Hlavní obsah

Tohle jsou 4 nejmocnější ženy světa. Seznamte se!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Mocných žen je oproti mužům pomálu. To je stále pravda. Na druhé straně, postupem let se situace zlepšuje a již v mnoha oborech najdete lídry z řad něžnějšího pohlaví. Tyto čtyři ženy patří mezi nejvlivnější lidi světa a ve svých oborech strčily kdejakého muže do kapsy.

Článek

Žebříčky nejmocnějších osob na světě prakticky vždycky okupovali především muži. Postupem času si zde ale začíná dobývat své místo stále více žen. Seznamte se čtyřmi ženami, které jsou podle časopisu Forbes v současnosti nejmocnější na světě.

Angela Merkel (63)

Foto: Profimedia.cz

Angela Merkel patří k velmi konzervativním politikůmFoto: Profimedia.cz

V žebříčcích nejmocnějších žen je Angela Merkel stálicí už hezkou řádku let. Německá kancléřka, mimochodem první žena v tomto úřadu, je označována de facto za lídryni evropské politiky. Její kariéra odstartovala po pádu Berlínské zdi, první ministerský post získala už v roce 1991.

Kancléřka je mimo jiné známá svou naprostou konzervativností. Obléká si stále jeden stejný kostým v různých barevných variantách, jezdí na dovolenou na stejná místa ve stejnou dobu. O jejím soukromém životě se toho moc neví možná i proto, že skoro žádný nemá. Sama o sobě říká, že jí stačí čtyři hodiny spánku denně, zbytek času věnuje práci. Co na to říká manžel, kvantový fyzik Joachim Sauer, o tom můžeme jen spekulovat.

Theresa May (61)

Foto: Profimedia.cz

Theresa May je druhou ženou, která vede britskou konzervativní stranu a zastává úřad premiérkyFoto: Profimedia.cz

Po železné lady Margaret Thatcher je Theresa May druhou ženou, která vede britskou konzervativní stranu a zastává úřad premiérky. Na pověstné adrese Downing Street 10 vystřídala premiéra Davida Camerona (51) poté, co Britové rozhodli o odchodu z Evropské unie.

Někteří tvrdí, že Theresa May se stala symbolickou odpovědí Británie na Angelu Merkel. Dámy minimálně spojuje fakt, že žijí jen svou prací. Theresa se začala angažovat v politice už během studií na Oxfordu a ke kariéře se nejvíce upnula poté, co ji potkalo několik neštěstí: začátkem 80. let jí zemřel při autonehodě otec, rok nato podlehla vážné nemoci matka. K bolestivým momentům patřila i skutečnost, že nikdy nemohla mít děti. Od roku 1980 je provdána za Philipa Maye.

Melinda Gates (53)

Foto: Profimedia.cz

Melinda Gates se ze všeho nejvíce věnuje charitativní činnostiFoto: Profimedia.cz

Už na katolické střední škole v Dallasu byla nejtalentovanější studentkou ve třídě. V polovině osmdesátých získala na Dukeově univerzitě vysokoškolský titul v počítačových vědách, což v té době nebyl zrovna nejběžnější obor, kam dívky mířily. Po škole nastoupila Melinda do Microsoftu – byla produktovou manažerkou řady významných projektů a potkala zde svého budoucího manžela Billa Gatese (62).

Dnes ji lidé nejvíce oceňují jako spoluzakladatelka Nadace Billa a Melindy Gatesových, která je považována za největší soukromou charitativní nadaci na světě. Zabývá se bojem s nemocemi ohrožující hlavně země třetího světa. Na konci devadesátých let manželé Gatesovi nadaci darovali pět miliard dolarů, což je dosud nejvyšší jednorázový dar od žijící osoby.

Sheryl Sandberg (48)

Foto: Profimedia.cz

Sheryl Sandberg je bohužel od roku 2015 vdovouFoto: Profimedia.cz

Už desátým rokem nosí Sheryl Sandberg pomyslnou korunku jako první žena Facebooku. V mediálním gigantu zastává post provozní ředitelky a s jejím příchodem se pojí zejména dramatický růst v příjmech společnosti. O Sheryl Sandberg však bylo slyšet ještě v dobách před Facebookem – zastávala mimo jiné místo ředitelky kanceláře amerického ministra financí Larryho Summerse a posléze se stala viceprezidentkou u Googlu.

Tato žena je známá také jako velká bojovnice za posílení postavení žen ve společnosti. V roce 2013 vydala bestseller „Opřete se do toho. Ženy, práce a vůle uspět“ a založila neziskovou organizaci, která pomáhá proměňovat ambice jak v mateřství, tak v práci.

Myslíte si, že mocných žen bude v budoucnu přibývat?

Reklama

Související témata:
Moc

Načítám