Hlavní obsah

Tři vychytávky do malého bytu

Foto: 3rings.designerpages.com

I skládací nábytek může vypadat stylověFoto: 3rings.designerpages.com

Reklama

Máte pocit, že váš mini byt je zahlcený věcmi a vypadá tak ještě menší? Víme, jak ho snadno uklidíte a proměníte v útulné místo pro život. Schovejte všechno do skříně. Včetně postele a kuchyně!

Článek

Velká skříň je k nezaplacení, nejen pokud potřebujete uložit milion věcí. Co třeba když na chodbě zazvoní nečekaná návštěva a vy nemáte uklizeno! Pak není nic jednoduššího, než nepořádek rychle posbírat a schovat ho do skříně. A dovedete si představit, že byste si stejně snadno poradili i s neuklizenou kuchyní, nebo rozestlanou postelí?

Praktická postel

Čtyři metry čtvereční místa, což může být v malých garsoniérách i pětina plochy z celého bytu, zabírá dvoupostel. Je to hodně, navíc když si uvědomíte, že ji potřebujete jen třetinu dne a dalších šestnáct hodin většinou překáží. Mnozí proto sáhnou po zatím sice ještě neobvyklém, ale do takových bytů téměř ideálním řešení – sklopné posteli. „Existují dva typy takových lůžek. První se jen sklápí a vytahuje, přičemž jeho spodní strana je řešená tak, že připomíná skříň. U druhé varianty postel nejen postavíte, ale ještě za ní zavřete opravdové dveře skříně,“ vysvětluje Pavel Urban z firmy Pravan. Zároveň dodává, že i když druhé řešení je o něco elegantnější, mnozí raději sáhnou po prvním typu. „U druhého je přece jen třeba počítat s dveřmi skříně a prostorem na jejich otevření, což může být v mini bytech problém,“ vysvětluje.

Foto: Pravan

Spodní strana postele je řešená jako skříňFoto: Pravan

Foto: Pravan

Odhalili byste, že v této skříni je ukrytá postel?Foto: Pravan

Foto: Pravan

Stačí jen otevřít dveřeFoto: Pravan

Někomu naopak připadá druhá možnost bezpečnější, protože postel ve svislé poloze jistí dvířka navíc. Ale bát se nemusíte ani v u prvního typu. I zde je konstrukce zajištěná v rámu, proto se sama v nevhodný čas nevyklopí.

Že nejsou sklopné postele žádná výhra, protože stejnou službu vám v bytě odvede léty prověřená rozkládací pohovka? Není to pravda. Postel má několik výhod navíc. Předně splňuje zásady zdravého spaní, protože do rámu si můžete nechat instalovat jakýkoli zdravotní rošt včetně polohovacího, a také libovolnoumatraci, která ovšem nebude vyšší než dvacet centimetrů. Ale to je naprostá většina z nich. Pokud byste sáhli třeba po dvojnásobném rozměru, měli byste problémy se sklapováním lůžka.

Stejně tak nemusíte řešit, kam uklidíte lůžkoviny. Ty se totiž jednoduše připevní popruhy a zůstávají stále na svém místě.

Cena postelí se od těch kvalitních „obyčejných“ moc neliší. Jednolůžko pořídíte od patnácti a manželskou postel od dvaceti tisíc korun výš.

Do skříně se vejde i kuchyň

Nejen bez ložnice, ale ani bez kuchyně se v bytě neobejdete. Přitom na luxusní varné centrum včetně myčky a jídelního stolku vám stačí prostor jen 240 centimetrů. Že vám vadí mít varnou desku v noci kousek od postele? Nemusí to tak být. I takovou kuchyň totiž snadno zavřete do skříně. „Když postupujete zleva doprava, tak máte nejprve myčku, nad ní je pracovní plocha a zavěšená mikrovlnka, následuje dřez a skříňka na odpad pod ním. Pod varnou deskou se nacházejí dvě hluboké zásuvky a výsuvný jídelní stolek. Zcela vpravo je ukrytá podstavná chladnička a opět pracovní plocha. Horní skříňky pak nabízejí nezbytný úložný prostor,“ popisuje sestavu Stanislav Minář z firmy Indeco.

Foto: Indeco

Kuchyň, kde je všechno uklizenoFoto: Indeco

Foto: Indeco

Vejde se do ní vše, co potřebujeteFoto: Indeco

Foto: Indeco

K dostání je v různé šířce i dezénuFoto: Indeco

I když je to ukázkový model, lze ho přizpůsobit dle přání majitele. Podle zkušenosti výrobce lidé velmi často chtějí kuchyň rozšířit o dalších 60 centimetrů a sem umisťují klasickou kombinovanou chladničku s mrazákem, jindy zase mění mikrovlnku za pečicí troubu. Na výběr pak mají i z několika barev – přední dvířka mohou být buď bílá, nebo v barvě světlého kakaa, vnitřek se dělá v bílé, žluté či zelené barvě.

Cena základní sestavy včetně spotřebičů, které činí přibližně polovinu částky, je zhruba sto tisíc korun.

Skříň jako tělocvična

Skříň však lze využít nejen jako schovávačku na postel či kuchyň, ale také nahradí tělocvičnu. Před dvěma lety na Designbloku představila známá česká designérka Lucie Koldová skříň, jejíž přední dveře a také stabilita jsou přizpůsobeny k tomu, aby se na nich dalo cvičit. Madla nahrazují jednotlivé stupně v žebřině a použít je lze jak k posilování, tak protažení. Vnitřek pak samozřejmě využíváte jako klasický odkládací prostor. Zájem o ni byl velký, proto autorka počítá, že se časem bude běžně prodávat.

Foto: Lucie Koldová

Napohled je stejná jako běžné skříněFoto: Lucie Koldová

Foto: Lucie Koldová

Madla můžete využít jako oporu při cvičení na zemi...Foto: Lucie Koldová

Foto: Lucie Koldová

... nebo jako žebřinyFoto: Lucie Koldová

Reklama

Související témata:

Načítám