsy dočkat a vás nebaví donekonečna poslouchat píseň Najednou, vyrazte do zámku Mníšek pod Brdy. Tam na vás bude zmrzlá princezna Elsa čekat i se sněhulákem Olafem. Ten se jí ale ztratil v komnatách. Pomohou jí ho děti najít? Zarezervujte si některou ze zábavných dětských prohlídek, čeká vás Kouzelné sklepení, Z pohádky do pohádky a výtvarný ateliér.

Foto: Profimedia.cz

Pokud se plánujete za Elsou a Olafem vydat, určitě si prohlídku rezervujte předemFoto: Profimedia.cz

Bruslení na Černém Mostě

Vánoční sezona v pražském obchodním domě na Černém Mostě odstartuje v sobotu 16. listopadu velkolepou Lední show II. na téma Sněhová královna s ohromujícími doprovodnými efekty. Chybět nebude tradiční venkovní kluziště pro veřejnost. Večerem provede Vladimír Kratina (67) a návštěvníci se mohou těšit na hudební vystoupení oblíbené zpěvačky Moniky Absolonové (43).

Foto: centrumcernymost.cz

Vydat se před Vánoci do obchodního centra není zážitek snů, ale spojte to s bruslením a hned je o zábavu postaránoFoto: centrumcernymost.cz

Víkend s Kanibalem

Jestli plánujete o víkendu zůstat doma a užít si třeba sladkou chvilku nicnedělání, relaxaci a četbu, máme pro vás super tip – na trh právě přišla nová kniha Roberta Bryndzy (40) Kanibal z Nine Elms a je hodnocena jako nejlepší detektivka podzimu. Vyšetřovatelka Kate Marshall pátrá po vrahovi mladých dívek. Ukazuje se, že začíná podezřele připomínat případ, při kterém před patnácti lety málem zemřela sama Kate. Podaří se jí chytit vraha napodobitele?

Foto: Nakladatelství COSMOPOLIS

Kanibal z Nine Elms, Robert Bryndzda, nakladatelství Cosmopolis (Grada), 464 stranFoto: Nakladatelství COSMOPOLIS

Tak kam vyrazíte? Nezapomeňte sledovat počasí!

Reklama

Načítám