Hlavní obsah

Trpíte na kruhy pod očima? Jejich barva vám napoví, v čem je problém

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Řešíte často problém s tím, jak zamaskovat tmavé kruhy pod očima? Pokud nejsou reakcí na velké vyčerpání či probdělou noc, neměli byste to brát na lehkou váhu. Mohou být totiž signálem závažnějších zdravotních potíží!

Článek

Co může být příčinou toho, že se kůže pod očima zabarví a vytvoří tzv. kruhy? Důvodů může být víc, od těch nejméně závažných, až po ty, které byste rozhodně přehlížet neměli. Takže hezky popořádku.

Nedostatek spánku a únava

Probdělá noc, náročná práce nebo málo odpočinku – to jsou důvody, proč se vám pod očima mohly udělat tmavé kruhy. Tady je řešení jasné, jděte dřív spát, zajistěte si klidný a hluboký spánek třeba tím, že vypnete televizi, zhasnete všechna světla a telefon vůbec nepustíte do ložnice. Také se najíte dostatečnou dobu před spaním, abyste tělo v noci nezatěžovali trávením pozdní večeře. Kruhy vznikají i jako následek dehydratace a mohou být i genetickou záležitostí.

„Na vině může být také nadměrná pigmentace kůže, kterou způsobuje mikroskopické propouštění drobných kožních cévek a oxidace červeného krevního barviva v oblasti očí,“ říká MUDr. Petra Morovacová z Perfect Clinic Dermatology. Pak je dobrým řešením dostatečný pitný režim, ale i výběr vhodné kosmetiky. Ráno i večer používejte chladivé gely pod oči.

V očním okolí je pleť až třikrát tenčí než v ostatních částech obličeje, krémy či korektory nanášejte jemným poklepáváním na pokožku. „K zakrytí kruhů použijte kvalitní korektor, pod který vždy aplikujte kvalitní hydratační krém. Zabráníte tak tomu, že se korektor vpije do očních vrásek. Pod oči vždy aplikujte o tón světlejší odstín, než máte make-up. Dosáhnete tak krásného prozáření očního okolí,“ radí MUDr. Petra Morovacová.

Psychické vypětí, stres a nervozita jsou příčinou toho, že se vám pod očima objeví spíš nafialovělé kruhy. Ukazuje to i na nedostatečný krevní oběh a nedostatek pohybu. Pomůže, když přidáte například procházky na čerstvém vzduchu, které rozproudí tělo a pomohou odbourat i stres a nervozitu.

Špatné stravování

Tmavé, ale i modravé kruhy mohou být důsledkem nevyváženého jídelníčku, tedy hlavně nadměrné konzumace soli, smažených či grilovaných jídel a masa. Může to signalizovat také oslabení ledvin a problémy s trávením. Vaše tělo potřebuje odlehčit, rozhodně nic nepokazíte detoxem. „Medicína pojem detox nezná. Víme, že určité potraviny, např. přepálený tuk, zvyšují v těle množství takzvaných volných radikálů, které mohou organismus poškodit. Množství volných radikálů se dá zmenšit pomocí antioxidantů – například vitaminu C. Nelze ale říci, že by vitaminy vyřešily vše,“ upřesňuje praktická lékařka MUDr. Andrea Chromcová.

Lze doporučit třeba i vynechání masa z jídelníčku, třeba alespoň na měsíc, jak to dělali naši předkové. „Klesne tím ale příjem bílkovin, které je vhodné nahradit luštěninami a mléčnými, nejlépe kysanými výrobky. U detoxikace jde o úpravu jídelníčku a životního stylu, kdy je ale potřeba brát ohled na věk, pohlaví, zdravotní stav, dosavadní způsob stravování, psychickou a fyzickou zátěž nebo také typ zaměstnání,“ doplňuje praktická lékařka MUDr. Janka Tóthová.

Foto: Ryco Montefont, Shutterstock.com

Smažené, tučné a jinak nezdravé jídlo byste měli v rámci snahy očistit organismus vynechatFoto: Ryco Montefont, Shutterstock.com

Problémy s játry a žlučníkem

Pokud nejsou v kondici orgány, které čistí tělo od škodlivin, tedy játra a žlučník, mohou se kruhy pod očima zabarvovat spíš do žlutého odstínu. Játra se v těle podílejí skoro na všech klíčových procesech od metabolismu až po obranyschopnost nebo termoregulaci, participují na tvorbě hormonů, ale i filtraci škodlivin a likvidaci přebytečného cholesterolu. Odlehčíte jim tím, že vynecháte alkohol, tučná jídla, uzeniny a smažená jídla.

Pomoci vám mohou i bylinky. „Mezi nejúčinnější patří ostropestřec mariánský, který podporuje růst nových jaterních buněk a můžete jej užívat v kombinaci s kopřivou, hřebíčkem, rozmarýnem, tymiánem a kurkumou,“ doporučuje MUDr. Janka Tóthová. Ovšem detoxikace by měla začít očistou tenkého a tlustého střeva, pak se zaměřte na játra a nakonec na ledviny.

Ledvinám prospěje dostatek tekutin, hodí se vynechat alkohol, kávu a černé čaje a nahradit je například vodou s citronem či bylinkovými čaji.

Trpíte na kruhy pod očima? Dejte vědět, co vám proti nim zabírá!

Reklama

Související témata:

Načítám