Hlavní obsah

Tohle že je byt v paneláku? Je světlý, útulný, a přitom moderní!

Foto: Jiří Ernest (22x)

Propojením dvou místností vznikl velkorysý obytný prostor s kuchyní a jídelním koutem, kde majitelé tráví nejvíce časuFoto: Jiří Ernest (22x)

Reklama

Mladý pár si vyhlédl byt, který vynikal zejména velkorysým prostorem. Aby v něm ale opravdu našli domov, bylo potřeba provést mnoho zásadních úprav a vdechnout mu moderní a funkční ráz.

Článek

Od dob svého vzniku se 82metrový byt v nejvyšším patře panelového domu v Libereckém kraji nerekonstruoval ani nijak nezveleboval, veškeré zařízení včetně kuchyně tedy bylo původní a tedy odpovídajícím způsobem zašlé. Nevyhovující byly rovněž rozvody vody a elektřiny a ani podlahy nebyly ve stejné výši. Zkrátka stav hodný radikální rekonstrukce.

Foto: Archiv studia

Celý byt se nese v přírodních tónech, prolíná se jím rovněž jednotná podlaha z lepeného vinyluFoto: Archiv studia

Té se ujala architektka Eva Bradáčová, s níž se klienti sešli v září 2014. „Hned na první schůzce bylo jasné, že se na spolupráci domluvíme, měli jsme podobné vize a představy, co by měl byt splňovat. Většina dalších schůzek pak probíhala přes videohovory,“ vzpomíná architektka. V lednu příštího roku se začalo se samotnou rekonstrukcí, která trvala zhruba dva měsíce, následovaly práce na atypickém nábytku s firmou Němec – interiéry podlahy a začátkem léta se majitelé mohli stěhovat.

Foto: Archiv studia

Kuchyň je zakončena knihovnou, díky pestrým hřbetům je tak narušena monochromatická barevnostFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Doplňkovým otopným tělesem v obytné části je designový radiátor Jungle (44 594 Kč, Cordivari) umístěný na stěněFoto: Archiv studia

Maximální vzdušnost a originální osvětlení

Ze tří možných variant rekonstrukce vybrali společně tu, která nejvíce vyhovovala představám a rytmu života budoucích obyvatel.

„Naším hlavním přáním bylo vytvořit interiér v jednoduchém, moderním a funkčním stylu. Zároveň jsme celkové ploše chtěli dát maximálně možný pocit vzdušnosti,“ říká pán domu. Zvětšila se tak koupelna i vstupní chodba a obývací pokoj se spojil s kuchyní. I díky oknům na obou stranách této velkorysé místnosti vznikl úžasný prostor se zasklenou lodžií, která ještě umocňuje pocit „nekonečnosti“.

Kromě rozlehlosti hlavní obytné místnosti v ní zaujme i kamenný obklad za pohovkou, jehož strukturu ještě podtrhuje lineární nasvětlení. Zajímavou a praktickou „vychytávkou“ je pak podlahový konvektor ve stupínku před balkonovým oknem. S jeho pomocí docílila architektka nenápadného umístění hlavního otopného tělesa.

„Pro panelákový byt, kde není možné zasahovat do podlahové konstrukce, je toto umístění poměrně netypické,“ říká k tomu. Výrazný designový radiátor Jungle, zavěšený na stěně, je pak už jen doplňkovým tělesem.

Foto: Archiv studia

Výrazné osvětlení nad jídelním stolem Carmina (1899 Kč, Designoutlet) jako by pocházelo z rostlinné říše, pásky ve tvaru vlnovek se vzájemně překrývají jako okvětní lístkyFoto: Archiv studia

Odpočinek v koupelně i ložnici

Na prostornosti výrazně získala také koupelna. „Původně se v bytě nacházelo klasické jádro vložené jako monolit doprostřed dispozice a stavební firmu stálo velké úsilí jej zbořit. Naštěstí si řemeslníci z týmu pana Karla Muchy uměli dobře a rychle poradit,“ dodává architektka.

Novou koupelnu pak ladila do světle hnědých tónů, které skvěle doplňuje nerezová mozaika a bílá sanita. Kromě skříně na pračku a sušičku poskytuje koupelna spoustu dalších úložných prostor a majitelé si tu užívají příjemné chvilky relaxace.

Foto: Archiv studia

Koupelnu zařídili v přírodních odstínech světle hnědé, nabízí dostatek místa pro pohyb i úložné prostoryFoto: Archiv studia

Vítané pohodlí zaručuje i ložnice, kterou v celé její šíři zaujímá postel. Pod ní jsou dvě velké výsuvné zásuvky, široké bočnice nahrazují noční stolky. Místnost zútulňuje dekorativní tapeta s florálním motivem za čelem postele, která je nasvětlená vestavěným LED páskem, a další stmívatelné zdroje osvětlení.

Foto: Archiv studia

Úžasně pohodlná postel v ložnici zaujímá celou šíři prostoru, naproti ní se nachází komoda s televizíFoto: Archiv studia

Soukromé pracovny na přání

Chvíle soukromí si pak oba majitelé užívají ve svých pracovnách, které přesně odpovídají jejich potřebám a stylu života. V té pánské se kromě šatní skříně a dlouhého pracovního stolu nachází speciální výsuvná skříň na CD a DVD, dámská je vybavena vestavnou šatní skříní, knihovnou, pracovním stolem a čalouněnou lavicí pod oknem.

Foto: Archiv studia

V dámské pracovně nechybí čalouněná lavice pod oknem, ideální místo pro nerušenou relaxaciFoto: Archiv studia

Jak se vám byt teď líbí?

Reklama

Načítám