Hlavní obsah

Trable s menstruací: Co to znamená, když je moc silná nebo nepravidelná?

Foto: Thinkstock

Nepravidelnosti v menstruaci jsou vždycky důvodem k zamyšleníFoto: Thinkstock

Reklama

Dostala jste „to“, i když kalendář tvrdí něco docela jiného? Vykoupíte každý měsíc drogerii? Nepravidelnosti měsíčního cyklu nemusí znamenat vůbec nic, ale také můžou upozorňovat: „Pozor, problém!"

Článek

Měsíční cyklus je barometrem vašeho zdraví. Může vám dát najevo, že vaše hormony nepracují, jak by měly, že byste měla zpomalit nebo že vám v těle roste nějaký nežádoucí novotvar. Občasnou anomálii je povoleno přehlédnout; jakékoli změny trvající déle než tři měsíce by vás ale měly přimět k návštěvě gynekologa.

Velmi silné krvácení

Každou hodinu potřebujete vyměnit tampon, a trvá to tři dny nebo ještě déle? Může se jednat o poruchu funkce štítné žlázy, myomy (nezhoubné nádory) nebo děložní polypy (vychlípeniny sliznice). Další možností je onemocnění zvané adenomyóza, kdy endometrium, výstelka dělohy, proroste do děložní svaloviny. „Neobvykle těžké krvácení může být i projevem imunitní trombocytopenie, poruchy krevní srážlivosti, dříve nazývané purpura,“ upozorňuje MUDr. Libor Červinek z Interní hematologické kliniky FN Brno.

Co udělá gynekolog? Objedná krevní testy, aby zkontroloval funkci štítné žlázy. Důkladně vás vyšetří a možná navrhne hysteroskopii, prohlídku dělohy pomocí speciálního přístroje. Vyšetření se provádí v celkové anestezii a umožňuje nejen provést diagnózu a odebrat vzorky, ale rovnou i odstranit myomy nebo polypy.

Foto: Thinkstock

Svíjíte se v bolestech a bez výměny tamponu si nestihnete ani nakoupit? Neváhejte se svěřit svému lékařiFoto: Thinkstock

Vynechání menstruace

Krvácení se nedostavilo déle než tři měsíce? Pokud jste překročila čtyřicítku, nejspíš to znamená perimenopauzu (klimakterium či přechod) nebo menopauzu. Může také jít o hormonální nerovnováhu a samozřejmě i těhotenství. Ve vzácných případech jde o příznak nádoru hypofýzy.

K zastavení menstruace ale může dojít i při intenzivním sportovním tréninku (nadměrná fyzická zátěž potlačuje produkci ženských pohlavních hormonů) nebo při podvýživě (těžší případy mentální anorexie většinou nemenstruují).

Co udělá gynekolog?Nechá vám provést těhotenský test a vyšetření krve na ověření hladiny pohlavních hormonů estrogenů a gestagenů (z jejich snížené hladiny lze poznat nástup klimakteria). Pokud zjistí, že máte vysokou hladinu prolaktinu, který produkuje hypofýza, objedná vás na počítačovou tomografii nebo magnetickou rezonanci, aby vyloučil nádor. Měl by se ale také zajímat o váš způsob života.

Foto: Thinkstock

Menstruace nepřišla, kdy měla. Ne že by vám tahle každoměsíční otrava tak chyběla, ale přesto je zapotřebí se ptát: Proč asi?Foto: Thinkstock

Příliš dlouhé intervaly

Jsou-li mezi vašimi cykly přestávky delší než 35 dní, pravděpodobně to znamená syndrom polycystických ovarií (PCOS), poruchu, která se objevuje asi u sedmi procent žen. Dochází k ní, když vaječníky produkují příliš testosteronu, takže k ovulaci dochází nepravidelně nebo vůbec ne.

Dalšími příznaky bývá akné, výraznější růst ochlupení a přibývání na váze. V těle žen, trpících PCOS, dochází ke zvýšené produkci inzulínu, což znamená vyšší riziko onemocnění cukrovkou. Někdy bývá příčinou i abnormální funkce štítné žlázy.

Co udělá gynekolog?Nechá vám udělat krevní testy na hladinu hormonů štítné žlázy, estrogenu, progesteronu, testosteronu a hladinu krevního cukru. Pokud má podezření na PCOS, pošle vás na vyšetření ultrazvukem.

Moc časté nebo moc dlouhé krvácení

Menstruujete každých dvacet dní či ještě častěji, nebo déle než týden? Pravděpodobně to znamená narušenou funkci štítné žlázy, přítomnost myomů v děloze nebo cyklus bez ovulace, což je pravděpodobně způsobené PCOS. Další potenciální příčinou může být zánět děložního čípku nebo dělohy, způsobený bakteriální infekcí.

Co udělá gynekolog? Vyšetří dělohu a objedná krevní testy, aby zjistil, zda u vás dochází k ovulaci a jakou máte hladinu hormonů.

Foto: Archiv firem

Tipy z lékárny! Walmark Omega 3 rybí olej Forte (120+120 tobolek) pomáhá udržovat srdce zdravé a přispívá k normální činnosti mozku. HERBEX čaj z Kontryhele obecného (20 nálevových sáčků) působí příznivě při ženských potížích, silné a bolestivé menstruaci. Také Walmark Pupalka dvouletá (100 tobolek) přispívá k optimálnímu pohodlí během menstruaceFoto: Archiv firem

Nebuďte líná dojít si „na gyndu“, když se něco děje. Vyplatí se to!

Reklama

Načítám