Hlavní obsah

Údržba podlah - rychle a efektivně

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Úklid podlah zvládnete za pár minut!Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Přichází podzim a s ním i nepříjemný déšť a bláto všude, kam se podíváme. Vytřít byt jednou za týden už rozhodně nebude stačit. Naštěstí existuje spousta pomocníků, kteří nám péči usnadní.

Článek

V řadě úklidových firem si můžeme vyčištění a ošetření prakticky všech druhů podlahových krytin objednat, nebo si zapůjčit speciální přístroj a údržbu s jejich pomocí provést sami. Co údržba podlahy „od podlahy" obnáší? To záleží na konkrétní krytině. Každá žádá své.

Na co vysavač nestačí

Celoplošné koberce jsou dnes sice na ústupu, ale v řadě domácností mají stále své místo. Pokud právě u nás doma přežily, měli bychom je alespoň jednou ročně podrobit důkladné hloubkové očistě. Způsobů čištění koberců je několik. Při takzvané metodě polosuchého čištění se používá silně pěnivý přípravek, který se rozmíchá ve vlažné vodě, čímž se vytvoří bohatá pěna. Šamponování se pak provádí jednokotoučovým strojem a speciálním kartáčem. Aktivní pěna rozpouští nečistoty, které na sebe pak váže chemickou cestou. Po zaschnutí se koberec již pouze vysaje, čímž se odstraní nečistota a zbytky pěny. Výhodou této metody je poměrně krátká doba provedení a nízká zbytková vlhkost. Doba schnutí se pohybuje v rozmezí 30 až 60 minut. Co se týče ceny, za metr čtvereční zaplatíme 20 až 25 korun.

Při čištění mokrou metodou se voda s čisticím přípravkem vhání pod tlakem do čištěné kobercové plochy a ihned i s nečistotami je odsávána do sběrného tanku. Podmínkou je minimální teplota v místnosti 18 stupňů Celsia a možnost jejího odvětrávání. Čištění mokrou metodou je šetrné, nedochází při ní k vytrhávání či poškození kobercových vláken. Ta se naopak tím, že jsou propírána od kořenů vzhůru, vrací do původní nesešlapané polohy. Pokud jsou na koberci skvrny, doporučuje se předčištění, v případě silně znečištěných koberců opakované čištění. Výhodou této metody je i možnost přidání protialergenního přípravku hubícího roztoče. Koberec by neměl schnout déle než dvě až tři hodiny. Cena čištění mokrou metodou začíná na deseti korunách za metr čtvereční.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Malá pomocniceFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Při suché metodě čištění koberců se horké minerální emulze vstřikují do tkaniny a následně se vysávají silným proudem vzduchu. Jde o časově úsporný a především šetrný způsob, který se proto využívá při čištění čalounění starožitného nábytku nebo orientálních koberců.

Jiná krytina-jiné nároky

Většina podlahovin - betonové plochy, dlažby, teraso, lité teraso, podlahy z travertinu, jury, dále PVC, guma, korek, přírodní linoleum mají sice podobný způsob čištění, ale rozdíly přece jen existují. Například korek se impregnuje laky nebo polymery, tedy vosky, při hloubkovém čištění se zbrušuje pomocí takzvaných pedů. Linoleum se nezbrušuje, ale jeho blízký příbuzný marmoleum ano. U všech třech materiálů je velmi důležitá impregnace.

U běžného čištění bychom měli používat pouze doporučené prostředky. Velmi záleží také na tom, zda je krytina nová, nebo již něco pamatuje. V tomto směru je vždy třeba respektovat rady odborníků.

Co potřebuje lino

V první fázi čištění se odstraní hrubé nečistoty - nejlépe vysátím nebo zametením. Následuje čištění neutrálním přípravkem. V případě linolea se například nedoporučuje používat sodu, neboť tato podlahovina vyžaduje čisticí prostředky neutrální, které mají pH nižší než osm.

Úklidové firmy čistí zmíněné podlahové krytiny strojově, nejlépe rotačním strojem, na který přiloží mobilní ped. Plocha se musí ošetřit několikrát a místa, kam stroj nedosáhne, dodělat ručně. Následuje odsátí nečistoty a opláchnutí vodou, což je velmi důležité. Pak se podlaha opět vysaje a po oschnutí se na ni nanesou ochranné vrstvy.

Aby byl na povrchu vytvořen dostatečně silný ochranný film, doporučuje se nanášet tři vrstvy, z nichž každá musí mít čas zaschnout.Například vosky tvrdnou 24 hodin, laky si žádají na zaschnutí ještě delší dobu. V tomto případě je důležité, pokud dojde k vyšlapání ochranné vrstvy - v obytných prostorech přibližně po roce - jejich odstranění provést celoplošně, což je záležitost spíše pro odborníky.

Vyššího efektu se při ošetřování podlah dosáhne použitím takzvaných metalizovaných vosků, které se nanášejí vysokootáčkovým strojem - točí se rychlostí 15 tisíc otáček za minutu. Tímto způsobem, kterému se říká zažehlování, se zvýší pohledový lesk filmu a vytvrdí se jeho povrch, který je pak velmi odolný vůči zašpinění včetně čar od podrážek. Výhodou metalizovaných vosků oproti měkkým voskům je také to, že v případě poškození není třeba provádět celoplošnou, ale pouze lokální opravu. Cena podlahy vyčištěné a ošetřené měkkým voskem se pohybuje mezi 25 až 30 korunami za metr čtvereční, u metalických vosků částka roste na 35 až 55 korun.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nemusíte nutně ´drhnout´ podlahy...Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dřevěné a laminátové podlahy

Při generálním čištění dřevěné podlahy - a je jedno, zda máme palubky nebo dřevěné parkety - se používá suchá metoda. Tedy podlaha se neoplachuje, jen vybrousí, k čemuž slouží pásové brusky s odsáváním. Místa, kam přístroj nedosáhne, tedy kouty a třeba i prostor pod ústředním topením, se dobrušují ručně a prach se opět důkladně odsává. Po dohodě s úklidovou firmou je pak možné podlahu vytmelit, čímž se zpevní.

Trh dnes nabízí tmely, kterými lze vyplnit i třímilimetrové spáry. Následuje další broušení a odsávání. Pak již přichází na řadu základní nátěr, který lze provádět válečkem, štětcem nebo stěrkou.

Nátěrovou hmotu volíme s ohledem na druh dřeva, ale i jeho stáří a celkový stav podlahy. Na výběr máme disperzní polymery, tekutý i tuhý vosk, či přípravky na bázi včelího vosku. Použít však lze i vodní laky a oleje, stejně jako klasické laky v lesklém, matném a pololesklém provedení.

Laminát není dřevo

Naprosto rozdílné čištění mají laminátové podlahy. Uživatelé mají tendenci je impregnovat, což však v případě kvalitních laminátů není třeba - většinou mají trvalou úpravu. Podlahy si udržujte sami pomocí vody s přípravkem určeným speciálně pro čištění laminátových podlah. Pouze některé druhy skvrn způsobených inkoustem lze vyčistit acetonem.

Jak ušetřit energii i peníze

Reklama

Související témata:

Načítám