Hlavní obsah

Tohle jsou nemoci, za které může pocení! Jak s nimi bojovat?

Foto: Pandora-Studio, Shutterstock.com

Foto: Pandora-Studio, Shutterstock.com

Reklama

Zapotit se můžete hrůzou, v horku, při sportu i po ostrém jídle. Víte ale, že pot může být příčinou hned několika nepříjemných kožních obtíží? Poradíme vám, jak jim zabránit!

Článek

Pořádně zapotit se můžete nejen z vedra, ale i před pracovním pohovorem. Odborníci by vám vysvětlili, že pocení může být termoregulační a emoční. V prvním případě pot ochladí kůži, ale i krevní zakončení pod ní a následně i orgány, kterými tato krev prochází. „Emocionální pocení je důsledkem psychického tlaku, třeba trémy, strachu, ale i bolesti či radosti. V tomto případě se zapotíte hlavně v podpaží, na dlaních a chodidlech, nezřídka i na čele, na zádech či v dekoltu,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Lucie Jarešová.

Pocení je tedy každopádně jev, který vaše tělo potřebuje a nejde mu zcela bránit. Jiná věc však je udržet ho v přijatelné míře, stejně jako zabránit vzniku nepříjemného zápachu i rozvoji některých obtíží, které může nadbytek potu vyvolat. Jaké nejčastější potíže to mohou být?

Otravné potničky

Něžný název nevystihuje to, jak otravné a nepříjemné mohou tyto drobné svědivé pupínky a puchýřky být. Nejčastěji jimi trpí děti, ale nevyhýbají se ani dospělým. Často vznikají jako důsledek zapaření pokožky ve vysokých teplotách a mohou být i výsledkem dlouhodobějšího nedostatku vody v těle – organismus nevyrobí dostatek potu na ochlazení, ten zůstává jen pod kůží a zapříčiní vznik nemilých pupínků. Nejčastěji potničky najdete v záhybech: v tříslech, pod prsy, na hýždích a podobně. Drobné puchýřky velmi svědí a nezřídka si při jejich škrábání můžete zanést do drobných ranek infekci.

Jak se vzniku potniček bránit? Prvním krokem je nosit prodyšné a volné oblečení z přírodních materiálů, a pokud se nemůžete během dne častěji osprchovat či omýt vlažnou vodou, ošetřujte kritická místa například dětským krémem proti opruzeninám. Hojení pupínků urychlí potírání vychladlým černým čajem nebo odvarem z dubové kůry. Podrážděnou pokožku zklidní zinková mast.

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Zapotit se můžete nejen kvůli vedru, ale třeba i při stresu a bolestech. Pak se nejvíc potí dlaně, ale i čeloFoto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Opruzeniny a kvasinky

Vlhko, tma, teplo a mechanické tření (o šaty, boty, jiné části těla a tak dále) vytvářejí skvělé podmínky pro vznik opruzenin a množení kvasinek. V zapoceném oblečení se kvasinkám na kůži obzvlášť daří a nepříjemné následky na sebe nenechají dlouho čekat. „Při nadměrném pocení a zapaření dochází k přemnožení kvasinek, které způsobují změknutí a porušení kůže, následně pak až k tvorbě prasklin, které jsou projevem nemoci zvané intertrigo,“ říká dermatoložka MUDr. Lucie Jarešová. Intertrigo (opruzení, lidově se mu říká vlk) je vyrážka, která postihuje především oblast kožních záhybů, podpažní jamky a místa nadměrného pocení.

Prevencí je se co nejčastěji převlékat do suchého oblečení, pokud možno zabránit tření a pocení udržet ve snesitelné míře. S tím vám pomohou i antiperspiranty, ideálně se složením snižujícím tvorbu mikroorganismů. Brání tak vzniku nepříjemného zápachu, ale i množení kvasinek.

Atletická noha

Pod názvem atletická noha je známá úporná infekce nohou. Vzniká v důsledku zapaření zapocené nohy v uzavřené botě, kde se pomnoží mikroorganismy. Poznáte ji podle svědění a pálení pokožky prstů a nohou, šupinatící a praskající kůže i zápachu. Prevencí je dostatečná hygiena i to, že pro letní období vyměníte uzavřené boty za otevřené. Není-li to možné, pak do uzavřené obuvi noste ponožky ze savého, lépe přírodního materiálu. I ty ale často vyměňujte a boty dezinfikujte. I na nohy aplikujte vhodný antiperspirant, který omezí jejich pocení a množení mikroorganismů.

Protože se nemoc šíří i přímým dotykem nebo kontaktem s kontaminovaným povrchem, vyhýbejte se chození bosky v místech, kde se bez bot pohybuje hodně lidí, například v šatnách a sprchách veřejných bazénů a fitness center. Raději si tam berte žabky či boty do vody.

Pomoc z přírody

S obtěžujícím pocením můžete bojovat za pomoci antiperspirantů, pravidelnou hygienou a také vhodnými bylinkami – šalvějí lékařskou nebo yzopem lékařským. „Připravte si z nich čaj, a to ze dvou dílů šalvěje a jednoho dílu yzopu. Popíjejte ho během dne po malých doušcích, celkově asi tři až čtyři šálky denně,“ říká Jana Ranušová, odbornice na přírodní léčbu. Působení bylinek je pozvolné, ale funguje.

Jak bojujete proti pocení vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám