Hlavní obsah

Trenér radí čtenářce Ivoně: Co musí udělat, aby měla pevné a tvarované břicho?

Foto: David Pereiras, Shutterstock.com

Pestrost je důležitá nejen ve stravování. Různorodý by měl být i váš tréninkový plánFoto: David Pereiras, Shutterstock.com

Reklama

Ivona je hrdou stoupenkyní zdravého životního stylu. Cvičí šestkrát týdně a jí jen samé zdravé věci. Přesto se jí nedaří dosáhnout vysněného, jemně vyrýsovaného břicha. Kde podle trenéra dělá chybu?

Článek

Málokdo má svůj životní styl tak perfektně pod kontrolou jako Ivona. Žije velmi aktivně a jí jen samá zdravá jídla. Pokud ale chce pevnější tělo, musí podle trenéra něco musí změnit…

Čtenářka Ivona: „Je mi 34 let, měřím 165 cm a vážím asi 55 kg. Jsem štíhlá, ale chtěla bych mít propracovanější svaly, zejména bych si přála mít hezký ,pekáč buchet‘. Samozřejmě decentní, nic extrémního.

Od svých 16 let nejím příliš maso – pouze ryby a kuře. Bílkoviny se ale snažím doplňovat například formou tofu či šmakouna.

Již roky cvičím doma sestavy od amerických lektorů, jako jsou Jillian Michaels nebo Bob Harper, které různě kombinuji. Cvičím šestkrát týdně asi 50 minut, obvykle v 17 hodin, v 18:30 pak večeřím. Můj jídelníček je takový, že jím třikrát denně. Přikládám ukázku.“

„Navíc ještě doplňuji bílkoviny formou syrovátkového proteinu dvakrát denně, každým doplním zhruba 20 gramů bílkovin. Alkohol piji asi jedenkrát týdně, spolu s partnerem si například v sobotu dáme láhev vína.

Ráda bych znala váš názor na můj jídelníček a celkově životní styl. A případně, zda by z odborného pohledu stálo za to něco v něm pozměnit?“

Foto: VectorLifestylepic, Shutterstock.com

Ivona si oblíbila cvičení podle videí populárních amerických trenérůFoto: VectorLifestylepic, Shutterstock.com

Pavel Dvořáček, osobní trenér fitness

Tím, že cvičíte skoro denně, je nutné tělu v tomto ohledu dodávat i živiny, které vám určitě chybí. Ve vašem jídelníčku máte málo sacharidů, a vaše tělo je tedy v kalorickém deficitu, což vaše výsledky jen brzdí.

Musíte najít rovnováhu v sacharidech – přílohy, ovoce –, bílkovinách – bílé maso, mléčné výrobky, syrovátkový protein, luštěniny – a tucích – ořechy, tučné ryby, mléčné výrobky.

Ovoce k odpolední svačině vůbec nevidím jako problém, jelikož máte ještě po svačině trénink, na který využijete přijatou energii. Přidal bych k ovoci ještě bílkovinnou složku, například bílý jogurt, tvaroh, která vytvoří komplexní svačinu, a navíc prodlouží vstřebávání. Tělo bude nasycené po delší dobu.

Foto: Tinatin, Shutterstock.com

Bílkovinná složka je důležitá i u svačiny. Trenér Ivoně doporučuje dát si k ovoci ještě jogurtFoto: Tinatin, Shutterstock.com

V praxi se často setkávám s úplným omezením sacharidů, kdy lidé jedí pouze zeleninové přílohy. Tímto způsobem se však tělo často přepíná do úsporného režimu, kdy ani nenabírá svalovou hmotu, ani neodbourává tuk a snaží se šetřit zpomalením metabolismu.

Nebojte se tedy zařadit sacharidovou přílohu k obědu. Svému tělu tak zajistíte dostatek energie.

Jelikož cvičíte tímto stylem už roky, tělo si na danou aktivitu již dávno zvyklo a vyžaduje tvrdou změnu. Doporučil bych vám tedy trénink silového zaměření, který vám zajistí jak lepší zpevnění a propracovanost svalů, tak výbornou psychickou i fyzickou změnu.

Cvičit pořád totéž, i když cviky určitě obměňujete, je pro tělo stereotyp a silová změna přinese vaše vysněné ovoce.

Pokud si jednou do týdne dáte pár skleniček vína, vašemu tělu to nijak neuškodí, jelikož je to pro něj neznámá věc. A z dlouhodobého hlediska je to pro vás ideální způsob, jak nespadnout do stravovacího stereotypu, kdy si odpíráte vše a postupně ztrácíte motivaci.“

Máte stejně jako Ivona nejasnosti ve své životosprávě? Přišla by vám vhod rada od výživové poradkyně nebo fitness trenéra? Své dotazy nám můžete psát na e-mail denisa.chnoupkova@firma.seznam.cz! Na ty nejzajímavější zodpoví odborníci u nás na ProŽeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám