Hlavní obsah

Trápí vás ošklivé faldy? Poradíme, jak se jich zbavit

Foto: Beauty Stock, Shutterstock.com

Foto: Beauty Stock, Shutterstock.com

Reklama

Břišní tuk je přirozený a mají ho všichni. Problém nastává, když je ho moc: začne totiž ohrožovat zdraví. Jak poznáte, že jste překročili zdravou míru, a jak se tuku uvnitř břicha zbavit?

Článek

Faldy objímající břicho jako ošklivý opasek sice nejsou moc vzhledné, ale mnohem důležitější je tuk, který není vidět – jeho množství ovlivňuje celkové zdraví. „V lidském těle máme přirozená ‚skladiště‘ tuku: podkožní, nitrobřišní (viscerální) a tuk kolem orgánů,“ vysvětluje MUDr. Marie Skalská z Pro Fit Institutu. Když se tato skladiště přeplní, začne se tuk ukládat i mezi buňky orgánů, kde se normálně nevyskytuje.

Stejně tak se zvětší i množství tuku uvnitř břicha. Do určitého množství je jeho přítomnost normální, když je ho ale moc, významně zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, cukrovky druhého typu, srdečního onemocnění, demence, a dokonce i některých druhů rakoviny, včetně prsu a tlustého střeva.

Příčiny: dědičnost, hormony a životospráva

Zajímá vás, jak jste na tom s viscerálním tukem vy? Oviňte si kolem pasu krejčovský metr a změřte jeho obvod: ženy by neměly mít v pase více než 88 centimetrů, pro muže je riziková hodnota obvodu pasu 104 cm. Samotné ukládání tuku je částečně dáno geny, částečně pohlavím: ženám se zpravidla ukládá do hýždí a stehen, mužům do břicha. (Existují ale výjimky dané dědičností, například ženy s vyloženě „mužskou“ postavou – velkým břichem a útlýma nohama i zadkem.)

„Po přechodu se ovšem kvůli hormonálním změnám tato ženská výhoda vytrácí a i u žen se začne tuk přesouvat do viscerálních úložišť,“ informuje lékařka. Pokud se navíc někdo přejídá a nehýbe se, a proto přibírá, organismus do oblasti pupku začne tuk ukládat tak jako tak. Množství vnitřního tuku je tedy jednoznačně dáno i životním stylem. A právě zde jej můžete ovlivnit. (Víte, jak jíst během přechodu, abyste nepřibraly?)

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Chcete zjistit, jak jste na tom s viscerálním tukem? Změřte si obvod pasuFoto: Stock-Asso, Shutterstock.com

3 kroky, jak zhubnout viscerální tuk

Neexistuje zaručený recept ani univerzální cvik, který by snížil pouze nitrobřišní tuk. Vždy se musí jednat o soubor opatření. „Pokud ale dochází k rozumné redukci hmotnosti, tak vždy třetina zhublého tělesného tuku pochází zevnitř břicha,“ říká Marie Skalská. Kroky, které vám v tom pomohou, jsou tři: dobrá životospráva, dostatečný spánek a rozumné zvládání stresu.

1. Životospráva

Nejlepším bojovníkem proti viscerálnímu tuku je podle biochemičky Michaely Bebové zdravý jídelníček a pravidelná aerobní aktivita: „Pohyb nakombinujte se stravou bohatou na probiotika, což jsou bílé neochucené jogurty, kefíry, kyselé zelí, vlákninu, tedy lněná semínka, luštěniny, ovoce a zeleninu a bílkoviny. Mezi ně patří ryby, luštěniny, vejce, mléčné výrobky.“

Uberte naopak rafinovaný cukr, škodlivé transtuky (například z průmyslově zpracovaných potravin) a alkohol. „Potraviny bohaté na rychlé cukry bez vlákniny – takže sladkosti, pečivo, pivo, alkohol – dodají rychlé kalorie. Často jsou v nadbytku a energie z nich se nevyužije, takže cukry z nich se ochotně mění na tuky, které se usazují v oblasti břicha,“ vysvětluje biochemička a dodává, že tento proces hodně souvisí s nadměrným množstvím fruktózy a ztučňováním jater.

Foto: HTeam, Shutterstock.com

Správná životospráva, dostatek spánku a kompenzace stresu: recept na ztrátu břišního tukuFoto: HTeam, Shutterstock.com

2. Spánek

Spánek je důležitý pro obnovu a regeneraci všech životních pochodů a funkcí. Studie se shodují, že když dlouhodobě spíte méně než šest hodin denně, máte sklony k přibírání a obezitě, a tedy i k ukládání tuku v oblasti pupku. Mohou za to hormony, které ovlivňují chuť k jídlu. Když je tělo vyčerpané, má touhu po rychlém doplnění energie – a tu dodá cukr nebo tuk. Snadno potom ve výběru potravin sáhnete vedle. Řešením je delší spánek – dospělí by měli spát sedm až osm hodin.

3. Zvládání stresu

„Ve stresu se díky aktivované hormonální kaskádě uvolňují hormony, které podporují ukládání tuku do oblasti břicha,“ vysvětluje Marie Skalská. Nejlepší obrana je proto naučit se stres dobře kompenzovat . S tím pomůže dostatek odpočinku, čas trávený s rodinou a přáteli nebo nějaká aktivita, kterou máte rádi. Věnujte se józe, meditaci, četbě, psaní, malování – čemukoliv, co vás dokáže uklidnit.

Reklama

Načítám