Hlavní obsah

Tři tipy na svačiny do školy: Tyhle budou vašim dětem chutnat!

Foto: Pressmaster, shutterstock.com

Máme pro vás tipy na svačiny pro děti, které jim budou chutnatFoto: Pressmaster, shutterstock.com

Reklama

Lámete si hlavu s tím, jakou připravit svým dětem svačinu do školy tak, aby ji snědly? Nechte se inspirovat našimi tipy, do kterých se váš potomek pustí s chutí!

Článek

Od nového roku vešla v platnost takzvaná pamlsková vyhláška, která zúžila výběr občerstvení ve školních bufetech a pár z nich i zavřela. Znamená to sice více práce s přípravou svačiny pro rodiče, ale také příležitost, díky které můžete mít pod kontrolou, co vaše dítko ve škole sní. Pozitivně tak ovlivníte nejen jeho zdraví, ale i soustředění na učební látku.

Složení je klíčové

„Ideální je, aby svačina obsahovala jak sacharidovou potravinu, která dodá důležitou energii – například pečivo, neslazené müsli –, tak bílkovinnou potravinu, která zvýší biologickou hodnotu pokrmu a zajistí, že dítěti nevytráví příliš rychle – jogurt, sýr nebo jiný mléčný výrobek, kvalitní šunka, vejce a podobně. Pečivo je navíc vhodné namazat tukem. Součástí by měl být i kousek ovoce nebo zeleniny a láhev s pitím – základem by měla být voda, čaj, případně minerálky nebo výrazněji ředěný stoprocentní džus,“ radí nutriční terapeutka z Fóra zdravé výživy Věra Boháčová.

Jak by svačina naopak vypadat neměla? Vynechte sladkosti a slazené nápoje, které mají vysoký glykemický index. Mají totiž schopnost vystřelit krevní cukr dítěte velmi rychle do závratných výšin a brzy po jejich konzumaci se znovu dostavuje hlad a únava.

Foto: adriaticfoto, shutterstock.com

Vždy byste měli dětem přidat do krabičky i kousek zeleniny či ovoceFoto: adriaticfoto, shutterstock.com

I na velikosti záleží

Neméně důležitá jako samotná skladba potravin je i výsledná energetická hodnota připraveného pokrmu. „Podle doporučení Státního zdravotního ústavu má mít svačina mladších školáků – šest až deset let – obsah energie přibližně 1000 kJ,“ uvádí MUDr. Hana Krejčí. V případě, že máte doma staršího školáka, množství energie mu o něco navyšte. Svačina by měla mít mezi 1275 až 1680 kJ.

Svěží plněná tortilla

Děti jistě náležitě ocení, když stále dokola omílané pečivo nahradíte celozrnnou mexickou plackou.

Na jednu porci potřebujete: 1 menší tortillu (asi 42 g), lučinu popřípadě tvaroh na namazání, 2–3 plátky šunky (vybírejte vždy tu, která má co nejvyšší obsah masa a nejnižší obsah soli), 2 listy salátu, rajče, okurku a tak dále

Postup: Tortillu namažte lučinou či tvarohem a na něj rozprostřete plátky šunky a zeleninu. Tortillu sbalte do ruličky a překrojte na polovinu. Svačinu můžete doplnit kouskem ovocea zabalit do krabičky.

Foto: sarsmis, Shutterstock.com

Plněnou tortillu děti jistě oceníFoto: sarsmis, Shutterstock.com

Ovocný chlebíček

Tato svačina je vhodná pro milovníky sladkého, obsahuje však jen cukr přirozeně se vyskytující v banánu. Arašídové máslo je navíc plné zdravých tuků.

Na jednu porci potřebujete: 2 plátky celozrnného chleba, lžičku arašídového másla (vybírejte to s co nejvyšším obsahem arašídů), polovinu banánu

Postup: Jeden plátek chleba namažte arašídovým máslem, poklaďte na kolečka nakrájeným banánem a přiklopte druhým plátkem chleba. Zabalte do sáčku. Více bílkovin svačince dodáte, když ji doplníte jogurtem.

Polentové pizzy

Zdravější variantu klasické pizzy si oblíbí nejen děti, ale i celá rodina.

Na dvě porce potřebujete: ½ hrnku instantní polenty, 300 ml vody, 4 lžíce pasírovaných rajčat, 1 lžíci rajčatového protlaku, 4 plátky mozzarelly, bazalku, oregano, sůl, kukuřici podle chuti

Postup: Do vroucí vody přisypávejte za stálého míchání polentu. Vařte asi tři minuty v hustou kaši a dochuťte solí. Na pečicím papíru udělejte čtyři asi centimetr vysoké placky. Každou pizzu potřete pasírovanými rajčaty smíchanými s protlakem, posypte bazalkou a oreganem a na směs rozprostřete mozzarellu. Na závěr můžete posypat kukuřicí. Pečte asi 25 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí jsou pizzy připravené pro vaše malé strávníky.

Co vaše děti svačí nejraději?

Reklama

Načítám