Hlavní obsah

Tvář jako odraz zdraví: Co prozrazují vady na kráse?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Podle nejrůznějších bolestí, nevolnosti, horečky, změny tlaku a podobně, většinou sami rozeznáte typické zdravotní potíže. Řada z nich se ale dlouho neprojevuje anebo se ukáže na zcela nečekaném místě – například na obličeji. Víte, co může značit změna barvy pleti nebo zčervenalý nos?

Článek

Kruhy pod očima nemusí vzniknout jen po bujaré noci a nevyspání. Zrovna tak červený nos neoznačuje vždy alkoholiky. Tělo je nesmírně chytré a často nám dává najevo, že se v organismu „něco děje“. Například změnou barvy pleti nebo vyrážkou. Co vás může znepokojit?

Kruhy pod očima

Kruhy pod očima nejsou vždy jen známkou toho, že jste se dostatečně nevyspali. Za tmavým zbarvením může být například i dlouhodobý nedostatek železa, hormonální nerovnováha, zadržování vody v těle, stres nebo nadměrné přetěžování očí. Zrovna tak to ale může být alergická reakce nebo příznak vážnějšího zdravotního problému, jako je třeba nedostatečná funkce štítné žlázy, onemocnění jater, ledvin  nebo střev.

Pokud vás tmavé kruhy pod očima trápí jen pár dní, nemusí to být hned důvod k návštěvě lékaře. Nejprve zkuste navýšit příjem tekutin, kam se ale nepočítá káva, černý čaj nebo alkohol. Přispěje tak k lepší funkci ledvin a předejdete zadržování vody v těle. Zkuste více odpočívat a omezit koukání do počítače. Pokud to nepomůže, raději se poraďte s odborníkem.

Foto: DUANGJAN J, Shutterstock.com

Kruhy pod očima nemusí souviset vždy s obyčejnou únavouFoto: DUANGJAN J, Shutterstock.com

Zčervenalý nos

Mít zarudlý nos není nic příjemného, zvlášť pro ženy. Člověk vypadá, jako když dost holduje alkoholu anebo je ustavičně nachlazený. Tak to ale vůbec nemusí být. Červený nos — nebo i jiná část obličeje — může být nemoc kůže, takzvaná růžovka (rosacea), která častěji postihuje právě ženy. Příčina onemocnění není zcela jasná, většinou je to už důsledek jiných chorob spojených například s trávicím ústrojím nebo vysokým tlakem. Mezi hlavní příznaky této nemoci patří právě výrazné zarudnutí kůže.

Pokožka takto extrémně reaguje na běžné situace, jako je změna teploty, sluneční záření nebo pití horkých nápojů, užívání některých léků, stres či hormonální změny. Zarudnutí je zpočátku přechodné, ale později může zůstat natrvalo. Někdy ho provází pálení kůže, pupínky, otoky  nebo boláky. Pokud vás červené fleky na obličeji trápí, určitě jděte situaci řešit s lékařem. Čím dříve léčba začne, tím je vyšší pravděpodobnost, že se situace dostane pod kontrolu a vy se příznaků zbavíte.

Nová znaménka

Pokud vám přibývají nové pihy a znaménka, nemusí to být jen tak. Může to být následek spálení kůže, zánětů, hormonálního onemocnění, ale objevovat se mohou také s věkem, což je do jisté míry přirozené. Až 95 procent nových znamének je nezhoubných. Přesto může někdy jít o zrádný melanom.

Určitě byste si proto měli všímat těch, která mění tvar, zvětšují se, krvácí, svědí nebo mokvají. Riziková jsou i ta, co se objeví pod nehtem, protože je pacienti zaměňují za modřinu, nebo ta, co vzniknou ve vnitřním uchu či na pokožce hlavy ve vlasech a jsou obtížně viditelná. Nesnažte se nikdy znaménka diagnostikovat sami a s takovou skvrnou na pokožce vždy hned vyrazte ke specialistovi.

Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Každé podezřelé znaménko nebo pihu byste měli zkonzultovat s lékařem, zvlášť po 35. roce věku. Raději prevence než drsná diagnózaFoto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Pleť do žluta

Zbarvila se vám pleť do žluta? Zdrojem žluté barvy v těle je látka zvaná bilirubin, která je za normálních okolností vedlejším produktem rozkladu červených krvinek. Pokud je jí z nějakého důvodu v těle víc, projeví se to zbarvením kůže. Výrazný žlutý odstín pleti nejčastěji poukazuje na onemocnění žlučníku  či jater, případně i rakovinu. Nemusí jít ale o tak závažné choroby.

Pokud máte do žluta zabarvená například jen chodidla a dlaně, může jít pouze o nadbytek betakarotenu v organismu — v tom případě stačí jíst méně potravin, které tuto látku obsahují. Jestli ale pozorujete nažloutlé i oční bělmo či sliznice, určitě vyrazte k lékaři, může to být i žloutenka.

Červené fleky

Jestli vás trápí problematická pleť v podobě červených pupínků, puchýřků nebo začervenání kůže, nemusí jít hned o akné. Možná máte takzvanou nemoc letušek, jak se periorální dermatitidě lidově říká. Ta totiž trápí hlavně mladé ženy, které často používají velké množství kosmetiky. Pro tuto formu kožní nemoci je typické místo kolem nosu a úst nebo okolí očí. (Největší chyby, které škodí vaší pleti)

Příčinou je zvýšená citlivost kůže na nejrůznější podněty, jako je klimatizace, střídání teplot, prach nebo vítr. Svou roli hraje také stres a nedostatek spánku. Řešit takto oslabenou kůži pleťovými peelingy by proto byl nesmysl. Pokud máte podobné projevy na obličeji, zajděte si k dermatologovi, který předepíše zklidňující obklady nebo speciální pastu. V některých případech je nutné nasadit antibiotika.

Zdravotní trable se neobjevují jen na obličeji. Jaké další signály těla byste neměli přehlížet?

Reklama

Načítám