Hlavní obsah

Tři vynikající recepty se špenátem. Jsou zdravé a nadchnou i vaši návštěvu!

Foto: Jakub Jurdič

Máte chuť na špenát? Tady máte tři dokonalé variace!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Přinášíme vám recepty se špenátem, bohatým na vitaminy. Vyzkoušejte jemný špenátový hummus, těstoviny se špenátem a hlívou ústřičnou nebo špenátové quesadilly v kombinaci s osvěžujícími tzatziki.

Článek

Hlavní roli v dnešních receptech hraje špenát, který sice, jak je všeobecně známo, obsahuje železo, ale pouze malé množství. Špenát je daleko bohatší na draslík, vápník nebo sodík. Jsou v něm obsaženy vitaminy C, D, E a B6. Vyzkoušením těchto receptů nejenže potěšíte své chuťové buňky, ale zároveň obohatíte svůj jídelníček o důležité prospěšné látky. Takže tyto neodolatelné kombinace se špenátem rozhodně stojí za vyzkoušení!

Špenátový hummus

Na 1 menší misku potřebujete: 1 plechovku cizrny (400 g), 100 g baby špenátu, 80 ml tahini pasty, 3 lžíce citronové šťávy, 2 stroužky česneku, olivový olej, drcený kmín, sůl

Foto: Jakub Jurdič

Hummus v jeho špenátové podobě si zamilujete!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Všechny ingredience, kromě nálevu z cizrny, vložte do mixéru a rozmixujte. Pokud bude potřeba přidat trošku vody, můžete přidat tu z nálevu, ve kterém byla cizrna. Mixujte, dokud nebude hummus zcela hladký.

Tahini pastu můžete koupit nebo si ji připravit doma. Na 100 ml tahini pasty potřebujete 70 g sezamových semínek, 20 ml olivového oleje a špetku mořské soli. Sezamová semínka nasypejte na pečicí papír vyložený na plech a vložte do trouby rozehřáté na 160 °C. Pečte asi 15 minut, ale pozor, semínka v průběhu pečení prohrábněte, aby se nespálila. Na konci by měla mít zlatavou barvu. Hotová je nasypte do nožového mixéru a nejprve chvilku mixujte nasucho, postupně přidávejte olivový olej, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Na závěr ochuťte solí.

Tip:Hotový hummus můžete ozdobit kapkou olivového oleje a posypat mletou červenou paprikou. Tahini pastu si můžete nadělat do zásoby, lze ji uchovat ve skleněné dóze v chladu až po dobu jednoho měsíce.

Tagliatelle se špenátem a hlívou ústřičnou

Na 4 porce potřebujete:240 g těstovin (tagliatelle), 150 g špenátu, 200 g hlívy ústřičné, 250 g parmezánu, 160 ml smetany ke šlehání, 80 ml polotučného mléka, 3 cibule, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Těstoviny se špenátem a hlívou představují výbornou kombinaci chutí, která vás rozhodně nezklame!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Na olivovém oleji osmahněte dozlatova cibulku, poté k ní přidejte na proužky nakrájenou hlívu, lehce osolte a opepřete a restujte asi 5 minut. Přidejte opláchnutý a posekaný špenát a restujte, dokud špenát nezavadne.

Mezitím si dejte vařit těstoviny do vroucí osolené vody. Po uvaření slejte vodu a těstoviny zakápněte olivovým olejem, aby se vám nelepily k sobě a měly lepší chuť. Do špenátové směsi přidejte smetanu s mlékem a nechte chvilku provařit. Na závěr přidejte nastrouhaný parmezán, nechte ho rozpustit. Pořádně vše promíchejte a do směsi přidejte uvařené těstoviny, plamen ztlumte na minimum. Těstoviny do směsi vmíchejte a nechte prohřát. Dle potřeby osolte, opepřete a můžete podávat.

Tip:Místo hlívy ústřičné můžete použít například japonskou houbu shitake. Je velmi chutná a zdravá. Mějte jen na paměti její delší tepelnou úpravu oproti hlívě ústřičné, která je v receptu použita.

Špenátová quesadilla s tzatziki

Na 4 porce potřebujete:1 balení tortill (po 8 ks), 700 g špenátu, 120 g sýru feta, 120 g parmezánu, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř . Na tzatziki potřebujete:280 g řeckého jogurtu (2 kelímky), 1 stroužek česneku, 1 střední salátovou okurku, hrstku kopru, 1 lžíci citronové šťávy, olivový olej, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Špenátové quesadilly jsou výborným tipem na večeři při posezení s přáteli!Foto: Jakub Jurdič

Postup tzatziki:Na začátku si připravte tzatziki. Okurku nakrájejte na nudličky a nechte bokem. Do misky dejte řecký jogurt, přidejte prolisovaný česnek, citronovou šťávu a kopr. Dle chuti lehce osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Přidejte osušené pokrájené okurky a vše promíchejte. Dejte vychladit do ledničky.

Postup quesadilly: Na olivovém oleji osmahněte cibulku, dokud nezesklovatí. Přidejte pokrájený česnek a propláchnutý pokrájený špenát. Špenát nechte zavadnout, osolte a opepřete dle chuti. Hotový špenát přemístěte z plotny ideálně do síta umístěného na míse, aby z něj odkapala přebytečná šťáva. Po vychladnutí špenát ještě pořádně vyždímejte. Přidejte k němu na kostičky nakrájený feta sýr a nahrubo nastrouhaný parmezán, promíchejte.

Špenátovo-sýrovou náplň si rozdělte tak, aby vám vyšlo stejné množství na každou tortillu. Na půlku tortilly naneste odpovídající množství náplně, druhou půlku přes ni přehněte. Tortillu osmahněte na nevymazané pánvi na nízkém plameni asi 3 minuty z každé strany. Tortillu rozdělte na 3 části a podávejte s vychlazenými tzatziki.

Tip:Do špenátové náplně můžete přidat také nadrobno nakrájená sušená rajčata. Dejte si však pozor na dochucení náplně, jelikož sušená rajčata jsou sama o sobě dost slaná.

Jak se vám líbí dnešní recepty? Máte také rádi špenát?

Reklama

Načítám