Hlavní obsah

Tři večeře do stovky pro celou rodinu. Zbude na maso i zeleninu!

Foto: Eva Malúšová

Když budete vařit chytře, uvidíte, že se ani v době utahování opasků nebudete muset nijak upejpatFoto: Eva Malúšová

Reklama

Máte teď do kapsy trochu hluboko, ale přitom se nechcete šidit zrovna na jídle? Naučíme vás, jak uvařit do stovky pro celou rodinu, a ještě si královsky pochutnat!

Článek

Vařit pro 4 a víc hladových krků není žádná legrace, a pokud jsou navíc mlsné, může se to pěkně prodražit. Naštěstí ale víme, jak na to, abyste vařili chutně a vyváženě, a vešli se přitom do stovky za celou rodinu! Zbude pak na zeleninu i na maso (a ruku na srdce, maso opravdu není třeba jíst několikrát denně a ve velkém množství).

Dáte si šťavnaté plněné knedlíčky, krémové těstoviny s tofu a arašídy, nebo snad bohatě obložené plněné brambory?

Japonské masové knedlíčky gyoza

Na 4–6 porcí potřebujete: 500 g hladké mouky, 1 a 1/4 hrnku vroucí vody, lžíci rostlinného oleje, ¼ lžičky soli

Na náplň: 300 g mletého vepřového masa (15–20 % tuku), 250 g pekingského zelí (1/2 malé hlávky), lžíci čerstvého strouhaného zázvoru, 3 stroužky česneku, 3 jarní cibulky, 1 chilli papričku (lze vynechat), 2 lžíce sójové omáčky, lžíci cukru krupice, olej na smažení

K podávání: sójovou omáčku, 1 chilli papričku, stroužek česneku nebo kousek zázvoru

Foto: Eva Malúšová

V japonské restauraci byste se asi nedoplatili, ale doma si tyhle zespoda křupavé a uvnitř šťavnaté knedlíčky připravíte za pár korunFoto: Eva Malúšová

Postup: Mouku s olejem a solí zalejte přímo v mixéru vroucí vodou a vypracujte hladké těsto. Jestli nemáte vhodný robot, začněte jen s vařečkou a poté těsto zpracujte rukama na stole. Zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny v chladu, aby se s těstem lépe pracovalo (v lednici ale vydrží i do druhého dne).

Zelí nasekejte na co nejmenší kousky, v sítku ho pořádně prosolte, nechte 15 minut pustit šťávu a poté důkladně vymačkejte.

Smíchejte s masem, nastrouhaným zázvorem, prolisovaným česnekem, nasekanými jarními cibulkami a chilli a dochuťte sójovou omáčkou a cukrem.

Těsto pak vyválejte na tenký plát, ze kterého skleničkou nebo vykrajovátkem vypichujte asi 10 cm kolečka. Na každé dejte lžičku náplně, prsty navlhčete obvod kolečka a spojte do taštičky nebo si usnadněte práci plastovým tvořítkem. Na pánvi pak rozehřejte trochu tuku a taštičky v ní zespoda dozlatova opečte.

Zalejte je vroucí vodou tak, aby byly asi 1,5 cm ponořené, přiklopte a duste 10 minut. Podávejte se sójovou omáčkou zředěnou vodou nebo rýžovým octem a ochucenou nasekaným chilli a česnekem či zázvorem.

Tip: Náplň můžete „nastavit“ i jemně strouhanou mrkví nebo úplně vynechat maso a místo něj použít nadrobené lahůdkové tofu či marinovaný tempeh, podobně jako Linda v článku Recepty mého srdce: plněné knedlíčky nejen pro vegetariány.

Nudle s tofu a arašídovou omáčkou

Na 4–6 porcí potřebujete: 1 cibuli, řepkový olej, 1 chilli papričku, 2 velké mrkve, ¼ menší hlávky bílého zelí, 2 balení tofu (natural, uzené, marinované), lžičku kukuřičného škrobu, 300 g oblíbených těstovin (rýžové, asijské vaječné, klasické těstoviny)

Na omáčku: 100 g nesolených arašídů nebo arašídového másla, 100 ml vody, 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru, 3 lžíce sójové omáčky, 2 stroužky česneku, 1 limetu nebo citron

Foto: Eva Malúšová

Báječné asijské jídlo z mrkve, cibule a zelí? Ano!Foto: Eva Malúšová

Postup: Nudle uvařte podle návodu na obalu. Cibuli nakrájejte na proužky a spolu s nasekaným chilli nechte zesklovatět na troše oleje. Přidejte na nudličky pokrájenou mrkev a zelí a restujte, až je zelenina měkká, ale pořád na skus.Tofu pořádně osušte, nakrájejte na kostičky, a buď přidejte rovnou k zelenině, nebo jako já obalte ve škrobu a osmažte zvlášť – bude tak křupavější.

Mezitím si najemno rozmixujte arašídy (část si nechte na ozdobu), zřeďte je (nebo arašídové máslo) vroucí vodou a ochuťte strouhaným zázvorem, sójovou omáčkou, prolisovaným česnekem a limetkovou šťávou. K zelenině pak přidejte scezené nudle i omáčku a pořádně promíchejte. Podávejte ozdobený zbylými buráky.

Tip: Tofu i arašídy obsahují spoustu bílkovin, takže vás jídlo dobře zasytí. Podobně můžete tofu opéct místo masa k dýňovo-čočkovému pyré, nakrájet do salátu nebo dokonce naložit jako sýr.

Plněné pečené brambory

Na 4–6 porcí potřebujete: 4-6 velkých brambor, lžíci olivového oleje, 4 plátky slaniny, plechovku červených fazolí, hrnek mrazené kukuřice, 1 malou červenou cibuli, lžičku římského kmínu, hrst strouhaného sýra

Foto: Eva Malúšová

Klasika, co nezklame: do plněných brambor navíc využijete i různé zbytky masa, zeleniny či sýrůFoto: Eva Malúšová

Postup: Brambory pořádně odrhněte, potřete olejem, ze všech stran dobře osolte, každou zvlášť zabalte do 2 vrstev alobalu a dejte asi na 1,5 hodiny péct při 200 °C. Během pečení přidejte do trouby slaninu, aby se nasucho dokřupava opekla.

Když jsou brambory měkké, nechte je ještě půl hodiny v troubě lehce vychladnout, poté je rozřízněte (doporučuje se je nejdřív i s alobalem pustit z výšky na zem, aby se porušila vnitřní struktura a hezky tak změkly) a naplňte směsí fazolí, kukuřice a nasekané cibulky ochucené římským kmínem a trochou soli. Pro lepší chuť můžete zeleninovou směs orestovat na troše oleje. Posypejte nadrobenou slaninou a strouhaným sýrem a podávejte.

Tip: Na stůl připravte mističky s jednotlivými pochutinami, aby si každý vybral podle chuti. Hodí se i kysaná smetana, tvaroh s česnekem a pažitkou, olivy, naložená cizrna, pečené papriky nebo třeba čerstvá rukola.

Souhlasíte s tím, že je možné dobře a vyváženě jíst, a přitom moc neutratit?

Reklama

Související témata:

Načítám