Hlavní obsah

Umíte uklízet? 4 největší chyby, které doma děláte

Foto: didesign021, Shutterstock.com

Foto: didesign021, Shutterstock.com

Reklama

Je úklid vaší vášní a odpočinkem, nebo ho máte spíš za trest, a je proto rychlý a zahrnuje jen to nejnutnější? Ať tak či tak, měli byste se vyvarovat chyb, které vám ho mohou pěkně znepříjemnit – anebo dokonce ohrozit vaše zdraví!

Článek

Když si úklid dobře naplánujete a budete při něm postupovat systematicky, půjde rychleji od ruky. Zvláště lidi, kteří ho berou jako nutné zlo, asi potěší první rada odborníků: udělejte si kávičku, posaďte se a rozmyslete si, co, jak a kdy chcete uklidit. Odborně se tomu říká úklidová strategie. A aby vám to plánování i uklízení odsýpalo, nezapomeňte se vyvarovat největších chyb. Které to jsou?

1. Úklid si nepromyslíte

Neplánujete – to je základní chyba. Než s úklidem začnete, měli byste vědět, kolik času na něj máte – a podle toho si stanovte jeho rozsah. „Pokud máte hodinu a chcete za ni uklidit kuchyňskou linku, pak je jasné, že uklidíte jen část a zbytek si programově necháte na jindy. Není nic horšího, než když dojde čas a nepořádek je větší, než když jste začali. A radím, abyste si na tuto činnost dali nejméně dvojnásobek času, než si myslíte, že potřebujete,“ doporučuje Jennifer Lifford v knize „Domácí úklid – Vaše cesta ke šťastnému domovu“.

2. Neumíte se připravit

Nemáte po ruce to, co potřebujete. Příprava má zahrnovat i výběr vhodných čisticích prostředků, hadrů, houbiček i tašek nebo pytlů na odpad, stejně jako krabic, kam dáte věci, které někomu darujete, prodáte nebo uložíte na jiné místo. „Budete-li uklízet ve více místnostech, nachystejte si do každé ty přípravky, které k tomu budete potřebovat – třeba do kuchyně přípravky na odstranění mastnoty, do koupelny na vodní kámen. Protože potřebují nějaký čas, aby mohly působit, aplikujte je nejlépe hned na začátku úklidu. Tyto speciály pak doplňte univerzálními prostředky,“ radí Martin Pokorný z e-shopu DrogerieZDE.

3. Nemáte pořádek v přípravcích

Neumíte vyhodit ani nepotřebná čistidla. Pořádek byste měli udržovat i v zásobách úklidových pomocníků. „Ponechejte si jen to, co opravdu používáte. Přednost bych dala univerzálním a ekologickým přípravkům. Vícero částečně plných lahviček stejného přípravku slijte do jedné, vyhoďte staré a poničené hadry,“ radí Jennifer Lifford. A kdybyste potřebovali něco málo spíš doplnit, máme pro vás pár tipů:

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sidolux Universal Květ japonské třešně, na všechny omyvatelné povrchy, funkce soda power, jako roztok s vodou i jako koncentrát na silné zašpinění, prodává e-shop DrogerieZDE za 44 Kč (1 litr). Ajax Floral Fiesta, na všechny omyvatelné plochy, cena 49 Kč (1 litr). Sonet Univerzální čistič povrchů, cena 23 Kč (1 litr)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sollux Organický čistič na kuchyně, na nečistotu a mastnotu, na plochy přicházející do styku s potravinami, hypoalergenní, ekologický, cena 59 Kč (500 ml). FeelEco Čistič kuchyní, odbouratelný, alkalický, na všechny povrchy, cena 89 Kč (500 ml). Frosch Univerzální octový čistič, ekologický, cena 67 Kč (1 litr)Foto: Archiv firem

4. Nečtete návody

Nevšímáte si informací na obalech ani složení čistidel a experimentujete. A to je chyba, která vás může stát zdraví! „I když je spotřebitelská chemie vždy jen v takové koncentraci, aby nemohla vážně ohrozit zdraví, nemíchejte ji – ani ve snaze ‚dodělat zbytky‘, ani jako experiment, zda tím nevznikne něco účinnějšího… Může dojít k chemickým reakcím, jejichž výsledkem mohou být nebezpečné plyny, výpary, kyseliny, nebo dokonce výbušné látky,“ varuje Martin Pokorný.

Foto: DrogerieZDE

Častou chybou je míchání přípravků různých složení, které pak mohou poškodit povrch nebo být rizikem pro vaše zdravíFoto: DrogerieZDE

Naprosto nejhorší je smíchání zásaditého a kyselého čističe, většinou jde o přípravky na mastnotu a na vodní kámen. Vzniklé plyny mohou poleptat sliznice! Vždy je špatné užívat současně různé prostředky na čištění odpadu: ohrožujete tím nejen své zdraví, ale také plastové odpadní potrubí. „Nemíchejte ani sodu či čistič s aktivním kyslíkem s tím, který je určen na koupelny, hlavně vodní kámen – tedy s kyselým čističem. Taková směs není účinná, zato může v uzavřené nádobě explodovat,“ upozorňuje Martin Pokorný.

Podobně se nevyplatí experimentovat ani s délkou působení přípravku – vždy si nastudujte návod výrobce a striktně ho dodržujte, příliš krátké působení nebude mít kýžený efekt, příliš dlouhé může poškodit povrch. No a o mechanickém poškrábání příliš hrubým materiálem drátěnky či nevhodným tekutým pískem asi už také víte své…

Na co si při úklidu dáváte pozor vy?

Reklama

Načítám