Hlavní obsah

Trápí vás křečové žíly? Poradíme, co na ně zabere a čemu se vyhnout

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Bolí vás nohy, otékají vám lýtka a objevili jste na nich vystouplé „křečáky“? Pozor na to – rozhodně nejde jen o kosmetický problém. Když to zanedbáte, může jít až o život!

Článek

„Největší chybou lidí trpících žilním onemocněním je spoléhání na samoléčbu, na různé nepodložené babské rady či návštěvu lékárny a zakoupení potravinového doplňku,“ konstatuje praktická lékařka MUDr. Jana Vojtíšková. Zásadní je vědět, že když už jednou potíže máte, samy nezmizejí a budou se spíš zhoršovat.

Proč žíly onemocní

Na vině je genetika i evoluce – je to daň za to, že chodíme po dvou! Kromě dědičnosti působí dlouhé sezení nebo stání, málo pohybu, strava bohatá na tuky, nadváha. Vliv mají i hormony a prodělané porody, což vysvětluje, že ženy na nemoci žil trpí častěji. Minusové body mají i nositelky vysokých podpatků.

K vysvětlení příčin je nutné vědět, že žíly dolních končetin mají speciální funkci: tlačit krev proti gravitaci nahoru. Proto jsou vybaveny speciálním mechanismem – jednosměrnými chlopněmi, které ve spojení s kosterními svaly nohou vytlačují krev vzhůru k srdci a nedovolí jí téci zpátky. Jestliže tyto chlopně oslabí, přestanou odvádět svoji práci stoprocentně a začnou potíže – ať již varixy, žilní nedostatečnost a záněty žil nebo bércový vřed nebo trombóza.

Ve chvíli, kdy nedostatečně fungující chlopně umožní, že se krev z hlubokého žilního systému vrací zpět do povrchového, vzniknou „křečáky“, tedy varixy – žíly se přetíží a roztáhnou. Jejich existence zvyšuje riziko dalších chorob žil – zánětů, které, zůstanou-li neléčené, se mohou rozšířit a vést k závažnějšímu onemocnění, včetně trombózy. V rozšířených žilách teče krev pomaleji, hrozí její srážení – a pokud se sraženina utrhne, může vás zabít embolie!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

I vysoké podpatky se podílejí na vzniku křečových žil – a tím pádem i bolestí či otoků nohouFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Otoky, křeče a letní zhoršení

Zjevným příznakem žilního onemocnění jsou právě křečové žíly, dalším pak bolest, začervenalá teplejší místa, pocit těžkých nohou, křeče, mravenčení, pocit pálení či svědění. „Ráno mizí a objevují se odpoledne a večer. Ustupují, když se víc pohybujete, a sílí naopak při dlouhém sezení, stání a v teple,“ vysvětluje MUDr. Simon Julínek z kliniky jednodenní chirurgie Palas Athena.

Při potížích s žilami můžete pozorovat sezonní výkyvy – zhoršení během léta a zimní zlepšení. „V teple dolní končetiny snadno otékají, bolí a jsou těžké. Teplo zpomaluje průtok krve v žilách, a pokud k tomu i málo pijete, zvyšuje se riziko jejich zánětu,“ dodává Jana Vojtíšková. Ženy mohou pozorovat výraznější potíže v období menstruace nebo menopauzy.

„To, jestli jde o žilní onemocnění, zjistí ultrazvuk. Pomůže rozhodnout, zda je pro vás řešením chirurgická léčba, anebo jste spíš adept na léčbu konzervativní,“ říká Simon Julínek.

Foto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

Základní vyšetřovací metodou, která zjistí stav žil, je ultrazvukFoto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

Jak lze nemoci žil léčit

Čím dříve se s problémy dostavíte k lékaři, tím lépe. „Jedině správným léčebným postupem, který zahrnuje režimová opatření, kompresivní terapii a účinný léčivý přípravek na předpis – venofarmakum, můžete zamezit dalšímu zhoršování příznaků a progresi onemocnění,“ varuje Jana Vojtíšková.

Řešením může být i chirurgický zákrok. V tomto oboru jde medicína stále dopředu a kromě laseru a radioterapie nabízí i další metody. „Například katetrizační, při které se nefungující žíla, která je původcem křečových žil, uzavře speciálním lepidlem,“ vysvětluje primář pražské Žilní kliniky MUDr. Ota Schütz. Vyřeší to aktuální problém, ale aby nedošlo k dalšímu postupu onemocnění, je třeba pokračovat v léčbě.

Co žilám svědčí? Kromě toho, že je dobré zhubnout a zdravě jíst, měli byste pravidelně rozpohybovat svaly, které pomáhají správnému krevnímu oběhu. Uleví jim i sprchování studenou vodou, podložení nebo masáže od chodidel směrem vzhůru.

Prospěšné je tělu dodávat i dostatek důležitých živin, které posilují žilní stěny a zpevňují cévy – nic nepokazíte, když doplníte hořčík, křemík a vitaminy B, E, P a C. Vyplatí se zařadit také bylinkové čaje na pročištění krve, zejména kopřivový, pampeliškový či z měsíčku lékařského.

Trápí vás křečové žíly? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám