Hlavní obsah

Total Barre: Cvičení, které milují supermodelky

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Reklama

Modelky americké značky spodního prádla Victoria’s Secret jsou považované za jedny z nejkrásnějších. Mají to, čemu většina lidí říká dokonalé tělo: vypracovanou štíhlou postavu a dlouhé nohy. I ony na své vizáži ale musejí tvrdě pracovat. Zjistili jsme, který sport mají v oblibě a proč.

Článek

Ladné pohyby, flexibilitu tanečnice a pevné vyrýsované tělo jako z fitka. To slibuje Total Barre. Cvičení, které spojuje tři druhy pohybu – pilates, balet a vytrvalostní trénink. Spálíte při něm spoustu kalorií, ale zároveň se protáhnete u baletní tyče.

Na chvíli baletkou

Vyrýsované nohy, ploché břicho a vypracovaný zadek – tím se pyšní modelky, kterým se říká andílci z Victoria's Secret. Ani ony to ale nemají zadarmo. Musí se velmi zdravě stravovat a hodně cvičit. Total Barre je vysoce energetické a efektivní cvičení, které se provádí převážně u baletní tyče. Během hodiny dokážete posílit tělo, zlepšit si vytrvalost, zapracujete na správném držení těla a k tomu se ještě skvěle protáhnete. Pro modelky (i baletky) jsou důležité všechny tyto aspekty. Kromě andílků cvičí Total Barre také třeba Drew Barrymore nebo Madonna. Najděte si fit centrum, které toto cvičení nabízí, a pusťte se do toho!

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Cvičení Total Barre se provádí převážně u baletní tyčeFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Tři v jednom

A jak taková lekce vlastně vypadá? Total Barre kombinuje pilates, balet a vytrvalostní trénink. Díky principům z pilates posílíte hluboký stabilizační systém, baletními prvky si tělo uvolníte a protáhnete, a kardio zajistí spalování tuků. Zároveň ale lektor vede každého podle jeho zdravotního stavu a fyzických možností. A není nutné, abyste měli zkušenosti s kterýmkoli ze zmíněných cvičebních stylů. Total Barre preferují spíše ženy, ale je zrovna tak vhodné i pro muže.

I po úrazu

Nejenže je Total Barre velmi efektivní – instruktoři slibují rychlé výsledky už při dvou lekcích týdně – ale ještě navíc se hodí pro všechny věkové skupiny, a dokonce i pro lidi po úrazu, vzhledem k tomu, že se během lekce neskáče a nedělají se žádné na klouby náročné pohyby. U většiny cvičení ve stoje se navíc držíte baletní tyče, která zajišťuje oporu a tím pádem nedochází k přepínání svalů. Tyč funguje i jako pomoc a podpěra u namáhavějších cviků. Jednotlivé svalové partie jsou po každém posilování protahovány, takže se nemusíte bát, že by vám narostly svaly nehezky do objemu. Cílem Total Barre je mít svaly dlouhé a protažené.

Foto: Solis Images, Shutterstock.com

Cvičí se ale i s různými pomůckami, jako je míč nebo závažíFoto: Solis Images, Shutterstock.com

Tanec na závěr

Během lekce ale nestojíte pořád jen u tyče. Po počátečním rozehřátí přijdou na řadu nejrůznější pomůcky – třeba míč, závaží nebo posilovací gumy. Co s nimi vám lektorka vždy důkladně vysvětlí a přizpůsobí náročnost každého cviku vašim možnostem. Díky tomu je lekce Total Barre velmi individuální.

Po celu dobu hodiny vás vyučující nabádá k tomu, abyste drželi pevný trup a správně dýchali. Vše, co se v průběhu lekce naučíte, spojíte na jejím konci v jednu delší choreografii, připomínající balet.

Endorfiny zvednou náladu

Po hodině tohoto cvičení se budete cítit dobře. O to se postarají nejen vyplavené endorfiny, ale také úsměv na rtech, který budou mít všichni během cvičení, lektorka vás k tomu bude mírně povzbuzovat. Psychika totiž dělá hodně. A nebojte, nestane se, že byste z lekce odešli úplně grogy a s bolavými svaly. Ty se ozvou až další den, a to i takové, o kterých jste ani nevěděli, že je máte.

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Protahování je zásadní součást tréninku Total Barre. Udržuje svaly dlouhé a pružnéFoto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

A jak cvičíte vy?

Reklama

Načítám