Hlavní obsah

Trápí vás špatný dech? Vyčistěte si jazyk

Foto: Philips.cz

Povlak jazyka obývají mikrobi. Zjistěte, jak se jich šetrně zbavitFoto: Philips.cz

Zápach úst pochází z 80 % z dutiny ústní. Čistíte si krom zubů i jazyk? A čistíte si ho správně?

Článek

Podle dentální hygienistky Jany Křepelkové trpí zápachem z úst zhruba jedna čtvrtina populace. „80 procent halitózy, tedy nepříjemného zápachu z úst, má původ v dutině ústní. Konkrétně v zanedbané dentální hygieně, onemocnění dásní, parodontitidě nebo v povlaku jazyka, kde přebývají mikrobi,“ popisuje odbornice. Pokud svou péči o zuby považujete za důkladnou, tedy používáte vhodný zubní kartáček a čistíte si pravidelně i mezizubní prostory, možná máte problém s hygienou jazyka.

Foto: Philips.cz

Čistit byste měli jen horní stranu jazyka – na hřbetu, hrotu a případně na kořeniFoto: Philips.cz

Seshora a párkrát týdně

„Nejvíce plaku na jazyku se nachází vzadu na kořeni, kde jej ovšem bývá těžké odstranit kvůli dávivému reflexu. Jazyk se čistí pouze z horní strany – na hřbetu a hrotu jazyka, případně na kořeni, pokud to snesete. Ve spodní části jazyka se nachází jemná sliznice a čistění by tkáň spíše poranilo,“ upřesňuje Jana Křepelková. Dodává také, že jazyk není zapotřebí čistit denně, protože povlak na jazyku je do jisté míry fyziologický. „Některým pacientům doporučuji čistit jazyk dvakrát až třikrát týdně, některým jen při obtížích – tedy když mají povlak na jazyku zmnožený.“

Podle odbornice můžete na jazyk používat buďto jemný manuální kartáček, nebo speciální škrabku, případně sonický zubní kartáček, na který místo hlavice nasadíte speciální nástavec na čištění jazyka. „Tento způsob považuji za velmi šetrný. Díky sonickým vibracím nástavec plak jen jemně rozruší a nedochází k žádnému traumatickému seškrábnutí,“ doplňuje dentální hygienistka.

Foto: Philips.cz

Hlavici Philips Sonicare TongueCare+ nasadíte na tělo jakéhokoliv kartáčku Philips Sonicare a šetrné čištění může začítFoto: Philips.cz

Šetrná technologie

Hlavice na čištění jazyka nabízí ke svým sonickým kartáčkům například značka Philips. Hlavici Philips Sonicare TongueCare+ jednoduše nasadíte na tělo jakéhokoliv kartáčku Philips Sonicare, zapnete kartáček jako při klasickém čištění zubů a pak už jen necháte pracovat sonickou technologii. Malá flexibilní hlavice ergonomického tvaru obsahuje 240 gumových vláken, která jazyk kopírují a jemně čistí veškeré rýhy a vyvýšeniny. Společně s pravidelným pitným režimem tak uděláte pro svůj dech maximum.

Reklama

Načítám