Hlavní obsah

Trik na sexy postavu? Výrazné lemy!

Foto: Cross Jeanswear Co., Ecorepublic

Lemy zvýrazní vaše přednostiFoto: Cross Jeanswear Co., Ecorepublic

Reklama

Lemy, nebo chcete-li okraje na oblečení, jsou pěkně šikovná věcička, a to hned ze dvou důvodů. Tak zaprvé poslouží jako skvělý doplněk a za druhé dokážou perfektně „usměrnit“ postavu na místech, kde je to žádoucí. Stačí jen vědět, jak je oblékat.

Článek

Společně s naší stylistkou jsme dali hlavy dohromady, abychom vám poradili, jak na ně, abyste dosáhly toho nejlepšího efektu!

Horizontální lemy hrají prim

„Lemy vodorovné – horizontální – vždy poutají více pozornosti. Pokud jsou navíc zdůrazněné kontrastní barvou k oblečení (paspule, okraj, prošití, výšivka, krajka…), zaujmou ještě více. Je potřeba s tímto počítat a dávat si pozor, aby okraje (lemy) nekončily v nejširších místech vaší postavy. Ideální je, aby byly zakončeny tam, kde je postava nejužší nebo se zužuje,“ radí stylistka Olga Rochowanská.

Pokud natrefíte na oblečení s lemem v místech, kde to pro vaši postavu není úplně vhodné, ale přesto se vám model líbí, nezoufejte. Zaměřte se na to, aby lem byl ve stejném barevném provedení jako zbytek modelu, nebo alespoň tón v tónu. Takto nebude působit jako pěst na oko. Dále můžete upozornit na jiné části těla vhodnými, výraznějšími doplňky (extravagantní šperky, šátek, vysoké boty, vše barevně sladěné), takže celkový výsledek nakonec bude na jedničku.

Foto: archiv firem

Na fotce Tally Weijl, S. Olivier, Tally WeijlFoto: archiv firem

Svislé okraje prodlouží postavu

Jestliže chcete opticky prodloužit postavu, vertikálně směrované lemy jsou k tomuto účelu perfektní. V kombinaci s proužky si pak můžete být jisté viditelným požadovaným výsledkem.

Okraje a barvy – co se pro vás hodí?

„Výběr barvy záleží na tom, jaký jste typ. Jaké barvy (tmavé – světlé, lesklé – matné, nebo teplé – studené) jsou s ním v nejlepší harmonii,“ dodává Olga Rochowanská. Toto lze zjistit pomocí barevné typologie a nejlépe je se o tom poradit se stylistou, který to má „v oku“. Zjištěním vlastností harmonických barev vyplyne, ke komu se hodí lemy kontrastní, nebo naopak tlumené barvy.

Foto: archiv firem

Na fotce H&MFoto: archiv firem

Lemy a vzory? Jde to dohromady?

„Záleží na stylu oblečení. U elegantního stylu nedoporučuji míchat dva různé vzory. Ale u kreativního outfitu, proč ne?“, radí stylistka. V případě vzorovaných okrajů na prvním místě platí, že je třeba finální vzhled vyzkoušet. Pokud hned uvidíte, že vám nesedí, raději dejte ruce pryč. Naštěstí je v buticích spousta vzorovaného oblečení, jehož součástí jsou jednobarevné lemy sladěné do neutrální barvy, takže je z čeho vybírat – tato varianta bude zaručený kompromis, kterým se nedá nic pokazit. Skvělou inspiraci naleznete v článku Módní jaro: Letos frčí květiny!.

Foto: archiv firem

Na fotce Cheer, PromodFoto: archiv firem

Jaké doplňky se hodí k oblečení s lemy?

„Rovněž se nemusíte bát doplňků. Doporučuji volit ke vzorovaným materiálům jednobarevné, a naopak k jednobarevným doplňky vzorované. Pokud máte vzorované okraje, můžete stejný motiv opakovat v rámci doplňků (šperky, kabelky…), a výsledek se jen umocní. Harmonie zde spočívá právě v opakování,“ tvrdí stylistka.

Foto: archiv firemNa fotce Replay, MelroseTipy na závěr

Legíny s krajkovými lemy: Když už se bavíme o lemech, nesmíme zapomenout zmínit také legíny s krajkovým okrajem na nohavičkách. Nádherně vypadají v kombinaci s tunikami, s kratšími šaty nebo sukněmi. Tmavé a matné zeštíhlují, světlé a lesklé naopak přidávají. Lem by neměl končit v nejširším bodě lýtka ani kotníku. Na jaře i v létě by měly být součástí dámského šatníku, takže pokud je ještě nemáte, směle do nich! Jak letos na krajku nebo metalické barvy, si můžete přečíst v následujících článcích Krajka: Sexy i romantická! a Móda: Volíte lesk, nebo mat?.

Podle typu postavy:Olga Rochowanská dále doporučuje výrazné vodorovné lemy používat v hojném množství pro vysoké postavy. Opticky totiž postavu zkrátí. Naopak pro drobnější ženy se hodí výrazné, vodorovné lemy pouze v místech, které vyzdvihnou přednosti (štíhlý pas, paže, lýtka, kotníky…). Okraje nízkou postavu vizuálně prodlouží.

Zaměřte se také na délku topů. Zde platí jasné pravidlo: nezáleží na vaší výšce, nýbrž na proporcích. Obecně platí, že by topík neměl končit v nejširším místě postavy.

Teď už víte, jak na to. Vyzkoušejte naše tipy a přesvědčte se o tom, že to skutečně funguje!

Reklama

Související témata:

Načítám