Hlavní obsah

Tukožroutská polévka: Inspirujte se jí a zhubněte

Foto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Foto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Reklama

Dieta postavená na tukožroutské polévce byla v devadesátých letech hit. Hutné polévky, jejichž základem bylo zelí a další zelenina, znali ale mnohem dříve naši předkové. Zjistěte, proč si je také zamilovat, a na podzim především.

Článek

V chladném podzimním počasí jsou skvělým způsobem, jak se zahřát, polévky. Když využijete pestrého výběru sezonních plodin, snadno připravíte vydatnou hustou polévku, která dokáže nahradit hlavní jídlo. Zasytí, ale dodá vám i hodnotné vitaminy a minerály potřebné především pro pohodové trávení a odolnou imunitu. Inspirovat se můžete i kdysi populární „tukožroutskou polévkou“.

Za týden pět kilo dole

Tehdy se recept na zaručenou dietní polévku šířil od jedné baculky ke druhé. Toto jídlo lákalo kdečím: cenovou nenáročností a dostupností surovin, především ale rychle viditelnými výsledky bez velkého hladovění. Recept byl jednoduchý: 1 hlávka zelí, 7 cibulí, 5 rajčat a 2 zelené papriky stačilo pokrájet, povařit, osolit, přidat bylinky pro lepší trávení (celerová a petrželová nať, kmín apod.). Navařil se pořádný kotel polévky, a pár dní jen o ní znamenalo několikakilový váhový úbytek.

Foto: showcake, Shutterstock.com

Zelí je základem mnoha polévekFoto: showcake, Shutterstock.com

Kam zmizel hit 90. let?

Nešlo ale o shozené tuky, spíše o tekutiny a obsah střev, která se během střídmých dní pročistila. Místo tuků navíc tělo při radikálním snížení kalorického příjmu bere energii spíše ze svalů, rozhodíte si tak přirozený bazální metabolismus. Proto i tato dieta skončila na seznamu těch, které ke dlouhodobě štíhlé figuře nevedou.

„Nedoporučuji žádné extrémní diety, kam patří i jedení populární tukožroutské polévky. I když se vám podaří zhubnout, protože budete v kalorickém deficitu. Jakmile začnete jíst zase normálně, dostihne vás jojo efekt. Mimo to může mít držení této diety negativní dopad nejen na tělo, ale i na psychiku,” varuje Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.

Základem všeho je zelí 

Striktní dieta jen o této polévce ke zdravému a štíhlému tělu nevede, přesto recept stojí za vyzkoušení. Nesmíte ovšem jíst pouze ji, důležité je dodržet jídelníček bohatý na všechny potřebné složky potravy. Zdravá zeleninová polévka mu ale pomůže doplnit živiny a zároveň odlehčit – a klidně si můžete dopřát jednu denně. Je jen na vás, zda jako vydatnou snídani, lehký oběd nebo teplou večeři.

Samotná tukožroutská polévka, ale i valašská kyselica, zelňačka či kapustnica mají společnou především jednu úžasnou ingredienci, a tou je bílé zelí. Polévky ze zelí jsou oblíbené v celé střední i východní Evropě, od Německa po Rusko a Ukrajinu. Není se čemu divit: zelí, a zejména zelí kysané, je zdrojem velkého množství vitaminu C, zásadního pro imunitu, ale také vitaminu B12, který pozitivně působí na nervovou soustavu. Kysané zelí údajně chrání i před rakovinou jater, plic, tlustého střeva a prsu.

Podzimní jídelníček na zelenině stojí

„Jediný skutečný přínos této diety vidím v tom, že člověk sní hodně zeleniny,” dodává odbornice. A právě toho jediného, zásadního pozitiva byste se měli na podzim rozhodně držet. Vhodnou variantou jsou zeleninové polévky z mrkve, dýně, řepy, hub, celeru, petržele, patizonu, zelí, ale i luštěnin, zejména čočky a cizrny. Můžete je klidně dochutit libovým masem.

Při vaření by vám neměl chybět také pórek, cibule, a zejména česnek. „Ten je proslulý svými detoxikačními účinky. Stimuluje játra k produkování enzymů, které napomáhají tělu vyplavovat toxiny a budovat silnější imunitu. Také působí jako přírodní čistička krve a redukuje možná rizika vzniku krevních sraženin,“ doporučuje Susan Bowermanová, výživová expertka společnosti Herbalife.

„Protože většina polévek obsahuje spoustu zeleniny různých druhů, člověk do sebe snadno dostane vlákninu, minerální látky a vitaminy. Výhodou polévek je také snadnější trávení, což ocení například senioři. Kromě toho polévky pomáhají s dodržováním pitného režimu a s příchodem chladných dní příjemně prohřejí organismus,“ popisuje Monika Bartolomějová další benefity.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Ke správnému hubnutí se dopracujete jen díky vyváženému jídelníčku. Striktní diety nabízejí jen dočasný efektFoto: Billion Photos, Shutterstock.com

Smíte polévku, když hubnete?

Domácí polévka uvařená z kvalitních a zdravých surovin by neměla chybět v žádném vyváženém jídelníčku. „Své místo má i v jídelníčku redukčním, jde jen o to polévku správně připravit. To, že byste neměli zahušťovat moukou, nadmíru solit a přehánět to se smetanou, platí jak pro vyvážený, tak i pro redukční jídelníček,“ upozorňuje Monika Bartolomějová.

„Při zahušťování místo mouky sáhněte po zelenině, bramboře nebo jablku,“ doporučuje trenérka fitness centra pro ženy Contours Mgr. Kateřina Hollerová.

Pozor na druhý extrém

S tukožroutskou polévkovou dietou se denní příjem podařilo snížit i na 3350 kJ, což je dlouhodobě neudržitelné. Pozor ale i na opačný extrém. „Některé polévky dokážou nahradit celé hlavní jídlo, například večeři, což si ale spousta lidí neuvědomuje a polévku bere pouze jako předkrm. V takovém případě se pak snadno dostanete do kalorického nadbytku,” dodává na závěr Monika Bartolomějová.

Jíte na podzim zelné a jiné zeleninové polévky?

Reklama

Související témata:

Načítám