Hlavní obsah

Tvarohový závin s jablky

Hodnocení:
(703)
Foto: Jan Přibylský
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Pokud si chcete připravit rychlý a chutný závin alias štrúdl, sáhněte po tomhle snadném těstu ze tří surovin. V kombinaci s jablky a tvarohem chutná výtečně.

Ingredience pro:
1 závin
Na těsto
  • 180 g hladké mouky
  • 80 g bílého řeckého jogurtu
  • 80 g másla
Na dohotovení
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 120 g třtinového cukru
  • 2 lžičky škrobu
  • 3 jablka
  • 2 sáčky skořicového cukru
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy nasypte hladkou mouku, přidejte jogurt a na kousky nakrájené změklé máslo. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte ho odpočinout v chladu.

Krok 2: Mezitím nastrouhejte jablka na hrubém struhadle a poté je smíchejte s jedním balíčkem skořicového cukru. Tvaroh dejte do misky a promíchejte s cukrem a škrobem.

Krok 3: Vychladlé těsto vyválejte do obdélníku. Potřete ho vrstvou tvarohu tak, aby okraje zůstaly volné. Přidejte rovnoměrně vrstvu jablek a závin opatrně zatočte. Těsto na okrajích i po délce pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. 

Krok 4: Takto připravený závin přeneste do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Můžete jej položit i na plech, ale ve formě bude krásně držet tvar. Navrchu ho na několika místech propíchněte vidličkou a nakonec posypte druhým sáčkem skořicového cukru.

Krok 5: Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 25 až 30 minut. Hotový závin nechte vychladnout a poté nakrájejte. Chutná skvěle i s hruškami nebo švestkami.

Také můžete zkusit ještě o něco sofistikovanější dezert – pomerančový koláč s jogurtem a čokoládou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama