Hlavní obsah

Úžasné dekorace na zahradu: Vyrobte si z hypertufy květináče nebo misky!

Foto: Profimedia

Chcete si vytvořit originální dekorace na zahradu? Vyzkoušejte ty z hypertufyFoto: Profimedia

Reklama

Že jste nikdy slovo hypertufa neslyšeli a nevíte, co si pod ním představit? Ujišťujeme vás, že pokud jste milovníky originálních dekorací kamenného vzhledu, zařadíte ho rychle do svého slovníku!

Článek

Kdo a kde vymyslel název hypertufa, to nevíme. Přišel k nám z Anglie, kde se dekorace, květináče, ale i umělé kameny z tohoto materiálu vyrábí již dlouho – a získaly velkou oblibu. Jestli jste s námi vyzkoušeli vyrobit si do zahrady něco z betonu, budete i hypertufou nadšeni. Tvorbu z betonu si můžete připomenout v článku Milovníkům zahrádek padne brada: Vyrobte si sami dekorace z betonu!.

Co to je hypertufa?

Hypertufa je směs perlitu, rašeliny, cementu a vody. Některé „recepty“ dovolují nahradit rašelinu obyčejnou zeminou nebo pískem. Dnes ale budeme vycházet z těchto tří základních surovin a vody.

Foto: Archiv redakce

Na výrobu potřebujete perlit, cement, rašelinu, vodu a formy. Jako forma poslouží třeba igelitovou taškou vyložená krabice od bot nebo plastová nádoba od bonbonůFoto: Archiv redakce

Všechny tři materiály jsou ve směsi zastoupeny stejným dílem – tedy objemově stejným dílem. Pro první pokus doporučujeme začít s menším množstvím. Například pětilitrovým kbelíkem.

Do větší nádoby, ve které se bude směs dobře míchat, si dejte kbelík perlitu (cena za pětilitrové balení je asi 80 Kč), kbelík rašeliny (šedesátilitrové balení koupíte kolem stokoruny) a dobře promíchejte. Pak přidejte stejné množství kvalitního cementu (pětadvacet kilo seženete také do stovky). Jestli jste si na promíchání rašeliny a perlitu nevzali rukavice, pak si je na promíchání s cementem stoprocentně vezměte – a od věci nejsou na tu chvíli ani ochranné brýle.

Foto: Archiv redakce

Můžete si vyrobit nejen květináče, ale třeba i zajímavou misku na ovoceFoto: Archiv redakce

Do směsi postupně nalejte vodu – přilévejte ji po troškách tak, aby výsledná konzistence připomínala tvaroh. Lze z ní udělat v dlaních kouli, ale když do ní píchnete prstem, rozpadne se. Konzistenci musíte „vychytat“ praxí. Na výrobu nádob může být směs sušší, na výrobu kamenů nebo dekorace spíš mokřejší.

Foto: Archiv redakce

Z hypertufy natlačené do plastového srdíčka od bonbonů vznikne svícen, miska na ořechy nebo mělký květináčFoto: Archiv redakce

Jak postupovat při výrobě

Hypertufa není materiál, ze kterého můžete tvořit objekty bez opory. Umělé kameny uděláte do velikosti, která se vejde do dvou dlaní – pak už potřebují jádro, kolem kterého hmotu nanesete. Hodí se třeba koule ze zmačkaného králičího pletiva nebo podobného materiálu, po kterém nesklouzne. Neměl by se také moc prohýbat, protože jinak vrstva odpadne.

Foto: Archiv redakce

Z hypertufy můžete vyrobit i libovolně velké kameny do zahrady – pokud mají být větší, než se vejdou do hrsti, měli byste jim udělat pevné jádro například z pletivaFoto: Archiv redakce

Květináče, misky, vázy můžete vyrobit tak, že hmotu vtlačíte do formy. Velký truhlík klidně do krabice od kozaček, do které vložíte papírovou tašku. Menší srdíčko na kaktusy zase vyrobíte díky plastové krabičce od bonbonů. Využít můžete košíky, krabice, ale i květináče. Pokud jsou pevné a tušíte problémy při vyklopení, vymažte je olejem (jsou-li z plastu, skla či kovu) nebo vyložte potravinovou fólií, taškou či pytlem do koše. Prostě zajistěte si, že zaschlé výtvory z formy dostanete ven.

Foto: Archiv redakce

Z hypertufy můžete vyrobit jakkoli velký truhlík – klidně i do krabice od televize nebo lednice – jen potřebujete patřičné množství materiálu a následně mu dát dostatek času na vytvrdnutíFoto: Archiv redakce

Materiál je nutné do formy opravdu silně zatlačit – stěny nesmí být příliš tenké, spíš mohutnější. Jednak máte jistotu, že se nepolámou – a hlavně, výsledek pak bude o to víc vypadat, že je z kamene.

Ve formě ponechejte vše alespoň dva dny schnout – nikoli na přímém slunci. Pak opatrně vyklopte a můžete dotvořit povrch. Vzhled kamene vytvoříte přejížděním drátěným kartáčem, můžete použít i špachtli nebo brousek – povrch lze drápat, vyhladit, ale i zvlnit dle potřeby. Takto dotvořené kousky ještě nechejte alespoň týden schnout, než do nich dáte zeminu a zasadíte květiny.

Jak se vám líbí hypertufa? Napište nám!

Reklama

Načítám