Hlavní obsah

Triky pro úklid koupelny: Co zabírá na odpad či spáry?

Foto: Kinga, Shutterstock.com

Foto: Kinga, Shutterstock.com

Reklama

Potřebujete, aby se vaše koupelna jen blýskala? Můžete na tom nechat ruce, nebo to zvládnout snadno a rychle. Poradíme, na co přitom dát pozor a proč není ani ocet a citron vždy nejlepší volbou!

Článek

Koupelna je vlhkým a teplým místem, kde se daří bakteriím a plísním, ale poprat se musíte i s vodním kamenem nebo rzí. Uklidit ji tedy do naprosté čistoty je výzva, která zabere dost času. Máme pro vás pár tipů, které vám vše usnadní.

Pryč s vodním kamenem

Vodní kámen je prevít, který nejen sám o sobě nevypadá dobře, ale ještě se v něm usazuje špína a bakterie – a o to víc, pokud máte vodu s větším obsahem železa a manganu, která tvoří načervenalý povlak. Rozhodně se ho tedy vyplatí často a důsledně odstraňovat.

„Nejúčinnější je ho narušit chemicky a poté, třeba pomocí houbičky, odstranit. Na jeho rozpuštění se skvěle hodí kyseliny – třeba octová nebo citronová. Ovšem pozor, i když je použijete ve formě octa nebo citronové šťávy, mohou některé materiály poškodit – třeba mramor nebo nerez.

Lepší je si pořídit speciální přípravky, které mají optimální složení, a navíc většinou ochrání povrchy a prodlouží dobu, než se vodní kámen opět usadí,“ radí Martin Pokorný z e-shopu DrogerieZDE. Vždy platí, že byste si měli dobře přečíst návod na použití a dodržet dobu působení.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Astonish čisticí prostředek na koupelny, 750 ml, ideální do koupelny, pozor na materiály citlivé na kyselinu, pěna, cena 79 Kč. Cif Koupelna Ultrafast, 750 ml, čisticí sprej speciálně pro úklid koupelny, působí jen minutu, cena 80 Kč. Savo koupelna, 500 ml, tekutý čistič na vodní kámen, rez i zbytky mýdla, cena 54 KčFoto: Archiv firem

Spáry jako nové

Čištění spár zvládnete nejlépe mechanicky, je to sice piplačka, ale vyplatí se, protože čisté spáry jsou pro uklizený vzhled koupelny zásadní. Na spáry můžete použít chemii, při jejíž volbě dejte pozor na to, aby nebyla agresivní k materiálu dlaždic. Můžete to ale vyzkoušet i zcela bez chemie, například s pomocí zázračné čili melaminové nano houbičky, tu stačí jen namočit.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Zázračná úklidová nano-melaminová houbička, čištění bez chemie, nepoškozuje materiál, e-shop DrogerieZDE prodává balení po 10 ks za 99 Kč. Fixinela perfekt na spáry, 500 ml, vrací spárám původní barvu, odstraní i vodní kámen, cena 54 Kč. Fuganet Fila čistič spár, 500 ml, rychle a efektně vyčistí spáry, nepoškodí glazuru dlaždic, prodávají e-shopy s vybavením pro koupelny, cena 327 KčFoto: Archiv firem

Jak na odpady

V odpadech se usazují zbytky mýdla, kůže, mastnoty a podobně. Jestliže je pravidelně neodstraníte, bude voda nejen postupně hůř odtékat, ale mohou i zapáchat. Aby se to nestalo, měli byste se jim věnovat pravidelně.

Jednou za měsíc rozpusťte tabletu do myčky v horké vodě a nalejte do odpadu. Je to účinné, pro odpady šetrné, ale i levné řešení. A jestli musíte řešit už velmi zanesený odpad, pozor třeba na použití louhu nebo podobných látek, mohly by totiž doslova „prožrat“ flexibilní odpadové hadice, které se v nových domech a bytech jako odpadní potrubí používají.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): GG Gelový čistič odpadů, 1000 ml, obsahuje chlornan sodný, pozor na kovové povrchy, cena 59 Kč. WC Net žrout zápachu z odpadu, 1000 ml, mentol, speciální biologické složení okamžitě odstraní zápach, týdenní prevence proti usazeninám, cena 169 Kč. Bio Golem P, 500 ml, biologický přípravek na čištění odpadního potrubí, ekologicky nezávadný, cena 97 KčFoto: Archiv firem

Na mísu pravidelně

Toaleta potřebuje pravidelnou péči, a hlavně správný postup. Ten záleží na druhu použitého přípravku. Na bázi kyseliny, například octové či citronové, můžete nechat působit dlouho. Ovšem ty na bázi chlornanů je třeba smýt pár minut po aplikaci. Navíc tyto dva druhy přípravků nikdy nemíchejte navzájem, vede to k chemické reakci a uvolnění plynného chlóru, kterým se můžete přiotrávit.

Máte nutkavou potřebu toaletu vydezinfikovat? Jestliže to nemá zdravotní důvody, pak je přílišná úzkostlivost spíš na škodu – rozhodně ji není třeba dezinfikovat při každém úklidu. A když už dezinfikujete, tak si na to vyberte spíš přípravek na bázi alkoholu nebo kyseliny octové než chlornanů – a nesoustřeďte se jen na vnitřek toalety, bakterie jsou i na prkénku, splachovači, madlech či vypínači.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Silux WC Gel Power, 1000 ml, dvojitá síla rozpouští a odstraňuje špínu, odstraní všechny bakterie, gel, cena 39 Kč. Method WC Spearmint, 700 ml, netoxický přípravek, e-shop Biodrogerie ho prodává za 99 Kč. Domestos Zero Lime, 750 ml, vyčistí a zbaví vodního kamene, obsahuje kyselinu chlorovodíkovou, cena 55 KčFoto: Archiv firem

Budiž lesk!

Nejen zrcadlo nad umyvadlem, ale třeba i zástěny sprchového koutu byste měli pravidelně čistit od skvrn od mýdla, zubní pasty nebo vodního kamene. Při jejich mytí byste měli začít přípravkem rozpouštějícím mastnotu a následně aplikovat přípravek proti vodnímu kameni a nakonec opláchnout. Na vyleštění se pak hodí přípravky na okna s alkoholem – ideálně ty, které následně i ochrání povrch před ulpíváním nečistot.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sidolux Anti Fog, na mytí skel, zrcadel a dalších skleněných ploch s nano technologií proti zamlžování od páry, e-shop DrogerieZDE ho prodává za 40 Kč. Seventh přípravek na okna, zrcadla a hladké povrchy, 950 ml, netoxický, bez parfemace, cena 109 Kč. Iron Active Premium, čisticí přípravek na okna a skleněné plochy s rozprašovačem, 500 ml, cena 49 KčFoto: Archiv firem

Nezapomínejte na pračku

Ve většině domácností stojí v koupelně i pračka. Proto ji v rámci úklidu také ošetřete – je to rozhodně žádoucí. „Také bych neradil dát na babské rady, protože například ocet a kyselina citronová mohou poškodit její filtr a gumové těsnění i buben. Málokdo ví, že ocet bývá přibarvován zkaramelizovaným cukrem, ve složení pod kódem E 150c, který může způsobit v jemné mechanice pračky a spirále nenávratné změny. Raději proto vsaďte na speciální čisticí přípravky,“ radí brand manager značky Savo Vojtěch Buřič.

Vyhoďte zbytečnosti

Pořádek v koupelně, to ale není jen lesklé zrcadlo nebo čisté spáry. Pokud má vypadat uklizeně, musíte zredukovat i počet věcí, které stojí na umývadle, na vaně, kolem sprchy nebo na skříňkách. „Buďte rezolutní – zbytečnosti vyhoďte a zbylé dejte hlavně do šuplíků, skříněk nebo krabic. Zvažte, co opravdu musí zůstat v koupelně. Například dekorativní kosmetice to ve vlhku a teplu koupelny stejně moc nesvědčí,“ upozorňuje Jennifer Lifford v knize Domácí úklid – Vaše cesta ke šťastnému domovu.

Na jaký přípravek při úklidu koupelny a WC nedáte dopustit vy?

Reklama

Načítám