Hlavní obsah

Triky, které vás ochrání před nebezpečným sluníčkem

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

V posledních letech to vypadá, že opalovat se nebo pobývat venku je hodně rizikové. Jak to ve skutečnosti je, měli byste se bát, nebo jen dobře chránit? Zeptali jsme se odborníků.

Článek

Jak díky sluníčku doplnit potřebný vitamin D, ale nevystavovat se příliš škodlivému působení UVA a UVB záření? „Rozhodně není řešením ze slunce utíkat. Potřebujete ho k životu i dobré psychické pohodě. Bohatě ale stačí, když se mu vystavíte denně tak na patnáct minut, pokud to je déle, pokožka rychleji stárne a hrozí riziko vzniku kožních nádorů,“ říká MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Kdo je nejvíc ohrožen

Než vyrazíte na slunce, měli byste použít vhodné fotoprotektivní přípravky se SPF nad 20. U moře nebo ve vysoké nadmořské výšce pak faktor 30–50. Chraňte se, i když je pod mrakem nebo jedete v autě a jste za sklem – ani ty UV zcela neodfiltrují. Dvojnásob to platí pro lidi se světlou kůží, mnoha znaménky nebo pro ty, v jejichž rodině se vyskytla rakovina kůže.

Co je ochranný faktor 

Faktor sluneční ochrany je označován na výrobku jako SPF a je důležité si ho všímat. Jeho minimální hodnota je 6 a maximální 50+. A co vám tenhle údaj řekne?

„Vyjadřuje čas, o který můžete být na slunci déle, oproti času stráveném na slunci bez ochrany. Přípravek ale nevybírejte jen podle něj, měl by být také voděodolný, fungovat proti UVA i UVB a měli byste vědět, jaký má filtr, tedy jakým mechanismem vás chrání,“ radí PharmDr. Ivan Procházka z e-shopu Lékárna a dodává: „Zohledněte i to, kde ho budete používat. K moři doporučuji voděodolné a otěru vzdorné. Na hory je lepší mastnější krém. Na městskou procházku je vhodnější lehčí mléko s rychlým vstřebáváním.“ Jak ukazují průzkumy e-shopu Lékárna, není správný výběr samozřejmostí. Mnoho lidí kupuje přípravek s nižším faktorem nevhodný pro jejich pokožku nebo používají staré prošlé krémy, které mohou vyvolat alergii.

V poslední době sází hodně lidí na čistě přírodní a přirozený ochranný faktor vzácných olejů. „SPF u těchto olejů nelze přesně určit, ale pro lidi, kteří preferují přírodní varianty, jsou alternativou běžných krémů. Jedním z nejvzácnějších je arganový olej, bohatý na vitamin E a esenciální mastné kyseliny, které pokožku vyživí a zklidní. Navíc působí proti vráskám,“ radí Anna Štěpničková z e-shopu Arganovník.

Jaký typ filtru použít

Přípravky mohou mít chemický nebo minerální filtr. Chemický je postavený na syntetických látkách, které chrání před spálením, ale mohou kůži podráždit a vyvolat alergii. Nefungují hned, musíte si je nanést asi půl hodiny před opalováním „Vyplatí se vybrat filtry s vyšší bezpečností a snášenlivostí, i když si za ně připlatíte. Mezi takové patří například Mexoryl SL, Mexoryl LX, Tinosorb S, Tinosorb M,“ radí Ivan Procházka.

Minerální filtr je na pokožce viditelný pouhým okem. Tvoří jakousi clonu či štít, který odráží sluneční paprsky jako zrcadlo. Nechává na kůži bílé stopy, ale pro děti a alergiky je vhodnější, působí ihned.

Foto: paultarasenko, Shutterstock.com

Přípravky s minerálními filtry jsou vidět, ale jsou vhodnější pro dětskou a citlivou pokožkuFoto: paultarasenko, Shutterstock.com

Noste černou, děti schovejte

Krém či sprej není ale to jediné, co můžete pro svou ochranu udělat. Záleží i na výběru správného oblečení. V létě lépe chrání tmavé barvy a rozevláté střihy. Méně chrání světlé a nejméně mokré textilie. Na pobyt na intenzivním, především mořském slunci, si můžete pořídit oblečení z látky, ve které jsou vetkány UV absorbéry.

Malé děti do roku věku by na přímém slunci neměly být vůbec. Součástí letní výbavy dětí i dospělých by měly být i sluneční brýle, ideálně certifikované a pokrývka hlavy.

Chybu neuděláte, když ochranu kůže doplníte potravinovým doplňkem s beta-karotenem, který pomůže omezit negativní vliv slunečního záření zevnitř.

Dbejte i na péči po opalování

Kůži byste měli ošetřit i poté, co ze sluníčka odejdete – a není to jen sprcha, která smyje slanou či chlorovanou vodu. „Poopalovací přípravky zabrání vysušení pokožky, ochladí ji. Důležité je také důkladně opláchnout zbytky opalovacích přípravků,“ zdůrazňuje Ivan Procházka.

Čím se chránit?

Máme pro vás pár tipů na přípravky, které vaši kůži před negativním dopadem UVA i UVB záření ochrání.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): KaritenOil, biologická ochrana, urychluje a usnadňuje zhnědnutí, podporuje adaptaci kůže na slunce, bez chemických filtrů, 100 ml za 349 Kč. Essentials by Artistry, ochranné mléko SPF 30, širokospektrální ochrana na obličej, okamžitá hydratace, nemastné složení, s přírodními složkami, 50 ml za 715 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Daylong sensitive, SPF 50+, gel bez tuků, emulgátorů, parfémů i konzervačních látek, vhodný pro lidi s alergií na slunce, vysoce voděodolný, cena 50 ml za 280 Kč. Weleda krém na opalování, SPF 30, proti UVA i UVB, hydratuje a vyživuje, obsahuje pouze minerální UV filtry bez nanočástic, s výtažkem z protěže alpské a přírodními oleji, 50 ml za 399 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Hristina Přírodní opalovací mléko pro děti, hydratační, SPF 30, přírodní složky a hořčík, bez chemie, cena za 200 ml 299 Kč. Vivapharm dětské opalovací mléko, SPF 30, voděodolné, širokospektrální, pro děti od 1 roku, minerální filtry, vitamin E a extrakt z kozího mléka pro ochranu a hydrataci, cena za 200 ml 189 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Dermacol voděodolné zvláčňující mléko na opalování, sprej, SPF 20, vysoce voděodolné, s beta-karotenem, D-panthenolem, alantoinem, vitamínem E a olejem z hroznových jader, 200 ml za 159 Kč. Eucerin ochranný krémový gel na opalování, SPF 50, pro pokožku se sklonem ke sluneční alergii a solárnímu ekzému, UV stabilní, voděodolný, bez barviv, emulgátorů a parfemace, 150 ml za 359 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Cien pěna do koupele po opalování, chladivá, osvěžující, zklidňuje pokožku, i na každodenní používání, prodává Lidl, 200 ml za 50 Kč. Lavera mléko po opalování Bio Aloe vera, přírodní s chladícím efektem, hydratuje, zklidňuje, s aloe, bambuckým máslem a měsíčkem, 200 ml za 199 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Arganový olej, přírodní UV faktor, bohatý na antioxidanty, vitaminy A, E, pro všechny typy pleti i citlivou, urychlí hojení popálenin, zklidní zarudnutí a podráždění kůže, prodává e-shop Arganovník, 100 ml za 600 Kč. Bioaroma zvláčňující olej po opalování, s olivovým a olejem ze sladkých i hořkých mandlí, zabraňuje stárnutí kůže, zvláční, hydratuje, zklidní, 100 ml za 325 KčFoto: Archiv firem

Připadá vám „panika“ před přílišným sluněním opodstatněná, nebo ji považujete za zbytečnou? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám